Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εξόργισαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό

Την έντονη αντίδραση ακόμη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συναντά η απόφαση Παπακωνσταντίνου να επιτρέψει τη δημιουργία αμιγών κατοικιών στην παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Για «μεγάλο λάθος» μίλησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης.

Σε δύο τροποποιήσεις προέβη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του Ελληνικού, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πρώτον αύξησε τους συντελεστές δόμησης στο Μητροπολιτικό Πόλο από 0,2 σε 0,25 και το μέγιστο μέγεθος των κτιρίων ορίστηκε στα 16 μέτρα από 10 που ήταν η αρχική ρύθμιση. Επιπλέον, με άλλη τροποποίηση επιτρέπει τη δημιουργία αμιγών κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο (Αγίου Κοσμά) σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% της συνολικής έκτασης και με συντελεστής δόμησης που δε μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 0,6.

«Πως προέκυψε αυτή η επενδυτική ανάγκη για κατοικίες στην παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής (περασμένη Παρασκευή);» αντέδρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, κάνοντας λόγο για εσφαλμένη προσέγγιση που «δε βοηθά την αξιοποίηση του χώρου και έχει οικονομικό αντικείμενο, τελείως διαφορετικό από ότι συζητάμε 2 χρόνια τώρα».

Έντονη ήταν και η αντίδραση της αριστεράς και του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Κουβέλη που μίλησαν για πολιτική real estate σε μια ευαίσθητη περιοχή.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ

 Σε αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής.

Η αφορμή δόθηκε όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η μηχανή της ανάπτυξης έσβησε στη χώρα μας το 2008» και όταν ξεκαθάρισε ότι «δεν θα απολογηθεί διότι με την εφαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ επιχειρείται η μείωση του χρέους».

«Παραδίδετε εσείς μαθήματα για την ανάπτυξη αν και έχετε ιστορική ευθύνη για το που έφτασε η χώρα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς που κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ως υπουργός Οικονομικών ενέγραψε διογκωμένα τα χρέη των νοσοκομείων ώστε να μεγαλώσει το έλλειμμα του 2009 με σχέδιο να δείξει στη συνέχεια η Κυβέρνηση Παπανδρέου ότι το μειώνει. Το αποτέλεσμα όμως, όπως είπε, ήταν να πέσει η χώρα στην αγκαλιά των κερδοσκόπων και να βουλιάξει στην ύφεση.

«Ψηφίσατε το δεύτερο Μνημόνιο που έχει το ίδιο μείγμα πολιτικής με το πρώτο Μνημόνιο», σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και επέμεινε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή έφυγε λέγοντας ψέματα ότι το έλλειμμα ήταν τάχα 6% ενώ ήταν 16%».

«Αν η Νέα Δημοκρατία επιθυμούσε να είναι ενήμερη για το έλλειμμα, ας ήταν τότε παρούσα εκεί που είναι τραγικά απούσα. Στην εξεταστική επιτροπή», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας για να προσθέσει ότι αν η ΝΔ συνεχίσει τον άγονο και ξύλινο λόγο της, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την πολεοδομική και χωροταξική ταυτότητα του ακινήτου, την αρχική προίκα για να κατατεθούν προτάσεις από επενδυτές. Αναφέρθηκε και στην αρχική διαχείριση του παράκτιου μετώπου και χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές ή τροποποιήσεις, είπε ότι «ζητήματα και επιφυλάξεις που έχουν τεθεί, θα τα δούμε στην κατ΄ άρθρον συζήτηση». Για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ρεαλιστικές τις προβλέψεις και ξεκαθάρισε ότι «δεν προτίθεται να απολογηθεί γιατί μέρος των εσόδων του ΗΛΙΟΣ θα κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε