Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο! Οι αγορές προεξοφλούν άσχημες εξελίξεις; Ο Βενιζέλος βγαίνει μπροστά και δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα!

Ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο! Οι αγορές προεξοφλούν άσχημες εξελίξεις; Ο Βενιζέλος βγαίνει μπροστά και δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα!

– Θα το εισηγηθεί αύριο στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – “Δεν μπορούμε να παίζουμε με την τύχη της χώρας”
– Δεν εξαρτούμε την θεση μας από αυτή της ΔΗΜΑΡ, διαμήνυσε σε σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
– Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην άρνησή της να υπερψηφίσει τα εργασιακά
– Πως διαμορφώνονται τα αριθμητικά δεδομένα στην Βουλή ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη εβδομάδα
– Τα μάτια όλα στραμμένα στο σημερινό euro working group
– Ο Βρούτσης ενημέρωσε τη ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά
– MINI ΚΡΑΧ στο χρηματιστηριο! Έκλεισε με πτώση 6,28%!

Λίγο πριν το τέλος η υπόθεση ψήφιση των μέτρων και εκταμίευση της δόσης εξελίσσονται σε θρίλερ για γερά νεύρα. Το Μαξίμου παρακολουθεί όλα όσα γίνονται και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, ακόμα και με κάποιες τελευταίες επαφές σε υψηλό επίπεδο. Τα μάτια στρέφονται στο euro working group, ενώ η δήλωση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν ήταν χαρακτηριστική.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισίον, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, που με αφορμή τη δημοσίευση της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα «πρέπει να εντείνει τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής».

Το χρηματιστήριο πήρε την κατηφόρα σήμερα χωρίς σταματημό και έφτασε στα όρια του κραχ! (Δείτε εδώ σε συνεχή ροή την πορεία του γενικού δείκτη)

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να προσπαθεί να βγει μπροστά διαμηνύοντας ότι θα εισηγηθεί αύριο στην έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. ψήφιση των μέτρων. “Δεν μπορούμε να παίζουμε με την τύχη της χώρας”, λένε στενοί του συνεργάτες.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα συγκλιθεί πριν την ψηφοφορία στο ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού και πριν την τελική διαμόρφωση και την κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου με τα
δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Άρα, το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει επίσημα αύριο τη θέση του.

Όπως τονίζουν με νόημα, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται ούτως ή άλλωστε σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά φυσικά και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και να επέλθουν οι μέγιστες δυνατές βελτιώσεις. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τελευταίας στιγμής, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup της 12/11. Τις βελτιώσεις αυτές τις επιδιώκουν αυτοί που εφάπτονται με τους ξένους
εταίρους, δανειστές και συνομιλητές μας και όχι όσοι απλώς διατυπώνουν αντιρρήσεις, ευαισθησίες ή ιδέες στον εσωτερικό διάλογο. Αυτό δεν αφορά μόνο τα εργασιακά, αλλά πολλά κρίσιμα και ευαίσθητα σημεία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτό που λένε από το ΠΑΣΟΚ για την ΔΗΜΑΡ. Όπως τονίζουν: “Το ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτά τη δική του στάση από τη στάση της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις ευθύνες δύσκολων εθνικών αποφάσεων.”

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα της ψηφοφορίας των μέτρων. Ένα πρώτο τέστ είναι αύριο με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί ειδικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχονται τον τρόπο με τον οποίο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή αλλά μια μια τις αποκρατικοποιήσεις.

Για το θέμα έγινε σήμερα διπλωματικό επεισόδιο με τον υπουργό Οικονομικών να καλεί – χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα – σε κομματικό όργανο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τους πείσει να ψηφίσουν τις αποκρατικοποιήσεις. (διαβάστε όλο το παρασκήνιο)

Σήμερα, επίσης, η ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε και πάλι αμετακίνητη στην άρνησή της να ψηφίσει τα επίμαχα άρθρα για τα εργασιακά και προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Είπε ότι αν υπάρχουν διαφωνίες σε 4 θέματα και δεχθεί να ικανοποιήσει τα 3 η τρόικα, δεν χάθηκε και ο κόσμος αν απορριφθεί ένα.

ΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στη Βουλή ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

Η ΝΔ-στις εκλογές της 17ης Ιουνίου εξέλεξε 129 βουλευτές, ωστόσο στην πορεία και μέχρι τώρα έχουν διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Νίκος Σταυρογιάννης και η δύναμη της φθάνει πλέον τους 127 βουλευτές.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ- εξέλεξαν 50 βουλευτές (33+17 αντίστοιχα), ωστόσο από τη ΔΗΜΑΡ ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και συνεπώς αριθμούν πλέον 49 (33+16 αντίστοιχα).
Άρα σύνολο κοινοβουλευτικής δύναμης κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά 176 βουλευτές.

Η μείζονα αντιπολίτευση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 71 βουλευτές.

Η ελάσσονα αντιπολίτευση, δηλαδή Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ εξέλεξαν 50 βουλευτές (20+18+12 αντίστοιχα).

Συνεπώς σύνολο σύσσσωμης της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ελάσσονος, 121 βουλευτές.

Ανεξάρτητοι 3 βουλευτές(Νικολόπουλος και Σταυρογιάννης από ΝΔ και Μιχελογιαννάκης από ΔΗΜΑΡ.

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η ΝΔ αναμένεται να υπερψηφίσει τα μέτρα.
Το ΠΑΣΟΚ το σκέφτεται και εξετάζονται όλα τα σενάρια, ενώ τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει η ΚΟ.
 Η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο «παρών» ή στην «αποχή».
Σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι 3 ανεξάρτητοι αναμένεται να πουν ΟΧΙ στα μέτρα.

Δηλαδή στην ψηφοφορία αν είναι όλοι παρόντες το «ΝΑΙ» στα μέτρα συγκεντρώνει από 127 έως 160 (ΝΔ+ΠΑΣΟΚ) χωρίς να υπολογίζονται πιθανές απώλειες, το «ΟΧΙ» 124 (ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ+ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ+ΚΚΕ+ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) και το «ΠΑΡΩΝ» ή «ΑΠΟΧΗ» 17(ΔΗΜΑΡ)

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία δεν απαιτεί ενισχυμένες πλειοψηφίες (π.χ. 151 ή 180), εκτός και αν το αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου κατ’ επιταγή της τρόικας, και γίνεται επί των παρόντων με απλή πλειοψηφία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Και επειδή τα θέμα δεν είναι σε τελική ανάλυση αριθμητικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό, φαίνεται ότι μετά και το τελεσίδικο(;) όχι της τρόικας στα αιτήματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για βελτίωση των μέτρων στα εργασιακά και στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων το ρήγμα στην κυβέρνηση θα είναι μεγάλο και σοβαρό.
Κα αυτό γιατί πιθανολογείται βάσιμα αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα, ότι ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κυρίως θα το σκεφθούν πολύ σοβαρά να υπερψηφίσουν τα μέτρα.
Η Ιπποκράτους δεν αποκλείεται πάντως να εξαντλήσει την αρνητική της ψήφο αύριο στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις από την στιγμή που η τρόικα δεν δέχεται το έλεγχο τους από τη Βουλή, κάτι με τον οποίο συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και η γραμμή να είναι υπέρ της ψήφισης των μέτρων.

Στην περίπτωση που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τον ένα ή το άλλο τρόπο διαφοροποιηθούν με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης Σαμαρά πέσει αρκετά κάτω από το 176 ή τα μέτρα περάσουν με οριακή πλειοψηφία, τότε ο πολιτικός χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα γα την κυβέρνηση συνεργασίας με ορατό ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Άλλωστε είναι ένα σενάριο που εξετάζουν σοβαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού προηγηθεί λένε κάποιοι ένας δομικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια μίνιμουμ συνεννόησης προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Γιατί αυτό είναι τα μεγάλο ζητούμενο ακόμη και αν ψηφιστούν με ή χωρίς απώλειες.

Διαβάστε επίσης : 

Κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ ο Στουρνάρας! – Προσπάθησε να παρακάμψει την…


Οι Γερμανοί μιλούν πλέον ανοιχτά για τρίτο ελληνικό πακέτο

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε