Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές: Πρώτα αλλαγή εκλογικού νόμου και… βλέπουμε

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στο ερώτημα αν τελικά η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι “Όχι…και σίγουρα όχι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο”, αποκαλυπτική των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες “φλερτάρει” αν όχι με την απλή αναλογική, τουλάχιστον με το σενάριο ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και είναι αποφασισμένος μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου α πετύχει την συναίνεση των 2/3 της Βουλής προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι έχει δώσει εντολή σε εκλογολόγους και αρμόδιους υπουργούς να “τρέξουν” το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου με το υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή να αποκαλύπτει στο ‘Έθνος της Κυριακής” να αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης κάνοντας λόγο “Το μπόνους, αν θα υπάρξει στο νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο Κόμμα ή ο συνασπισμός Κομμάτων. Για παράδειγμα, το 40%. Τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο Ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή αυτός ο συνασπισμός. Τότε, ενδεχομένως, δικαιολογείται ένα τέτοιο μπόνους”.

Εκτός από αυτή τη σημαντική πρόβλεψη του νέου εκλογικού νόμου που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και το Υπ. Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι:

“Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τρεις αρχές:

Πρώτον, την απαραίτητη εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί ανάμεσα στα κόμματα – άρα δεν πρέπει να υπάρξει αιφνιδιασμός.

Δεύτερον, να διασφαλίσουμε την πλειοψηφία των 200 ψήφων, άρα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας.

Τρίτον, η νέα ριζική, δημοκρατική, θεσμική του παρέμβαση να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, προτρέποντας και όχι αποτρέποντας το 40% του Ελληνικού λαού – ιδιαίτερα των νέων – που αδιαφορούν και αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική”.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών θα μπει επί τάπητος, ενώ οι βουλευτές θα παραμείνουν 300, καθώς δεν υπάρχει σκέψη τελικά για μείωση τους, π.χ. σε 200.

Είναι προφανές ότι μέσω του εκλογικού νόμου ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα πεδίο “ομαλής εκλογικής προσγείωσης” του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα γνωρίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και η νέα ηγεσία της ΝΔ, επιθυμούν αναλογικότερο εκλογικό νόμο σκοπεύει μέσω του νέου νόμου να “ελέγξει” εμμέσως τις διεργασίες που συντελούνται στους χώρους της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

Έχει μάλιστα ενδιαφέρον το γεγονός ότι επειδή το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές τότε με το δεδομένο ότι το ΚΚΕ που έχει 15 βουλευτές δεν θα συμμετάσχει στα “παιχνίδια” του αστικού πολιτικού συστήματος και ότι η ΝΔ που αριθμεί 75 βουλευτές στο τέλος μπορεί να μην συναινέσει παραμένοντας πιστή στην αρχή της “ενισχυμένης αναλογικής” τότε για να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμό των 200 βουλευτών πρέπει να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο και η Χρυσή Αυγή που έχει 18 βουλευτές αφού τα υπόλοιπα κόμματα και ανεξάρτητοι (ΣΥΡΙΖΑ 144, Δημοκρατική Συμπαράταξη 17, ΠΟΤΑΜΙ 11, ΑΝΕΛ 9, ΕΚ 9 Ανεξάρτητοι 2) έχουν σύνολο 192.

Πάντως για την ιστορία να πούμε ότι η μοναδική στιγμή όπου το κομματικό σύστημα βρέθηκε πολύ κοντά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ήταν το 1989, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, επιχειρώντας να διαλύσει τη συνεργασία ΝΔ (Κ. Μητσοτάκη)-Αριστεράς (Χαρ. Φλωράκη-Λ. Κύρκου), πρότεινε στον τότε ενιαίο “Συνασπισμό” (ΚΚΕ και ΕΑΡ) να νομοθετήσουν από κοινού την απλή αναλογική.

Και η απάντηση του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη έμεινε στην ιστορία:”Δεν προκάνουμε”…σηματοδοτώντας έτσι την επιβίωση του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έως το 2014.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε