Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

ΕΕ: Νέα μέτρα το καλοκαίρι – Σαχινίδης: ‘Ισως να μην χρειαστούν

ΕΕ: Νέα μέτρα το καλοκαίρι – Σαχινίδης: ‘Ισως να μην χρειαστούν

Την εκτίμηση ότι, εφόσον συνεχιστεί η αποδοτικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, δεν θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων και κυρίως, η περικοπή ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασε  ο υφυπουργός Οικονομικών. Το καλοκαίρι η αξιολόγηση απο ΕΕ και ΔΝΤ που θα κρούει “καμπανάκι” στην Ελλάδα.

Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της πορείας της λιτότητας στην Ελλάδα η οποία δεν αναμένεται να είναι θετική. Στην έκθεση της ΕΕ και του ΔΝΤ θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητούνται μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και άλλα μέτρα. Ωστόσο, ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης εκτιμά οτι αν συνεχιστεί η αποδοτικότητα των κυβερνητικών μέτρων, δεν θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων .

Ο κ. Σαχινίδης κατα τη συνάντησή του στη Λάρισα με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αποδίδουν, επικαλούμενος τα όσα ανακοινώθηκαν από το Λογιστήριο του Κράτους. 

Όπως τόνισε, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών, όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση τον Μάρτιο. 

“Εάν δεν υπήρχε σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, η κυβέρνηση θα είχε την ευχέρεια να μην έπαιρνε όλα τα μέτρα, που πήρε. Εάν είχαμε πίστωση χρόνου, θα μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι μπορούσαμε να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Δυστυχώς, η Ελλάδα πλήρωσε και πληρώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που τη συνόδευε, εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών”, τόνισε με έμφαση ο κ. Σαχινίδης. Παράλληλα,  εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει πολλούς συμμάχους στην κοινωνία, κάνοντας λόγο για το “κίνημα των αποδείξεων”, που αναπτύχθηκε από πολίτες και επιχειρήσεις. 

Ακόμη, υποστήριξε ότι μετά την διασφάλιση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης, πλέον ήρθε η ώρα ώστε να μπουν οι βάσεις και να ασκηθούν οι πολιτικές για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, που πρέπει να μπει σε νέα βάση, και κυρίως να μην στηρίζεται σε δανεικά. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών, εξέφρασε και την ικανοποίηση για την κοινωνική ευθύνη που επιδεικνύουν οι φορείς, και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν την αλλαγή των όρων των δανείων και των πιστωτικών καρτών για τους δημοσίους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι τον δρόμο άνοιξε η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε