Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ε.Βενιζέλος: Δεσμευόμαστε, εγγυώμαστε, μπορούμε

Ε.Βενιζέλος: Δεσμευόμαστε, εγγυώμαστε, μπορούμε

«Δεσμευόμαστε, εγγυώμαστε, μπορούμε. Ήρθε η ώρα των πολιτών, της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές γιατί μόνο αυτό βρίσκεται στο μέσο του πολιτικού φάσματος και μπορεί να διασφαλίσει τον εθνικό συναγερμό που χρειάζεται η χώρα».

Τα παραπάνω επεσήμανε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας του στο κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ στην Λάρισα.

Έστειλε δε και ένα σαφές μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο ξεκαθαρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο» και χωρίς να κατονομάσει αλλά με προφανή αποδέκτη, σχολίασε: «όποιοι νομίζουν ότι βρέξει – χιονίσει την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρόθυμο να κυβερνήσει με οποιονδήποτε, υπό οποιεσδήποτε όρους, γιατί δεν μπορεί να καθίσει μακριά από την εξουσία, είναι απολύτως γελασμένοι. Όποιος νομίζει ότι μπορεί μόνος του να έρθει να δοκιμάσει να το αποδείξει. Βέβαια είναι κρίμα να το αποδείξει στου «κασίδη το κεφάλι». Ενώ έριξε και το γάντι λέγοντας: «όποιος νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει μόνος του να έρθει να το αποδείξει. Αν οι ετερόκλητες αντιμνημονιακές δυνάμεις νομίζουν ότι έχουν κοινό παρονομαστή για να κυβερνήσουν την χώρα ας ζητήσουν καθαρή εντολή από τον λαό να κυβερνήσουν. Όχι όμως να καθοδηγούν από το πάγκο”.

Ενώ η κριτική του στράφηκε πολλές φορές προσωπικά και ονομαστικά στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, εντείνοντας καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών την «προσωπική» πολιτική αντιπαράθεση στην οποία έχουν επιδοθεί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Προτάσσοντας τα σημεία του ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης που παρουσίασε χθες, με έντονη διάθεση αυτοκριτικής-που όπως σχολίασε δυστυχώς μόνο το ΠΑΣΟΚ κάνει- αλλά και κριτικής απέναντι τόσο στην ΝΔ όσο και στα κόμματα της Αριστεράς, ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι την άλλη Κυριακή παίζονται πολλά, κρίνεται η πορεία του τόπου για πολλά χρόνια και το μέλλον πολλών γενεών Ελλήνων, προσθέτοντας ότι αυτές τις μέρες διαμορφώνονται οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων.

Κατηγόρησε και πάλι τον Α. Σαμαρά για «αλαζονική συμπεριφορά» καθώς δεν έχει καταλάβει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα και απειλεί με επανάληψη των εκλογών, λέγοντας μάλιστα ότι η συμπεριφορά του αυτή τείνει να έχει τάσεις επιδημίας. Εξέφρασε την έκπληξη του που και ο παλαιός του φίλος Φ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των εκλογών και αναφέρθηκε και «στον άλλον που θέλει να γίνει Πρωθυπουργός», στον Α. Τσίπρα, που δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει την εντολή. Του πρόσαψε δε ότι δεν γνωρίζει και το Σύνταγμα, γιατί όπως είπε προκειμένου να μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση να πάει στην Βουλή θα πρέπει προηγούμενα να έχει την πλειοψηφία, να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά να πάρει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης. Ας σεβαστούμε τουλάχιστον την Δημοκρατία πρόσθεσε. Ας μην μετατρέψουμε το πολιτικό μας πρόβλημα σε δημοκρατικό. Μας φθάνει ο εκφασισμός που επιχειρούν εκείνοι που είναι λάτρεις του ναζισμού και της 21ης Απριλίου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης που παρουσίασε -τους βασικούς άξονες του οποίου επανέλαβε και από την Λάρισα- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι διαπίστωσε αδυναμία των λοιπών κομμάτων να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας στις προτάσεις του. Τόνισε δε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο συγκροτήθηκε με απόλυτη ασφάλεια ως προς τις προτάσεις του, καθώς τα στοιχεία του είναι μετρημένα υπάρχει συστηματικότητα και δίνουν την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξαναγίνει ένα θεσμικά κυρίαρχο κράτος και ισότιμο μέλος της ΕΕ. Ενώ, ασκώντας για μία ακόμη φορά σκληρή δημόσια αυτοκριτική, μίλησε για το «συνεργείο διάσωσης» της χώρας (δηλαδή την προηγούμενη Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), το οποίο καθυστέρησε και έκανε λάθη γιατί δεν ήξερε, παραδεχόμενος ότι τα στοιχεία του δευτέρου προγράμματος θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί στο πρώτο. Στο ίδιο μήκος κύματος απέδωσε ευθύνες στην Κυβέρνηση Καραμανλή επισημαίνοντας ότι κάποιοι οδήγησαν την χώρα στα συντρίμμια το 2009, υπογραμμίζοντας ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ασκεί δημόσια αυτοκριτική, δυστυχώς.

Απαντώντας στους σχολιασμούς επί του προγράμματος που παρουσίασε, από λοιπά κόμματα σχετικά με το «πως θα καταργήσει φόρους που ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών έβαλε» η «πως μιλάει για ρευστότητα όταν οι φόροι επιβλήθηκαν και τα δημόσια έργα μπλόκαραν και η χώρα είναι σε ύφεση» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «τους τυφλώνει ένας παλικαρίσιος ντεμοντέ πόθος να κυβερνήσουν». Και αναρωτήθηκε αν νομίζουν ότι πρόκειται για καμία εύκολη απόφαση το να κυβερνήσουν. Εθνικό καθήκον είναι, είπε και αυτό είναι που το επέβαλε και σε εμένα.

Εξάλλου ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι τα πράγματα για την οικονομία θα εξελιχθούν καλύτερα από όσο νομίζουν οι δανειστές και η χώρα θα βρεθεί στον διάδρομο απογείωσης, παρατηρώντας ότι η προσπάθεια που καταβάλεται έχει αρχή, μέση και τέλος. Ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα «πέσουν» στην αγορά 50 δισ. ευρώ και επιπλέον για τα επόμενα 3 με 5χρόνια υπάρχουν ανοιχτά πολλά μεγάλα έργα στην Ελλάδα που συνολικά ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ και αφορούν πρωτίστως την ενέργεια αλλά και την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ, τους αγωγούς Φυσικού Αερίου και πετρελαίου και τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει η ΔΕΗ. Ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης των ανέργων από το κονδύλι των 400 εκ του ΕΣΠΑ.

Σχετικά με το αγροτικό ζήτημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο θα ξεκινήσει από την επιστροφή στην ύπαιθρο και την αναζωογόνηση της αγροτικής παραγωγής. Αυτή σχολίασε θα σώσει και πάλι την Ελλάδα. Στην ύπαιθρο θα βρούμε την προστιθέμενη αξία που μας λείπει. Και, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε ότι δεν κινδυνεύει η γη κανενός αγρότη που την έχει δώσει ως «εμπράγματη ασφάλεια» και ακόμη ότι τα αγροτικά εφόδια θα μπουν στο ενιαίο φορολογικό σύστημα με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή του ΦΠΑ.

Κατηγόρησε και πάλι τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αποφεύγει τον τηλεοπτικό διάλογο σε μία συγκυρία που αποτελεί αδήριτη ανάγκη και υπογράμμισε ότι η μάχη των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ κρίνεται στο εσωτερικό του. Αναγνωρίζοντας ότι και μεταξύ των ψηφοφόρων του μπορεί να υπάρχει οργή, δυσαρέσκεια, απογοήτευση και αναποφασιστικότητα –«σε αυτούς πήγαινε η «συγγνώμη» που ζήτησα είπε χαρακτηριστικά-ωστόσο τους κάλεσε να ψηφίσου την μεγάλη δημοκρατική παράταξη για να υπάρξει μία Κυβέρνηση με σχέδιο η οποία θα δώσει πίσω στον ελληνικό λαό αυτά που αναγκάστηκε να πάρει η προηγούμενη για το καλό του έθνους.

Όπως τόνισε, το θέμα των εκλογών είναι να θα υπάρχει μία Κυβέρνηση τέτοια ώστε η χώρα να πορευτεί με ασφάλεια έξω από την κρίση η να θα παίξει με τα ασταθή ευρωπαϊκά δεδομένα.

Υπενθύμισε δε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα του Ιουνίου είναι «όχι» νέοι φόροι, «όχι» νέες περικοπές σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους «όχι» οριζόντιες περικοπές και διαπραγμάτευση για 3 αντί 2 χρόνια εφαρμογής προκειμένου να γίνει πιο ήπια και πιο φιλικά.

Μετά το τέλος της ομιλίας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε και παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην Θεσσαλία παρόντος και του υπουργού Οικονομικών και υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας Φιλ. Σαχινίδη.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε