Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Έξαλλοι οι βουλευτές στην Προαναριτική με την Ζ. Κωνσταντοπούλου – Επι 1,5 ώρα ρωτούσε τον Πρέσβη

Έξαλλοι οι βουλευτές στην Προαναριτική με την Ζ. Κωνσταντοπούλου – Επι 1,5 ώρα ρωτούσε τον Πρέσβη

Έκανε πάλι το θαύμα της η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία μονοπώλησε τη συζήτηση στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ.

Έξαλλους έκανε τους βουλευτές – μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την εμμονή της να απευθύνει ερωτήσεις επί μιάμιση ώρα στον πρώτο μάρτυρα, τον Πρέσβη Χαλαστάνη.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Κωνσταντίνος Χαλαστάνης άνοιξε το χορό των μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και ξεκαθάρισε οτι η αρχική λίστα εστάλη με κλητήρα στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαλαστάνης, που υπηρετούσε στο Παρίσι την επίμαχη περίοδο που παραδόθηκε η λίστα στις ελληνικές αρχές (φθινόπωρο 2010), ήταν ο  πρώτος παρέλαβε το cd με τους 2.062 έλληνες μεγαλοκαταθέτες από τις Γαλλικές αρχές και ενώπιον της Επιτροπής ξεκαθάρισε πως δεν άνοιξε ποτέ το φάκελο με τη λίστα κι ότι φρόντισε μέσα σε 5 με 6 ώρες από την ώρα που την έλαβε στα χέρια του να τη στείλει με κλητήρα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαλαστάνης κατέθεσε πως στις 29 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε από το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πως πρόκειται να λάβει ένα φάκελο από το αντίστοιχο υπουργείο της Γαλλίας, χωρίς όμως να του διευκρινιστεί τι θα περιέχει.

Όπως δήλωσε, πράγματι αυτό έγινε την ίδια ημέρα… Υπάλληλος του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών του παρέδωσε στην Πρεσβεία ένα φάκελο, τον οποίο ο ίδιος έβαλε μέσα σε ένα άλλο φάκελο, τον σφράγισε, υπέγραψε και μέσα σε 6 ώρες φρόντισε με κλητήρα (υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών) να φύγει για Ελλάδα.
 
Το κλίμα φορτίστηκε στην αίθουσα με την εμμονή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου να απευθύνει ερωτήσεις για περίπου 1,5 ώρα στον μάρτυρα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι φωνές – διαμαρτυρίες από συναδέλφους της ακουγόταν στους διαδρόμους της Βουλής. ”Έχετε έρθει να παρακωλύσετε τη διαδικασία”, “Αυτό είναι κατάντημα της Επιτροπής” ήταν μερικές απο τις ατάκες που ακούστηκαν. Στους σχεδιασμούς του προέδρου της Επιτροπής είναι να βάλει χρονικό όριο στις ερωτήσεις των βουλευτών για τους επόμενους μάρτυρες προκειμένου να “κυλήσει ομαλά η διαδικασία”.
 
Στη συνέχεια θα καταθέσει ο Κωνσταντίνος Μπίκας, πρώην Επικεφαλής της ΕΥΠ, ο  οποίος είναι αυτός που είχε αρχικά ενημερώσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την ύπαρξη της λίστας… Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπίκας θα υποστηρίξει ότι ουδέποτε η λίστα πέρασε από την ΕΥΠ, καθώς δόθηκε απευθείας από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών στις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες.
 
Το πρωί της Τετάρτης το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής θα περάσει ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης. Ο κ. Σφακιανάκης (ο οποίος αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι ο πρώτος μάρτυρας της Προανακριτικής το απόγευμα της Τρίτης αλλά ανεβλήθη για ημέρα η κατάθεση του λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) καλείται  μεν ως μάρτυρας, όμως θα ζητηθεί και  η γνώμη του ως εμπειρογνώμονας σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του CD και του USB στα οποία αποθηκεύτηκε η λίστα με τα 2.059 ονόματα καταθετών, τις δυνατότητες αντιγραφής και πρόσβασης στο ηλεκτρονικό υλικό καθώς και τα  τυχόν «ηλεκτρονικά ίχνη» που μπορεί να υπάρχουν.

Στη συνέχεια θα καταθέσουν και οι 3 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβαν το νεώτερο ηλεκτρονικό αρχείο που έστειλε πρόσφατα η Γαλλία. Στους μάρτυρες που θα ακολουθήσουν συμπεριλαμβάνεται και ο Γεν. Γραμ. του υπουργείου Οικονομικών, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ηλίας Πλασκοβίτης καθώς και ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται από μάρτυρες οι οποίοι τον παρουσιάζουν σαν το πρόσωπο που παρέλαβε την «λίστα Λαγκάρντ» το 2010.

Διαβάστε

Ξεκινάνε σήμερα οι καταθέσεις στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε