Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Εκλογές ξαναζήτησε ο Α. Σαμαράς – ‘Οχι στη συγκυβέρνηση

Εκλογές ξαναζήτησε ο Α. Σαμαράς – ‘Οχι στη συγκυβέρνηση

 Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του και απέρριψε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

“Το μόνο αληθινά σωτήριο που μπορούν να κάνουν, είναι να φύγουν, εκλογές μπορεί να μην θέλουν, αλλά δεν μετράει τι θέλουν εκείνοι, μετράει τι θέλει ο λαός”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τις συζητήσεις για την ελληνική κρίση χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι απούσα: “Είναι εντυπωσιακή η απουσία της επίσημης Ελλάδας όχι μόνο από τις διαπραγματεύσεις, αλλά και από το να έχει εκφράσει οποιαδήποτε άποψη, δημιουργείται κενό και όποιος επιχειρεί να το καλύψει δέχεται τα πυρά των υποστηρικτών του Μνημονίου που όσο περνά ο καιρός λιγοστεύουν αλλά γίνονται πιο επιθετικοί”.

Επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου λέγοντας: “στη ΔΕΘ ζήτησα να βάλλουμε το 2021 τον πανεθνικό στόχο που θα σταθούμε στα πόδια μας, στόχο ρεαλιστικό και με κατηγόρησαν για προγονοπληξία. Αλλά ποιοί μιλάνε για προγονόπληκτους; ένα κόμμα που κληροδότησε την αρχηγία του από τον παππού στον γιο και τώρα στον εγγονό;”.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι υπάρχει “βαθύ σχίσμα ανάμεσα στο λαϊκό αίσθημα και σε εκείνους που κυβερνούν” και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να μην επιχειρήσουν να εκτονώσουν την λαϊκή κατακραυγή με δημοψήφισμα γιατί θα εξοργίσουν περισσότερο τον λαό”. Προειδοποίησε επίσης να μην “επιχειρήσουν εκβιαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή με 180 ψήφους γιατί όπου διαφωνούμε καταψηφίζουμε όποιος και αν πιέζει, όσο και αν πιέζει, εμείς παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων δεν ψηφίζουμε”.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι “το πρόβλημά μου δεν είναι η κυβέρνηση, ούτε ο κ. Βενιζέλος που προσπαθεί να συσπειρώσει τους δικούς του με επιθέσεις εναντίον των κυβερνήσεων της ΝΔ, το πρόβλημα είναι η κρίση και πως θα βγούμε από αυτή, όχι απλώς στα πλαίσια του ευρώ αλλά με την λογική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στα σενάρια συγκυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας την θέση του: “τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν σενάρια συγκυβέρνησης, δεν μας αφορούν. Να συγκυβερνήσουμε σε τί; Στο λάθος; Να συγκυβερνήσουμε για να εφαρμόσουμε μαζί με άλλους αυτό που από την αρχή προειδοποιήσαμε και αποδείχθηκε λάθος; Να συναινέσουμε στον αφανισμό της μεσαίας τάξης, στην πολιτική που αντί να μειώνει το λάθος διογκώνει την ανεργία και πολλαπλασιάζει τα λουκέτα; Κι αν εμείς συμφωνούσαμε εκ των υστέρων με το λάθος θα έπαυε να είναι λάθος, θα σταμάταγε η ανεργία και θα μειώνονταν τα λουκέτα;”.

Επέμεινε στο θέμα λέγοντας ότι “ούτε το ίδιο υπουργικό συμβούλιο δεν έχει ενημέρωση για το ποιές δεσμεύσεις έχουν αναλάβει οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος” και ρώτησε: “Ποιά εθνική γραμμή να χαράξουμε μαζί όταν την έχει χαράξει εδώ και δύο χρόνια μόνος του ο κ. Παπανδρέου; Περιθώρια νέας γραμμής για να συν-υποστηρίξουμε υπάρχουν; Και ποιά; Γιατί αλλιώς με δεδομένη την αμετακίνητη δική τους γραμμή και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μονομερώς δεν ψάχνουν για συγκυβέρνηση αλλά για συνενόχους. Και κάτι ακόμη τη νέα εθνική γραμμή θα πρέπει να την ξέρει ο κόσμος. Γιατί αν εγώ πω ότι συμφωνώ με τον κ. Παπανδρέου θα ηρεμήσει ο κόσμος; Θα δεχθεί ερήμην του νέες συμφωνίες που θα κληθεί να πληρώσει μόνο και μόνο επειδή τις λύσεις αυτές θα τις στηρίζουν πρόσωπα από το παρελθόν στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης σωτηρίας όπως προβάλλεται τις τελευταίες μέρες;”.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι λύσεις και οι θυσίες προϋποθέτουν ότι ο λαός συμφωνεί και στηρίζει και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ελεύθερα δημοκρατικά και στο προσκήνιο όχι στο παρασκήνιο με αιφνιδιασμούς και εκβιασμούς γιατί αλλιώς το σχίσμα ανάμεσα στην πολιτική και στον λαό θα διευρυνθεί.

Η πολιτική αυτή απέτυχε γιατί ήταν λάθος εξαρχής, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Είναι σωστό να μειωθεί το σπάταλο δημόσιο αλλά η κυβέρνηση δεν το μείωσε, είναι σωστό να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή αλλά η κυβέρνηση δεν την χτύπησε. Είναι σωστό να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις αλλά κάποιοι πρέπει να επενδύσουν. Με αυτά που κάνουν και τις συνεχείς φοροεπιδρομές αναιρούν την δυνατότητα αποκρατικοποιήσεων. Είναι σωστό να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά με τις φοροεπιδρομές στα ακίνητα οι τιμές πέφτουν συνεχώς”.

Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε την επαναδιαπραγμάτευση: “Αυτό που δεν μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος. Μία κυβέρνηση που θα πει ευθέως ότι θα υπάρξουν θυσίες αλλά θα πιάσουν τόπο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευθεί και όσο μεγαλύτερη λαϊκή εντολή διαθέτει τόσο ισχυρότερη θα είναι η διαπραγματευτική της θέση”.

Υποστήριξε ότι είναι εφικτό να αλλάξει η σημερινή αδιέξοδη πολιτική με επαναδιαπραγμάτευση και επανέλαβε ότι “εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους αλλά τους τρόπους”. Σημείωσε δε ότι η αλλαγή των όρων της 21ης Ιουλίου συνιστά αναθεώρηση άστοχων προβλέψεων καθώς επίσης ότι η Ευρώπη είναι ένας συνεχής διάλογος.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε και στις “επιθέσεις που δέχεται για λαϊκισμό” και από την πλευρά του επιτέθηκε στα “εξαπτέρυγα και τα παπαγαλάκια υπαινισσόμενος ότι τον δυσφημούν και στο εξωτερικό: “Απεχθάνομαι τον λαϊκισμό, είμαι αντίθετος με όσους δίνουν μάχες για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, με όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες του ρεύματος, με όσους κλείνουν τους δρόμους με διαδηλώσεις των 100 ανθρώπων. Ας μην μας ψηφίσουν ποτέ, εμείς υπερασπιζόμαστε δικαιώματα όχι προνόμια. Παπαγάλοι και εξαπτέρυγα προσπαθούν να κατασυκοφαντήσουν τη ΝΔ και εμένα προσωπικά. Χάνουν χρόνο, ταξίδια και χρήμα και εμένα δεν με ακουμπάνε”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι “το τελευταίο, το έσχατο προπαγανδιστικό ψέμα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι όλοι ίδιοι είμαστε”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε