Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ε. Βενιζέλος: Ένα νέο κράτος για την έξοδο από την κρίση

Ε. Βενιζέλος: Ένα νέο κράτος για την έξοδο από την κρίση

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ευέλικτου, πιο αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους τόνισε ο Ε. Βενιζέλος

Στις προγραμματικές δηλώσεις για το κράτος και τη διαφάνεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως είναι εφικτό ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που θα μπορούσε να προκύψει από τη συγχώνευση υπουργείων. Μίλησε μάλιστα για 14 υπουργεία το πολύ στο νέο σχήμα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως κάθε υπουργείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπουργός και ένας Γενικός Γραμματέας, συμπληρώνοντας πως σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία οι Γενικοί Γραμματείς θα πρέπει να είναι μόνιμοι ώστε να διασφαλιστεί η διάρκεια και η συνέπεια στο έργο έργο που πρέπει να παραχθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τη βαρύτητα του τομέα της Ναυτιλίας για τη χώρα τονίζοντας την ανάγκη ανασύστασης του υπουργείου.

Ως προς τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα πρέπει να επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, όμως στη συνέχεια η επιλογή θα πρέπει να έχει την έγκριση των 2/3 της Βουλής.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων και δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Επίσης, πρότεινε μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι, κατάργηση του σταυρού προτίμησης και προσαρμογή των εκλογικών περιφερειών προς το διοικητικό σύστημα της χώρας, όπως και επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας.

Ακόμα πρότεινε ριζική αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, αλλαγές στις Εξεταστικές Επιτροπές, οι οποίες θα είναι ολιγομελείς και στις οποίες θα συμμετέχουν δικαστικοί και εμπειρογνώμονες. Επίσης να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή και καμία ειδική μεταχείριση για τους υπουργούς. Ειδικότερα δε για τις περιπτώσεις ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος πρότεινε η ευθύνη να υπάρχει εσαεί.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε και αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκλεγεί με τα 3/5 της Βουλής, να εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο ώστε να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση για την προώθηση των παραπάνω προτάσεων.

Ως προς το Debate ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά αλαζονικό και εχθρικό στο διάλογο, καλώντας τον εκ νέου σε τηλεοπτική “μονομαχία”.

Διαβάστε επίσης:
ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ: Ο Ευ.Βενιζέλος ζωντανά στο Newsit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε