Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Εξέγερση” βουλευτών και στο ΠΑΣΟΚ!

Από τις ομιλίες τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λούκα Κατσέλη και ο Δημήτρης Κουσελάς φαίνεται πως θα ψηφίσουν όχι.

Μετά την κομματική πειθαρχία που αναγκάστηκε να “επιβάλει” ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ για την αυριανή ψηφοφορία φαίνεται πως άρχισαν ήδη ορισμένοι βουλευτές να κατευθύνονται προς το όχι!

Η έως χθες αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απάντησε σ΄όσους ζήτησαν παραιτήσεις από όσους διαφωνούν λέγοντας ότι «δεν κρύφτηκα και ανέλαβα τις ευθύνες μου πολύ περισσότερο ως μέλος της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι κάποιοι έχουν σκοπιμότητες. Ο καθένας έχει την διαδρομή του και γνωριζόμαστε. Αλλά έχει και το δικαίωμα να έχει άποψη».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε επιφυλάξεις αν είναι εφαρμόσιμη η νέα δανειακή σύμβαση και ειδικότερα, αναφερόμενη στα μισθολογικά και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε ότι τα έθεσαν «άλλα κέντρα έξω από εμάς. Για μένα είναι έξω από το νομικό πλαίσιο που διέπουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες». Και πρόσθεσε ότι ανησυχεί περισσότερο ότι το νέο Μνημόνιο αναφέρει ότι όλα θα επανεξεταστούν το Ιούνιο και αν υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο με τα ισχύοντα στην Πορτογαλία αλλά και βαλκανικές χώρες». Πρότεινε επίσης πρωτοβουλίες στην ΕΕ για να αντιμετωπισθεί έστω και την ύστατη στιγμή αυτό το ζήτημα που βρίσκεται, όπως είπε «έξω από τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες»..

Ορισμένοι κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ λένε πως οι δηλώσεις της προμηνύουν ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως άφησε να νοηθεί με την ομιλία της και η Λούκα Κατσέλη.

 Η ψήφιση μέτρων που στερούνται κάθε επιστημονικής οικονομικής βάσης όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη, αλλά συνιστά και ανεύθυνη στάση, επισήμανε στην ομιλία της στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η κ. Λούκα Κατσέλη.

    Η κ. Κατσέλη είπε ότι διαφωνεί με την συλλογιστική και την διαπραγματευτική τακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου, επισήμανε ότι οι εταίροι προασπίζονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα και υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα χειροτερεύσουν την κατάσταση καθώς οι υφεσιακές επιπτώσεις θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα οδηγήσουν στην ασύντακτη χρεοκοπία.

    Η κ. Κατσέλη είπε ότι θα περίμενε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών μια έκθεση για τις επιπτώσεις των μέτρων, πρόσθεσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μια επιστημονική τεκμηρίωση και επισήμανε ότι και το ΔΝΤ καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα για μη βιώσιμο χρέος ακόμα και με το PSI και το «κούρεμα».

    «Μαθηματικά σε 6 μήνες θα αναγκαστούμε να πάρουμε χειρότερα μέτρα» είπε η κ. Κατσέλη, προτείνοντας την εντός ενός μηνός κατάρτιση εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης.

    Η κ. Κατσέλη επικαλούμενη έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΚΤ αποκάλεσε «μύθο» τα όσα ακούγονται για έξοδο της χώρας από το ευρώ χωρίς την θέλησή της ενώ σε ότι αφορά την πληρωμή μισθών και συντάξεων είπε ότι «οι εσωτερικοί πόροι με μερικές μικρές θυσίες επαρκούν για την πληρωμή».

    Η κ. Κατσέλη πρότεινε την σύγκληση εκτάκτου Συνόδου Κορυφής για την μερική εφαρμογή του PSI ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα του Μαρτίου, και για έγκριση του σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης που θα κατατεθεί.

    Επίσης η κ. Κατσέλη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Ευρωκοινοβουλίου τονίζοντας ότι τώρα έχουμε περισσότερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά τα πακέτα δεν δίνουν λύση».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς είπε ότι αύριο θα ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι ότι του επιβάλλει το κόμμα κάτι που τείνει προς το όχι.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Χάρης Καστανίδης που είπε το δικό του παράπονο προς τον Γιώργο Παπανδρέου που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως και αυτός δεν θα ψηφίσει τα μέτρα.

Ένα τμήμα των χρημάτων του 1ου Μνημονίου κάλυψε εσωτερικές μας ανάγκες, όμως τώρα με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει ξεπεραστεί το βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα και από το 2ο Μνημόνιο “τίποτα από τα 130 δισεκατομμύρια δεν πηγαίνει για κάλυψη εσωτερικών μας αναγκών”  είπε ο κ. Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης είπε ότι οι προβλέψεις της Τρόικας για την ύφεση έπεσαν έξω, και τόνισε ότι “τα λουκέτα θα είναι ανεξέλεγκτα, οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν και θα ζητήσουν νέα μέτρα”.

“Συμφωνώ με την κομματική πειθαρχία” είπε ο κ. Καστανίδης προσθέτοντας ωστόσο, απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε “αν πριν δύο μήνες σας έλεγα ότι είστε πρωθυπουργός αποικίας, δεν θα με διαγράφατε΄’ και συνέχισε ” όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμαζόταν να δημιουργήσει Όμιλο και αντιτάχθηκα στην διαγραφή του, με πήρατε την επομένη τηλέφωνο και μου είπατε ότι σας έχω αποδυναμώσει, ενώ την άνοιξη του 2008 αντιτάχθηκα στην διαγραφή του Α. Λοβέρδου που τώρα ζητά κομματική πειθαρχία”.

   “Πράγματι αύριο στην ψηφοφορία ο καθένας θα είναι με την συνείδησή του κι εσείς κύριε πρόεδρε θα είστε με τον θεό, τον λαό και την συνείδησή σας” κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

Κριτική όμως προς την Λούκα Κατσέλη και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη γιατί όταν υπουργοί Ανάπτυξης δεν έκαναν τίποτα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα έκανε ο Μίμης Ανδρουλάκης.  “Όσοι είναι υπέρ του αιφνίδιου θανάτου, δηλαδή την χρεοκοπία, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μας παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο. Εγώ τα λέω εδώ και 10 χρόνια και χλευάζομαι από αντιεξουσιαστές της πλάκας και του κώλου”, είπε χαρακτηριστικά.

«Να σταματήσει η διφορούμενη στάση απ’ όλους», ζήτησε ο Πέτρος Ευθυμίου ανοίγοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αφού έκανε ιστορική αναφορά στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τη στάση των πολιτικών κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και συμφώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου ότι η αυριανή ψήφος είναι ψήφος εθνικής ευθύνης.

    Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε πως «αν μιλάμε για πόλεμο, τότε στην αυριανή ψηφοφορία πρέπει να είμαστε παρόντες κι όχι λιποτάκτες. Αν αυτό δεν συμβεί τότε με ευθύνη της ηγεσίας να θέσει κομματική πειθαρχία».

    Ο κ. Χυτήρης πρόσθεσε ότι σέβεται όποιον διαφωνεί κι έχει πρόβλημα συνείδησης αλλά θα πρέπει να παραιτηθεί γιατί διαφορετικά θα είναι θέμα ηθικής σήψης της ίδιας της ηθικής. «Το τιμιότερο να το πει όποιος διαφωνεί τώρα»..

    Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι «θέλω να ψηφίσω αναστολή της χρεοκοπίας κι όχι αναβολή. Κάνω έκκληση σε σας και στον Σαμαρά να κάνουμε το εθνικό μας πρόβλημα ευρωπαϊκό. Η κοινωνική αναταραχή μπορεί να γίνει κοινωνική εξέγερση» .

Χθες είχαμε την παραίτηση του βουλευτή Άρτας Παύλου Στασινού, ενώ με δηλώσεις τους, οι βουλευτές Γ. Μιχελογιαννάκης, Τσ. Μάντατζη και Χρ. Μαγκούφης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Ψηφίζονται αύριο με απειλή κομματικής πειθαρχίας τα μέτρα και εκλογές σε 75 μέρες

“Αναγκάστηκε” σε κομματική πειθαρχία ο Παπανδρέου

‘Αρχισαν οι “γαλάζιες” απώλειες – Δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα Ζώης και Τζίμας

Εικόνα χάους στο ΠΑΣΟΚ – Οι αντάρτες, οι ύποπτοι και οι παραιτήσεις

Το χρονικό του πολιτικού σεισμού! 5 παραιτήσεις υπουργών και δεκάδες απειλές βουλευτών για καταψήφιση


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε