Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Είχε ενημερώσει η Δαμανάκη τον πρωθυπουργό για τα περί εξόδου

– Δήλωση – βόμβα από την ελληνίδα επίτροπο
– “‘Η συμφωνούμε με τους δανειστές μας ή επιστρέφουμε στη δραχμή!”
– Δημιουργεί εύλογη απορία ο χρόνος που επέλεξε να κάνει την δήλωση

Κλυδωνισμούς στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε η δήλωση της ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν δεχθεί τα επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα ζητήσει η τρόικα, τότε δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη δραχμή η Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη αντίδραση για τη δήλωση αυτή. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η κρατική τηλεόραση, η κα Δαμανάκη είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό πριν το υπουργικό συμβούλιο για αυτό το κλίμα και ήταν σε γνώση του πως ίσως να επικρατεί μία τέτοια άποψη στις Βρυξέλλες. Το ίδιο επιβεβαίωσε και η κα Ποδηματά, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες που μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε ότι συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στα πηγαδάκια των Βρυξελλών.

Η κα Δαμανάκη δήλωσε πως «η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες.»

Και αυτές οι δηλώσεις γίονονται την στιγμή που οι διεργασίες στην Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι στο απόγειό τους με την κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως την συναίνεση, τα υπόλοιπα κόμματα να την παζαρεύουν και τους δανειστές μας να ελέγχουν κάθε βήμα μας και να απαιτούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα από όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Αντίδραση από την Κομισιόν

 Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικονομικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ, όπου συζητούνται όλα τα θέματα που άπτονται του ενιαίου νομίσματος, κανένα κράτος μέλος δεν έχει θέσει ως σήμερα θέμα εξόδου της Ελλάδας, η οποιασδήποτε άλλης χώρας, από την ευρωζώνη.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση της Επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ που αναφέρεται στην παραμονή της χώρας μας στην ζώνη του ευρώ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως “μέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “μέσα ή έξω από το ευρώ”, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ: «Που και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε…».

Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Δαμανάκη, που αναπαράγουν τη χτεσινή θέση του προέδρου του ΣΕΒ, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα. Θέλουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιλαϊκή της πολιτική και να διευκολύνουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SOS Γιούνγκερ: Στον αέρα η 5η δόση

‘Πιάστε πρώτα τους στόχους σας και μετά..επιμήκυνση”


“Κατασκηνώνει” στο Σύνταγμα η Τρόικα!

 


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε