Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές ή ανασχηματισμός; Τι απαντάει ο Πρωθυπουργός σε όσα ζητούν οι Βουλευτές

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Το καζάνι που ούτως ή άλλως έβραζε, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πλέον έχει εκραγεί. Καταλύτης ήταν τα όσα έγιναν στις παρελάσεις. Δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής που να βρεθεί σε δημόσιο χώρο και να μην αποδοκιμαστεί, ενώ υπήρξαν ως και χειροδικίες.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συνέρχεται στις πέντε το απόγευμα για να ακούσει τον Πρωθυπουργό, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξουν βουλευτές που θα πάρουν το λόγο. Φρόντισαν ωστόσο να στείλουν το μήνυμα.

Η χώρα παρουσιάζει φαινόμενα ακυβερνησίας, το κόμμα πρέπει να αλλάξει γραμμή, χρειάζονται πρωτοβουλίες και προς τις δύο κατευθύνσεις, λένε οι βουλευτές που παρουσιάζονται ωστόσο διχασμένοι ως προς τις λύσεις που έχουν να προτείνουν.

Άλλοι λένε πως ο τόπος πρέπει να πάει σε εκλογές. Άλλοι τονίζουν ότι οι εκλογές θα φέρουν ακυβερνησία και πως ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η τρίτη άποψη είναι πως πρέπει να γίνει ανασχηματισμός ώστε να φύγουν από τα υπουργεία εκείνοι που ευθύνονται για την εικόνα ακυβερνησίας.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου κρατάει όμως κλειστά τα χαρτιά του.

Από το Μαξίμου λέγεται ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του φορολογικού νομοσχεδίου, την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 και τα νομοσχέδια για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, το ασφαλιστικό και την αναδιάρθρωση του Δημίου Τομέα.

Όλα αυτά όμως λένε κάποιοι απ’ την κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να εγκριθούν από τους βουλευτές, να έχουν τη στήριξή τους και συμπληρώνουν με νόημα πως το Μαξίμου έχει ήδη προειδοποιηθεί την προηγούμενη φορά πως χρειάζονται αλλαγές.

Με δεδομένες πιέσεις όπως εκείνες της Β. Παπανδρέου και φαινόμενα όπως αυτό της Λ. Κατσέλη κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική απόφαση του Πρωθυπουργού.
Μια λύση στο αδιέξοδο θα μπορούσαν να είναι οι εκλογές αλλά οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ ακόμη και κάτω από το 15% δεν επιτρέπουν συζήτηση για πρόωρες.

Άλλοι πάλι τονίζουν ότι ίσως δεν τις προκαλέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά θα αφήσει άλλους να αναλάβουν την ευθύνη και αυτό δείχνει μόνο προς την εσωκομματική κατεύθυνση.
Μια ακόμη πίεση, ένα ακόμη εκβιαστικό δίλημμα προς την κοινοβουλευτική ομάδα, ποιος θα πάρει την ευθύνη να… σύρει το κόμμα και τη χώρα σε εκλογές.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα ακολουθηθεί η κλασική συνταγή αποσυμπίεσης που δεν είναι άλλη από τον ανασχηματισμό, αλλά και πάλι κάποιοι απαντούν ότι έτσι η κυβέρνηση δεν κερδίζει παρά μερικές ημέρες το πολύ εβδομάδες.

Σήμερα και αύριο κάποιοι λένε με νόημα πως οι ημέρες είναι κρίσιμες, ειδικά ως προς το πως θα κινηθούν στο ΠΑΣΟΚ οι ισορροπίες.

Διαβάστε επίσης:

17:00 η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Εκλογές ή σαρωτικές αλλαγές ζητούν οι βουλευτές

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε