Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ε. Ζολί: Δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα

Η Εβά Ζολί, εκφράζει την αλληλεγγύη των Γάλλων Πράσινων προς τον ελληνικό λαό απαιτώντας την υπογραφή της «Συνθήκης της Αθήνας».

Πρόκειται για τη γνωστή αγωνίστρια ενάντια στη διαφθορά και την οικονομική απάτη σε διεθνές επίπεδο, ευρωβουλευτής και υποψήφια των Γάλλων Πράσινων για τις προεδρικές εκλογές, η οποία ζητάει να υπογραφεί μια συνθήκη που θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει σαφή θέση μέσα στην ΕΕ και ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Η δήλωσή της αυτή έγινε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, από κοινού με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, συν-επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις επερχόμενες εκλογές.

«Η παρουσία μου εδώ, είναι μια μαρτυρία για την Ευρώπη, την οποία θέλουμε να οικοδομηθεί μαζί με την Ελλάδα», είπε, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να κοιτάξει το μέλλον, να κάνει επενδύσεις για μια βιώσιμη κοινωνία και αειφόρο ανάπτυξη, με νέους ικανούς μηχανισμούς ενάντια στη διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επίσης, η επικεφαλής των Γάλλων Πρασίνων στην ΕΕ τόνισε την ανάγκη κυβερνητικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε «να μπει τέλος στις υπερφιλελεύθερες δυνάμεις που κυβερνούν» και στα «ψεύτικα χαμόγελα των Μέρκελ και Σαρκοζί».

Οι νεοφιλελεύθερες οδοί, όπως εξήγησε, έχουν αποτύχει. Η Εβά Ζολί τόνισε πως πρέπει πια να αλλάξουν οι κανόνες με πολιτικές αλληλεγγύης, που θα δίνουν τη δυνατότητα ισότιμου δανεισμού των χωρών, χωρίς διαφορετικά επιτόκια. Τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης με κοινή δημοσιονομική πολιτική, δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων και χρηματοδότηση της ανάπτυξης από ίδιους πόρους.

Η Ε. Ζολί κάλεσε την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ελλάδας, ως σύνορα της Ευρώπης, ώστε να μειωθούν άμεσα οι δαπάνες για την Άμυνα, και υπογράμμισε πως πρέπει να μπει τέλος στις επαχθείς αμυντικές συμβάσεις της Ελλάδας με ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, απεύθυνε έκκληση στην Ελβετία να δώσει τις λίστες των Ελλήνων καταθετών, που διατηρούν λογαριασμούς ύψους 180 δισ. ευρώ, διότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα άμεσα.

Έκκληση, απηύθυνε και προς τους Έλληνες εισαγγελείς να αναλάβουν δράση γύρω από το μείζον ζήτημα της διαφθοράς, με έρευνες κατά του φαινομένου τού υπερβολικού πλουτισμού σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Την ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής αλληλεγγύης προς τους Έλληνες, υπογράμμισε και ο Νίκος Χρυσόγελος. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και όχι τιμωρία, συνεργασία και όχι μόνο υποδείξεις», είπε, προσθέτοντας ότι, από την πλευρά μας, και εμείς ως ελληνική κοινωνία θα πρέπει να διαμορφώσουμε τη δική μας πρόταση. Για την Ευρώπη, η κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία που θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, είπε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η ΕΕ να επιβάλει, μέσω της τρόικας, πολιτικές που αντιβαίνουν σε βασικές αρχές, όπως η κοινωνική συνοχή, η απασχόληση, η περιφερειακή ανάπτυξη.

Η αντιπροσωπεία των Γάλλων Πράσινων επιδιώκει να συναντήσει, κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενώσεις εργαζομένων, δικαστικούς που έχουν χειριστεί υποθέσεις διαφθοράς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις και γι αυτό, έχει προγραμματιστεί δημόσια ανοικτή εκδήλωση- συνάντηση, σήμερα το απόγευμα στις 18.00 στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς, Δ10, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε