Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές – Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν “έπεσε”, παραιτήθηκε – Ο Τσίπρας φοβήθηκε να πάει στη Βουλή να μετρηθούμε

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Για “λοβοτομημένο ΣΥΡΙΖΑ” και “κωλοτούμπες που επιβραβεύονται” έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το δικό του κόμμα θα αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη μετά τις εκλογές

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για την προκήρυξη εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η κυβέρνηση δεν βιάζεται για καλό σκοπό”.

“Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εκλογές εξπρές. Το ερώτημα είναι γιατί σπευδει με έναν πρωτοφανή σε ταχύτητα τρόπο και αυγουστιάτικα να κάνει εκλογές. Την ξέρουμε όλοι την απάντηση. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται για καλό σκόπο. Πιέζει για εκλογές γιατί θέλει να αποφύγει να αισθανθεί ο λαός τις βαρύτατες συνέπειες του Μνημονίου. Πιστεύει ότι έτσι θα ξεγελάσει τον πολίτη. Είναι γνώριμη τακτική που την επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπάρχει άλλος ένας λόγος που επισπεύδει τις εκλογές: Η κυβέρνηση νομίζει ότι θα αιφνιδιάσει την αριστερή πλατφόρμα, θα τη βρει ανέντιμη, θα εξουθενώσει την τελευταία αντιμνημονιακή φωνή που διαθέτει εναλλακτική πρόταση απέναντι στα μνημόνια που έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν μας αιφνιδιάζουν. Δεν θα μας βρουν ανέτοιμους. Θα αναδειχθούμε σε μεγάλη πολιτική δύναμη για τις μετεκλογικές εξελίξεις”.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του της “Λαϊκής Ενότητας”, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε: “Σήμερα 25 βουλευτές που δεν περάσαμε στην αντίπερα όχθη και συνεπείς στις προεκλογικές δεσμεύσεις πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε Λαϊκή Ενότητα, ένα όνομα που εκφράζει απολύτως την ταυτότητα που θέλουμε να αναδείξουμε. Χωρίς Λαϊκή Ενότητα τίποτα δεν μπορεί να συμβεί σε αυτή τη χώρα. Η Λαϊκή Ενότητα δεν θα είναι άλλο ένα κόμμα. Θα σαρώσει τα μνημόνια, ένα μέτωπο προοδευτικό και απέναντι στη μνημονιακή συναίνεση, πατριωτικό, ενάντια στην εθνική υποτέλεια, ένα μέτωπο δημοκρατίας και ανασυγκρότησης της χώρας.

Πρώτος άξονας στις προγραμματικές μας δεσμέυσεις διαγραφή μνημονίων, διαγραφή του χρέους. Να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα. Να στηρίξουμε μισθούς και συντάξεις. Να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ.

Το “οχι” του δημοψηφίσματος δεν θα μείνει ορφανό σε αυτές τις εκλογές. Ήταν ένα αγωνιστικό και περήφανο “όχι”. Θα αξιοποιήσουμε το πνεύμα και την ουσία του 62%. Το “όχι” αυτό θα είναι η μεγάλη σημαία που θα έχει η Λαίκή Ενότητα στις εκλογές. Θα το λέμε και μέσα από τη Βουλή και μέσα από τους αγώνες μας. Το “όχι” μπορεί να μεταφράστηκε σε “ναι” από την κυβέρνηση, αλλα αυτό το “ναι” δεν αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό. Το “όχι” δεν ηττήθηκε”.

Αμέσως μετά, ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για κινήσεις της κιβέρνησης που δείχνουν φόβο και πανικό: “Η κυβέρνηση φοβήθηκε να πάει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η κίνησή της δείχνει φόβο και πανικό. Η κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί γιατί έφερε μνημόνιο, γιατί αντιστρατεύεται τους πόθους, τις επιθυμίες και τους αγώνες του λαού. Από αυτά κινδυνεύει η κυβέρνηση και από αυτά θα χάσει”.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στο κόμμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε ότι “Έχουμε συζητήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν “όχι” ή “παρόν” στο τρίτο μνημόνιο. Έχουμε 25 βουλευτές που συμμετέχουν στη Λαϊκή Ενότητα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και πιστεύουμε ότι θα είναι γόνιμες και καρποφόρες”.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα και τη διερευνητική εντολή, επισήμανε: “Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, αλλά σε μια αντιμνημονιακή βάση. Και από αυτή τη θέση κάνω πρόσκληση σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις. Εμείς απευθύνουμε πρόσκληση και στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να δημιουργηθεί ένα ευρύ αριστερό μέτωπο. Με δυνάμεις μνημονιακών πολιτικών δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Αντίθετα θα έχουμε πόλεμο μαζί τους.

Όσον αφορά στη διερευνητική εντολή, βεβαίως θα την αναλάβουμε. Θα τη χρησιμοποιήσουμε και θα κάνουμε επαφές με όλες τις δυνάμεις και συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς φορείς που αντιπροσωπεύουν δυνάμεις εργασίας της χώρας μας”.

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν τον ίδιο και τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πτώση της κυβέρνησης, είπε: “Η κυβέρνηση δεν έπεσε. Παραιτήθηκε. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν δεν έχουν την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία παραίτησης με τακτική που θυμίζει έντονα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο παλιός δικομματισμός αναβιώνει δυστυχώς. Δεν γίνεται να τιμωρείται η συνέπεια και η σταθερότητα και να επιβραβεύεται η κωλοτούμπα. Εμείς ακολουθούμε ένα δερόμο με συνέπεια και σταθερότητα. Ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει με μνημόνια”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε