Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΕΣΡ: Live: Τα βρήκαν! Έκανε πίσω η κυβέρνηση και δέχθηκε την πρόταση της ΝΔ

ΕΣΡ: Live: Τα βρήκαν! Έκανε πίσω η κυβέρνηση και δέχθηκε την πρόταση της ΝΔ

– Ξεκίινησε σε κλίμα συναίνεσης η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση ΕΣΡ
– Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για Πρόεδρο τον προτεινόμενο από τη ΝΔ κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο
– Δένδιας σε Βούτση: Θέλουμε διαυγή τοποθέτηση από εσάς γιατί για μας είναι σημαντικό
– Βούτσης: «Το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια διερεύνηση με ανοικτό τον ορίζοντα σε έναν αυξημένο αριθμό»

 

 

Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες έως και την τελευταία στιγμή για να βρεθεί συναίνεση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η διάσκεψη των προέδρων που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής θα είναι και η τελευταία, ήταν να ξεκινήσει στις 15.00 και τελικά μετατέθηκε για τις 16.00 αλλά άρχισε μετά τις 16.30. Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι η δήλωση Παππά είναι προς θετική κατεύθυνση αλλά επιθυμεί δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι αυτό είναι κυβερνητική δέσμευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν τελικά επικρατήσει το κλίμα συναίνεσης, τότε είναι πιθανόν σε μια συνεδρίαση να επιλεγεί ο προεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ και σε δεύτερη τα μέλη.

Ο κ. Βούτσης στην εναρκτήρια ομιλία του είπε: «Για το θέμα του αριθμού των αδειών υπήρξε πριν από δυο ώρες μια δήλωση δημόσια του κ.Παππά με βάση την οποία επισημαίνει οτι ο ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σήμερα είμαστε ώριμοι και έχουν απαντηθεί και έχουν λυθεί ζητήματα. Μπορούμε να περάσουμε στην διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ. Για την θεση του Προέδρου προτείνουμε τον κ. Αθανάσιο Κουτορομάνο και αντιπροέδρου τον κ. Ροδόλφο Μορώνη». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουτρομάνος είναι πρόταση της ΝΔ.

H πρόταση Βούτση για τα μέλη του ΕΣΡ 

Πρόεδρος ο πρ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος

Αντιπρόεδρος, ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη:

Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος

Νίκος Κιάος , δημοσιογράφος

Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ

Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Βασίλης Κουφόπουλος, δημοσιογράφος

Γιώργος Σαρειδάκης πρώην διπλωμάτης
 

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Δένδιας είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι από την δήλωση Παππά ότι ο υπουργός προσχωρεί σε ένα πλαίσιο σκέψης που είναι ορθότερο από την επιμονή του για 4 άδειες. Κύριε πρόεδρε όμως εμείς σαν κόμμα και εγώ προσωπικά έχω αποτιμήσει εξαιρετικά θετικά την συμβολή σας για λύση. Η διάσκεψη των προέδρων έχει αποφασίσει ήδη για 4 αρχές. Ακριβώς λόγω του κύρους που έχετε η ΝΔ θα ήθελε και την δική σας ρητή δέσμευση επι του ζητήματος αυτού. Ξέρουμε ότι είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης αλλά για μας η δική σας τοποθέτηση είναι η λυδία λίθος της κατάληξης σε ένα συμπέρασμα της σημερινή διαδικασίας».

Ανταπαντώντας ο κ. Βούτσης είπε ότι «το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια διερεύνηση με ανοικτό τον ορίζοντα σε έναν αυξημένο αριθμό. Θα υπάρξει όμως διάλογος και στο ΕΣΡ και στην πλευρά μας».

Ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν θα δεχθεί το κόμμα του να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών κατά μια γιατί θα είναι εικονικό. Θεωρώ την δήλωση του Προέδρου της Βουλής επαρκή για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση.

Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση

«Είχαμε πει και ξαναλέμε ότι δώσαμε άμυνα υπέρ του Συντάγματος και της πολυφωνίας», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ.

 «Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι θεσμική.

 Αναφερόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, υποστήριξε ότι «πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη» και πως «έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις».

 Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση.

Για τη σύνθεση του ΕΣΡ, είπε «λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο» και δήλωσε ότι συμφωνεί. Για τα υπόλοιπα μέλη που προτείνονται ζήτησε μικρή διακοπή για να συσκεφθεί. Απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση και η αναδίπλωσή σας είναι ευπρόσδεκτη».

Τοποθέτηση από τον Σπύρο Λυκούδη του Ποταμιού

Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλήξει η Διάσκεψη σε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία. «Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση», είπε και τόνισε: «Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Λυκούδης ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.

Την πρόταση Βούτση για ΕΣΡ ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ. “Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα”, ανέφερε για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.

Επιφυλάξεις από την Ένωση Κεντρώων

«Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και πρόσθεσε ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων» και ζήτησε να προσέξει αυτό το θέμα η Διάσκεψη, ώστε να μην δώσει τέτοια εικόνα. Για την τελική του στάση επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει τη διακοπή που θα ακολουθήσει σε λίγο, για να συνεννοηθεί με το κόμμα του για τα νέα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε