Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκνευρισμός στο υπουργείο Εξωτερικών για την διαρροή του απόρρητου εγγράφου με το οποίο η Τουρκία ζητούσε τον ουρανό (του Αιγαίου) με τ’ άστρα!

Εκνευρισμός στο υπουργείο Εξωτερικών για την διαρροή του απόρρητου εγγράφου με το οποίο η Τουρκία ζητούσε τον ουρανό (του Αιγαίου) με τ’ άστρα!

– Έντονη αντίδραση από το ΥΠΕΞ για την διαρροή του απόρρητου εγγράφου!
– Η ανακοίνωση κάνει λόγο για “κύκλους που θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια”
– Στον… χορό και η Νέα Δημοκρατία που θεωρεί σωστή την διαρροή: “Αβάσιμα αισιόδοξος ο Καμμένος, μοιραίος ο Τσίπρας”
– Με  το επίμαχο έγγραφο προς το ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο!
– Σε αμφισβήτηση και ο εθνικός εναέριος χώρος των δέκα μιλίων αλλά και απαίτηση να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας
– Για πρώτη φορά αμφισβητεί ελληνικά νησιά σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στην Συμμαχία
– Υπάρχει ακόμη και η απαίτηση να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά για “εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ”!
– Διαβάστε όλο το απόρρητο έγγραφο

Ένα απόρρητο έγγραφο που είδε το “φως” της δημοσιότητας είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εντονότατη δυσφορία στους κόλπους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Το συγκεκριμένο έγγραφο, που αποκαλύπτει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, κατέθεσε ο Τούρκος στρατηγός, Ethem Buyukisik, στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και είναι ενδεικτικό της άκρως επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας για το Αιγαίο, με απαιτήσεις που είναι τουλάχιστον προκλητικές!

“Δεν το διαπραγματευτήκαμε καν” λέει το ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών ασκεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε το επίμαχο έγγραφο, κάνοντας μάλιστα λόγο για κύκλους που θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης“.

Το απόρρητο έγγραφο

Στο έγγραφο καταγράφονται μία προς μία οι αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ για πρώτη φορά επιχειρεί να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών αμφισβητώντας ελληνικά νησιά σε επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ!

Η αναγραφόμενη ημερομηνία στο έγγραφο που παρουσιάζει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής είναι η 15η Φεβρουαρίου 2016 και η κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μοιάζει να είναι δεδομένη, αφού με την κίνησή της αυτή, η Τουρκία προκαλεί σημαντικές παρενέργειες και αποδυναμώνει καθοριστικά τη συνεισφορά της Συμμαχίας στο προσφυγικό.

Η Άγκυρα αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ενώ ακόμη ζητά από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα.

Από εκεί και πέρα, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική -όσο και παράλογη από πολιτική και νομική άποψη- κίνηση, η οποία επισημοποιείται στο έγγαρφο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Διευκρινίζεται εξαρχής ότι η Ελλάδα ουδέποτε υποχώρησε στις τουρκικές αξιώσεις, ούτε όμως κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Άγκυρας, που καθιστά γκρίζο το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Στο επίμαχο έγγραφο περιλαμβάνονται άμεσα ή έμμεσα οι τουρκικές διεκδικήσεις, που σε συνδυασμό με την αναδίπλωση της Τουρκίας από την απόφαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση της Συμμαχίας στο Αιγαίο, συνιστά μία άκρως επιθετική ενέργεια.

Η ανοιχτή αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών γίνεται για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει ακόμη και η απαίτηση να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά για “εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ”!

ΝΔ: “Καλώς δημοσιοποιήθηκε”!

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το ζήτημα:

Νέα Δημοκρατία: “Μοιραίος για τους Έλληνες ο κύριος Τσίπρας”

«Έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας, το απόρρητο έγγραφο των 17 σημείων που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, για να επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις μας μπροστά στην απολύτως αβάσιμη αισιοδοξία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Υπενθυμίζουμε ότι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Καμμένος μας διαβεβαίωνε ότι η συμφωνία, όχι μόνο δεν είχε κανένα πρόβλημα υλοποίησης, αλλά αυτονόητα περιελάμβανε και τα Δωδεκάνησα.

Μάλιστα έδειξε να απορεί και να ενοχλείται όταν διατυπώναμε τις επιφυλάξεις μας για όλα αυτά που σήμερα δυστυχώς επαληθεύονται από τη συγκεκριμένη διαρροή.
Αυτά ως προς τον κ. Καμμένο.

Όσον αφορά τον μοιραίο για τους Έλληνες κ. Τσίπρα, ελπίζουμε στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας στηριζόμενος στους υπάρχοντες συσχετισμούς και στη διεθνή, αλλά και γειτονική πραγματικότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε