Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δυσφορία στο Βερολίνο για το δημοψήφισμα – Ήξεραν Μέρκελ και Σαρκοζί;

Δυσφορία στο Βερολίνο για το δημοψήφισμα – Ήξεραν Μέρκελ και Σαρκοζί;

Μπορεί η στιγμή που ανακοινώθηκε να τους έπιασε απροετοίμαστους αλλά Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις Παπανδρέου.

Η πρώτη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στην εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού πως η συμφωνία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους να τεθεί σε δημοψήφισμα ήταν μάλλον δυσφορία. Έτσι «μεταφράζεται» η επίσημη θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περί εσωτερικής εξέλιξης που δε σχολιάζεται.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερώσει και την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας ότι θα προκαλέσει δημοψήφισμα αντί για πρόωρες εκλογές που του ζητούσε η αντιπολίτευση. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα τον απέτρεψαν ή του πρότειναν άλλη λύση.

Τις πληροφορίες για τη… γνώση των Μερκοζί επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρίστος Πρωτόπαπας. Όπως είπε, το αν ήταν ενήμεροι Μέρκελ και Σαρκοζί ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον πρωθυπουργό μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος. Και ο πρωθυπουργός του είπε πως τους είχε προϊδεάσει.

Επισήμως, το Βερολίνο δηλώνει αιφνιδιασμένο από την κίνηση Παπανδρέου και όπως τονίζεται δεν υπήρχε καμία σχετική πληροφόρηση. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σε μια πρώτη αντίδραση, έκανε λόγο για «εσωτερική εξέλιξη» που δε σχολιάζεται.

«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επ’ αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχόμενου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Παράλογο και επικίνδυνο το δημοψήφισμα” λέει συνεργάτης του Σαρκοζί

Φινλανδία: Το δημοψήφισμα είναι για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Τα διεθνή ΜΜΕ μας χλευάζουν και μας λοιδορούν!

Αποκάλυψη NewsIt: Έκπληκτοι τρόικα και Γερμανοί για το δημοψήφισμα

Στήνουν κάλπες για δημοψήφισμα – Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός – «Πάγωσε» την Ευρώπη η πρωτοβουλία Παπανδρέου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε