Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Έκτακτο Eurogroup ζητάει ο Τουσκ! Να αποφύγουμε την παράταση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

– Παρέμβαση Τούσκ για να αρθεί το αδιέξοδο για την Ελλάδα
– Ζήτησε να οριστεί άμεσα έκτακτο Eurogroup – “Τις επόμενες μέρες όχι τις επόμενες εβδομάδες”
– Τουσκ σε Τσίπρα: Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών
– Δεν απάντησε επί της ουσίας στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής
– Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ το πρωί της Πέμπτης
– Deutsche Welle: Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να κατανοούν τα εσωπολιτικά ζητήματα της Ελλάδας

Ρόλο… πυροσβέστη ανέβαλε, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συνομίλησε ήδη τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Φέρεται να τόνισε κατά την επικοινωνία τους πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών και άρα είναι απαραίτητο να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup, το οποίο μόλις χθες απέρριψε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ αποκάλυψε επίσης πως εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα συνομίλησε με τον Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρόεδρο τόνισε πως για να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα, χρειάζεται να οριστεί ημερομηνία για συνεδρίαση του Eurogroup όχι στο μέλλον αλλά μέσα στις επόμενες μέρες και όχι καν στις επόμενες εβδομάδες.

«Οφείλουμε να αποφύγουμε μία κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Eurogroup όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι.

Deutsche Welle: Η Ευρώπη δείχνει κατανόηση για την Ελλάδα

Με ψυχραιμία φαίνεται να αντιμετωπίζεται η καθυστέρηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αφού, όπως γράφει η Deutsche Welle, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να κατανοούν τα εσωπολιτικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η νέα καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ναι μεν δεν θεωρείται θετική εξέλιξη, με δεδομένες τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο στις Βρυξέλλες επικρατεί ψυχραιμία και σίγουρα όχι ανησυχία.

Στη βελγική πρωτεύουσα κατανοούν απόλυτα τις δυσκολίες που έχει η κυβέρνηση στο εσωτερικό να περάσει τόσο τα μέτρα του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, όσο και το προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό αποφεύγουν επιμελώς δηλώσεις που θα μπορούσαν να εντείνουν το πρόβλημα.

Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα να έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του περασμένου φθινοπώρου και παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι κρατούν μια ψύχραιμη στάση δίνοντας το χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμάσει το έδαφος για τη λήψη των μέτρων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε