Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Εικόνα απελπισίας έδωσε η κυβέρνηση από την ΔΕΘ

Αμηχανία με έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που τελείωσε στις 15.00 και απίστευτες καθυστερήσεις.Γιατί θα δεχτεί ελάχιστες ερωτήσεις ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που μετατέθηκε για μετά τις 16.00

Το άτυπο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη βγάζει μία εικόνα αμηχανίας εως και απελπισίας για την κυβέρνηση.Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχει καθυστερήσει ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ και οι διαρροές δίνουν και παίρνουν πως ο Γ.Παπανδρέου θα απαντήσει σε μετρημένες ερωτήσεις.

Η έλλειψη οργάνωσης ”βγάζει μάτι’ και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς πως η αδημονία για μέτρα των παραγωγικών φορέων έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση.

Σχεδόν χαμογελαστός ο πρωθυπουργός

Ο υπουργός Οικονομικών μπαίνει στην αίθουσα

O Γιάννης Ραγκούσης προσέρχεται στη συνεδρίαση

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης φτάνει στη συνεδρίαση

Προσέρχεται ο Π. Γερουλάνος

Το παρασκήνιο του υπουργικού

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις δέκα το πρωί, στην αίθουσα “Αριστοτέλης” του “Μακεδονία Παλάς”. Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι “μαύρο” καθώς παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι πολύ οριακή πια και τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί ενώ παρευρίσκονται και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο Γραμματέας της Κ.Ο. κ.κ. Καρχιμάκης και Έξαρχος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, ενδεικτικό του επείγοντος είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδης, ο οποίος δεν ήταν προγραμματισμένο να έρθει στη ΔΕΘ, εκκλήθη χθες το βράδυ και έφτασε εκτάκτως το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit στην κυβέρνηση κυριαρχεί ανησυχία για την αργοπορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου.

Για την ακρίβεια το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων, προϋπόθεση γαι το δεύτερο δάνειο, φέρεται να μην βρίσκεται εντός στόχου. Θα έπρεπε μέχρι στιγμής να βρίσκεται στο 90% και πληροφορίες λένε ότι βρίσκεται πολύ πιο κάτω από αυτό το ποσοστό.

Ακούγοντας τον πρωθυπουργό - Μπεγλίτης, Κουτρουμάνης σημειώνουν κι όλας

Ήταν χαρακτηριστικές οι αιχμές Βενιζέλου κατά τη διάρκεια χθεσινής του ομιλίας για Ταμεία στη χώρα μας τα οποία δεν βοηθούν όσο πρέπει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Πληροφορίες λένε επίσης ότι υπήρξε Ταμείο στο οποιό εστάλη επιστολή με αίτημα για συμμετοχή και η διοίκηση αρνήθηκε να το πράξει. Την ίδια στιγμή ζητούμε από ξένους οργανισμούς συμμετοχή.

Στην κυβέρνηση υπάρχει το κλίμα ότι όλα πρέπει να γίνουν πια πολύ γρήγορα γιατί τα ταμειακά αποθέματα του κράτους επαρκούν για ημέρες και η χώρα μπορεί εκ των πραγμάτων να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε στάση αν συνεχίσει η αργοπορία ή αν η τρόικα αποφασίσει να μην εκταμιέυσει ολόκληρη τη έκτη δόση.

Είναι πολύ πιθανό αν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν εχέγγυα για την εκπλήρωση των στόχων, να αποφασιστεί εκταμίευση μέρους της δόσης των 8 δισ. ευρώ και όχι ολόκληρη.

Εικόνα "Μεγάλης Παρασκευής" στο υπουργικό

Στο οριακό σημείο που έχουμε φτάσει, πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σκληρές και δύσκολες πολιτικά. Στο τραπέζι είναι ακόμη και το άμεσο κλείσιμο οργανισμών που χαρκτηρίζονται μη παραγωγικοί και εν συνεπεία η απόλυση των εργαζομένων, χωρίς καν τη διαδικασία της εφεδρείας.

Πάντως, η συνεδρίαση ενδέχεται να έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, ώστε να δοθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση εργάζεται συνεχώς και προσπαθεί συνεχώς για τη σωτηρία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άτυπο συμβούλιο δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, ωστόσο μπορεί να συζητηθεί και να υπάρξει άτυπη συμφωνία σε ένα πλαίσιο αποφάσεων. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο, τότε ίσως υπάρξουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα γίνει στη μία το μεσημέρι στην αποθήκη Γ το ΟΛΘ.

Σκυθρωπά τα πρόσωπα ενώ μιλά ο πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης:

Ο Ε.Βενιζέλος κάνει ΝΤΟΥ στα ακίνητα των Ελλήνων – Ανακοινώνει νέα μέτρα 2,5 δις ευρώ – Δείτε το ΤΩΡΑ ζωντανά στο NewsIt

Ομιλία σοκ του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:”Στόχος ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια”

Ο Παπανδρέου μιλάει και έξω γίνονται επεισόδια – Αναρχικοί μπήκαν στο μπλόκο της ΓΣΕΕ – Δείτε βίντεο

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε