Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Εφτασε στη Βουλή ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος – Αποχώρησε από την διαδικασία ο ΛΑΟΣ

Ο πρώην υπουργός θα μιλήσει το απόγευμα. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία. Συνεχής ενημέρωση.

Με σκληρές κουβέντες, με απίστευτες εκφράσεις αλλά και με την αποχώρηση του ΛΑΟΣ συνολικά από την διαδικασία συνεχίζεται από το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής για το θέμα των υποβρυχίων.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση οτι βάζει στο κάδρο μόνο τον κ. Tσοχατζόπουλο και αφήνει απέξω και άλλους που πιθανότατα έχουν ευθύνες για την υπόθεση αυτη.

O κ.Τσοχατζόπουλος πέρασε το κατώφλι του κοινοβουλίου στις 3 το μεσημέρι.

Το απόγευμα η μυστική ψηφοφορία

Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση της προανακριτικής, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτών.

H πρόταση σύστασης προανακριτικής, που κατατέθηκε από 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (εξαιρουμένων των μελών της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής), κάνει λόγο για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Υπέρ της προανακριτικής έχει ταχθεί και η ΝΔ, η οποία σημειώνει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της περιόδου. Από την πλευρά τους, τα τρία μικρότερα κόμματα της Βουλής στηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά ζητούν να εξεταστούν και ενδεχόμενες ευθύνες των διαδόχων του κ. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Γ. Παπαντωνίου, Σ. Σπηλιωτόπουλος, Ευαγ. Μεϊμαράκης), που υπέγραψαν τροποποιήσεις στις επίμαχες συμβάσεις.

Η απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, με μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί το απόγευμα.

Από το ΠΑΣΟΚ  ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».

«Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας», πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

Στη συνέχεια, ανεβάζοντας τους τόνους, ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι «υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» και συνέχισε: «Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι».

«Θέλει», τόνισε, «ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», δήλωσε ο Aντώνης Σκυλλάκος, χαρακτηρίζοντάς τη ωστόσο ανεπαρκή, καθώς -όπως είπε, το εύρος της υπόθεσης είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Δεν μπορεί η έρευνα να γίνεται σε δόσεις, μία για τον Τσοχατζόπουλο και μία σε άλλη επιτροπή για του υπόλοιπους», σχολίασε ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος, με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης -σχετικά με άλλους εμπλεκόμενους υπουργούς- από την ειδική επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς.

Υπερ της προκαταρκτικής τάχθηκε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αθανάσιος Πλεύρης. Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καμμένου, σημείωσε ότι «κάποιοι από τη ΝΔ δεν είπαν τίποτα για τα αντισταθμιστικά οφέλη». «Μην έχουμε επιλεκτική μνήμη», συμπλήρωσε.

«Πού είναι η πρόταση για προταρκτική για τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ενέκριναν τη σύμβαση; Γιατί δεν το φέρνετε εδώ για να ψηφιστεί, ώστε να μην μιλάμε για συμψηφισμό;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για πολιτικό σκάνδαλο, κατά συρροή και εξακολούθηση μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσας.
Πρόσθεσε: “Ψηφίζουμε ναι στην εκβιαστικά μονόπλευρη πρόταση για να μην κλείσει νη υπόθεση και περαιτέρω διερεύνηση και θα ψηφίσουμε κάθε πρόταση”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμερα αποφασίζει η Ολομέλεια για Ακη – Θα είναι και εκείνος στην Βουλή

Στο μυαλό…του Άκη – Τι θα πει στη Βουλή ο πρώην ΥΕΘΑ

Τέλη Μάη θα απολογηθούν οι ύποπτοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε