Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ελλάδα – Τουρκία σε “Ψυχρό Πόλεμο”

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Σε κινήσεις με μήνυμα το “πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων σε υψηλό επίπεδο” με τους γείτονες προχώρησε η Κυβέρνηση

θέλοντας να κάνει σαφές προς την Τουρκία το ότι δεν μένει απλός παρατηρητής των προκλήσεων.

Δεν επισκέπτεται την Άγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τη Μ.Τετάρτη για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και η αναβολή αυτή είχε σαφέστατη αιτιολόγηση:
Η Αθήνα γνωστοποίησε στην Άγκυρα ότι η επίσκεψη του κ. Δρούτσα δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τη σαφέστατη προειδοποίηση του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου πως είναι στη… διακριτική ευχέρεια της Αθήνας να κλείσει ανά πάσα στιγμή το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, καθώς είναι άλλωστε γνωστός ο ρόλος του:
“Το να κλείσει ή όχι το προξενείο είναι μια απόφαση, τίποτα δεν λέει πως το προξενείο αυτό είναι μόνιμο, τίποτα όμως δεν μας αναγκάζει να το κάνουμε τώρα. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να δηλώσουμε πως το προξενείο αυτό δεν προσφέρει στις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών και να ζητήσουμε τη διακοπή λειτουργίας του και αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν οι Τούρκοι πρόξενοι και καλό θα είναι να μη ξεπερνούν τα όρια”.
Η τρίτη αλλά επίσης βαρύνουσας σημασίας κίνηση-μήνυμα της Ελλάδας ήταν η αναβολή του ταξιδιού του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Τουρκία μετά τις απανωτές παρενοχλήσεις του ελικοπτέρου του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι.
Πάγια τακτική της Ελλάδας είναι η απάντηση δια της διπλωματικής οδού…
Από προχθές και ύστερα από την πρωτοφανή πρόκληση (άσχετα από την προσπάθεια “κουκουλώματος”) με την τουρκική κορβέτα να κάνει “νηοψία” σε ελληνικό πλοίο στη Τζια, είναι σαφές το μήνυμα αλλαγής τακτικής.
Στις προκλήσεις με όπλα η Ελλάδα αυτή τη φορά απαντά με αναβολή διπλωματικών επαφών και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.
Ταυτόχρονα ο Θ. Πάγκαλος “απειλεί” να κλείσει το “αμαρτωλό” προξενείο της Κομοτηνής.
Οι … καιροί θυμίζουν “ψυχροπολεμικό” κλίμα αν και αξίζει να τονιστεί και το σχόλιο του Θ. Πάγκαλου για τα τελευταία γεγονότα:
“Δεν ωφελεί να υπερβάλουμε ούτε όμως και να αγνοούμε τα γεγονότα”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε