Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Δριμεία κριτική Τζανακόπουλου σε ΝΔ: Είναι σε αντιπολιτευτικό αμόκ

Δριμεία κριτική Τζανακόπουλου σε ΝΔ: Είναι σε αντιπολιτευτικό αμόκ

«Η ελληνική οικονομία έχει μπει πλέον σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha” και άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, καταλογίζοντας της ότι βρίσκεται σε «αντιπολιτευτικό αμόκ», με αφορμή και την προσπάθεια της να δημιουργήσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, να δημιουργήσει την εικόνα αποσταθεροποίησης και κρίσης της δημοκρατίας.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το να πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι από την κυβέρνηση, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές προχθές είναι το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής της κυβέρνησης έως τον επόμενο Αύγουστο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την οριστική πρόσβαση της χώρας στις αγορές και την έξοδο από το πρόγραμμα. Σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», για να τονίσει ότι «αν δεν υπάρξει, που δεν θα υπάρξει, νέος δανεισμός από τον ΕSM, αυτό σημαίνει ότι η χώρα ανακτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της κυριαρχία».

‘Αρα, υπογράμμισε, «η έξοδος στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα από πλευράς μας». Αντίθετα, είπε ότι ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Αντ. Σαμαρά το 2014 η έξοδος στις αγορές τότε, γιατί υποτίθετο ότι τότε ήμασταν σε μια πορεία εξόδου από την κρίση αλλά τα μεγέθη της οικονομίας δεν ήταν αυτά που είναι σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι η χώρα ήταν εκτός δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, δεν υπήρχε καμία δέσμευση των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους. Είπε ότι η έξοδος τότε ήταν απλώς άντληση νέου χρήματος ενώ τώρα ήταν πράξη διαχείρισης του χρέους, και πως επίσης, οι επενδυτές που εμφανίστηκαν τώρα είναι στρατηγικοί, δεν κατακλείστηκε το βιβλίο των προσφορών από funds.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στην φορολογία για τους πολίτες ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις από το 2019 και μετά θα μπουν σε ισχύ μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και στον ΕΝΦΙΑ και στην φορολογία εισοδήματος, θα μειωθεί το 1ο σκαλοπάτι της κλίμακας από το 22% στο 20%». Υποστήριξε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη φορολογία, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι τόσο επιβαρυμένη όσο παρουσιάζεται από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης». Ως προς αυτό ανέφερε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. στο 50-60% τους είναι στα ίδια επίπεδα ή και μειωμένα. «Δεν προσπαθώ να πω ότι η κατάσταση είναι η καλύτερη, βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες», τόνισε, επισημαίνοντας όμως πως είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι αυτές οι δυσκολίες είναι κομμάτι του προγράμματος αυτού.

Υπογραμμίζοντας την εντελώς διαφορετική αντίληψη της κυβέρνησης από την προηγούμενη, εξήγησε ότι «δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτά τα ποσά που είναι αναγκαία για να πιάνονται οι στόχοι του προγράμματος να βρεθούν από αλλού, όπως λέει η ΝΔ, εκτός αν μπούμε σε μια λογική να κλείνουμε Νοσοκομεία και Σχολεία ή να προχωρήσουμε σε περικοπή και άλλων δαπανών, όπως ήταν η βασική στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική αντίληψη ανάμεσα στη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ανά τα χρόνια οι δαπάνες έχουν περικοπεί σε τέτοιο βαθμό που δημιουργήθηκαν τεράστιες δυσκολίες στην λειτουργία τους κράτους και πως θα είχαμε την κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών.

Κληθείς να σχολιάσει την φράση του πρωθυπουργού ότι συναντά «χαρούμενα πρόσωπα», σημείωσε: «η τάση να παίρνουμε μια αποστροφή του λόγου και να την μετατρέπουμε σε διαρκή τίτλο δεν με βρίσκει σύμφωνο». Επισήμανε ότι η χώρα έχει κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και προφανώς εμπεριέχει φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται και προστίθεται στις επιβαρύνσεις του παρελθόντος. Τόνισε ότι αυτή είναι η συνθήκη στην οποία η κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει τον τρόπο που θα βγει η χώρα με τις λιγότερες δυνατές πληγές και ότι, συνεπώς, το να κάνει κριτική η ΝΔ, στη συνθήκη αυτή, «είναι λίγο σόλοικο από πλευράς της».

Σχετικά με τα capital controls είπε ότι έχουν χαλαρώσει αρκετές φορές και πως αυτή η διαδικασία χαλάρωσης θα συνεχίσει έως την οριστική άρση τους. Αν και δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν πούμε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει και η ολοκλήρωση της άρσης και των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών. Υποστήριξε ότι πάντως «δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη επιρροή στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, έχουν μικρή επίπτωση».

Ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου τόνισε ότι «είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έχει να παρουσιάσει πραγματικά έργο».

Κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν σημαίνει προσπάθεια παρέμβασης

Ερωτηθείς εάν υπάρχει «κόντρα» κυβέρνησης-δικαιοσύνης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης κάνουν κριτική, δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι προσπαθούν να παρέμβουν με καθοιονδήποτε τρόπο στην έκδοση αποφάσεων» και πως ούτως ή άλλως οι αποφάσεις αυτές έχουν εκδοθεί. Επισήμανε ότι η κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν είναι απλά και μόνο δικαίωμα κάθε πολίτη, είναι υποχρέωση και πως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της μπορούν να μένουν άνευ κριτικής ή να θεωρηθεί ότι κατέχουν το αλάθητο. Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει οι αποφάσεις να απασχολούν την δημόσια σφαίρα και την δημόσια συζήτηση, είπε. Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ, ανέφερε ότι του έκανε αρνητική έκπληξη και εντύπωση η τοποθέτηση αυτή, η οποία ήρθε σε συνέχεια μιας σειράς δηλώσεων.

«Υπάρχει ακόμα στο ασυνείδητο της ΝΔ η ‘αριστερή παρένθεση’»

«Η ΝΔ έχει δει ότι το αφήγημα της καταστροφής της οικονομίας δεν βγαίνει», είπε ο κ. Τζανακόπουλος εξηγώντας τη στάση της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει ακόμη στο ασυνείδητο της ΝΔ η ‘αριστερή παρένθεση’» και πως «προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει όρους αποσταθεροποίησης». Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την προσπάθεια της ΝΔ «να δημιουργήσει την εντύπωση ότι παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην δικαιοσύνη, να δώσει μια εικόνα αποσταθεροποίησης, μιας κρίσης της δημοκρατίας, μιας θεσμικής κρίσης στην Ελλάδα».

«Δεν υφίσταται αυτό», τόνισε, για να σημειώσει: «Το αντίθετο, τα τελευταία 2 χρόνια γίνονται βήματα προς την κάθαρση και την ανασυγκρότηση των θεσμών. Το 2012-2015 οι μηχανισμοί, τα δίκτυα εξουσίας και η παραπολιτική είχαν φτάσει στο απώτατο σημείο τους».

Σχολίασε ότι στη ΝΔ έχουν εμμονή να θεωρούν ότι η αριστερά ταυτίζεται με ολοκληρωτικές ιδεολογίες και ότι πρόκειται για φιλελεύθερη προπαγάνδα του συρμού, καθώς όπως επισήμανε στη δυτική Ευρώπη η πολιτική δύναμη που έθεσε τη δημοκρατία σε κίνδυνο δεν ήταν ποτέ η αριστερά, αντιθέτως όταν υπήρξε πολιτειακή κρίση ο κύριος παράγοντας της κρίσης αυτής ήταν τα κόμματα της δεξιάς.

«Η ΝΔ δίνει την αίσθηση ενός αντιπολιτευτικού αμόκ»

Για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής σχολίασε ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό» και ότι έγινε πάλι μια προσπάθεια να αναδειχθεί το ζήτημα της ασφάλειας. “Δεν ξεκίνησαν αυτά το 2015, έχουν ξαναγίνει τέτοιου χαρακτήρα ενέργειες, δεν θεωρώ ότι έχει την τεράστια σημασία που επιχειρούν να του προσδώσουν. Η αστυνομία έκανε την δουλειά της και τα πράγματα επανήλθαν στην κανονικότητα”, είπε.

Κατόπιν αυτών, τόνισε ότι «η ΝΔ δίνει την αίσθηση ενός αντιπολιτευτικού αμοκ, καθώς και από κομμάτι του αντιπολιτευόμενου Τύπου». Χαρακτήρισε αυτονόητο και προφανές ότι θα υπάρχουν αντιπολιτευτικά φύλλα και τόνισε ότι είναι θετική η κριτική, να γίνεται ακόμη και πολεμική «αλλά να παρουσιάζεται ως περιστατικό κατάλυσης του πολιτεύματος (η εισβολή του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής), ξεπερνάει τα όρια της αντιπολίτευσης και φτάνει τα όρια της γραφικότητας. Είναι προφανής η επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση αποσταθεροποίησης», κατηγόρησε την ΝΔ.

Η υπόθεση Siemens σύμπτωμα της παθογένειας του πολιτικού συστήματος

Ερωτηθείς με αφορμή την απόφαση για τον Τάσο Μαντέλη, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε γενικότερα πως η υπόθεση Siemens, πέρα από το ποινικό σκέλος, έχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό σκέλος, γιατί για πάρα πολύ καιρό η εταιρεία χρηματοδοτούσε παράνομες ενέργειες στην Ελλάδα σε πολλές από τις οποίες εμπλέκονται και Έλληνες πολιτικοί.

Υπογράμμισε ότι η υπόθεση Ζίμενς αποτελεί σύμπτωμα της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και συμπυκνώνει τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε

στο σημείο της χρεοκοπίας το 2009. Η διαφθορά ήταν ένας από τους κύριους λόγους και ο δεύτερος η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, είπε, τονίζοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει πρόσημο, δεν είναι χρεοκοπία όλων, είναι του πολιτικού συστήματος και ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού μοντέλου που είχε επιλέξει αυτό το πολιτικό σύστημα.

«Ο πρωθυπουργός δεν κυβερνά με βάση τις φημολογίες και τα δημοσιεύματα»

Ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν κυβερνά με βάση τις φημολογίες και τα δημοσιεύματα». Είπε ότι «η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι καθημερινή, οι παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και βέλτιστη λειτουργία της είναι καθημερινές, είναι ώρα την ώρα και λεπτό το λεπτό και η οποιαδήποτε συζήτηση περί ανασχηματισμού ή περί αλλαγών αυτή τη στιγμή, αποσπά την κυβέρνηση από το έργο της».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε