Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ενα πικρό ποτήρι για το πολιτικό σύστημα

Ενα πικρό ποτήρι για το πολιτικό σύστημα

Ακόμα κι αν παραδεχτούμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν υποκύπτει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες εμφανιζόμενος να

αντιπολιτεύεται σκληρά την κυβέρνηση για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρίσκεται αντιμέτωπος σε σοβαρά προβλήματα.

• Πως μπορεί να γίνει πειστικός όταν ο συγκεκριμένος μηχανισμός υποδείχτηκε και υποστηρίχτηκε από το σύνολο των ευρωπαϊκών κομμάτων που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη Νέα Δημοκρατία;
• Τι ωφελούν οι σωστές διαπιστώσεις του για το Δ.Ν.Τ όταν τα συγκεκριμένα μέτρα που καταγγέλλει αποτελούν επιλογές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μηχανισμών της.
• Πως θα γίνει πειστικός στην άρνηση του όταν ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος του, τον καλεί να στηρίξει τα μέτρα στη Βουλή;

Από αυτές τις συμπληγάδες όσο κι αν αποδειχτεί πολυμήχανος, είναι αδύνατον να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς. 

Υπάρχει όμως κι ένας επιπλέον λόγος που σιγά – σιγά και ο ίδιος αντιλαμβάνεται: Δεν γίνεται να ισορροπεί για πολύ καιρό ακόμα ανάμεσα στις παραδοχές του για αμαρτίες της κυβέρνησης Καραμανλή και την “προστασία” που προσφέρει στον πρώην πρωθυπουργό. Ούτε γίνεται να είναι υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή και ταυτόχρονα «αναμάρτητος».

Τα δύο κόμματα εξουσίας παρά τις δειλές προσπάθειες των αρχηγών τους έχουν βεβαρημένο παρελθόν και το σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι των στελεχών τους είχαν υπουργικές ευθύνες στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σημίτη.
Οσο αποκαλύπτονται τα έργα και οι ημέρες τους τόσο θα μεγαλώνει η ανυποληψία και η λαϊκή δυσαρέσκεια εις βάρος τους. 

Η ρητορική που αναπτύσσεται τελευταία περί φυλάκισης όσων πολιτικών προσώπων έκλεψαν, είναι η τελευταία καταφυγή ενός διαβρωμένου πολιτικού συστήματος που ίσως αναγκαστεί να κάνει κάποιες “θυσίες” για να διασωθεί. 

Ο προπηλακισμός ενός κατά τεκμήριο έντιμου πολιτικού όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δείχνει ότι η κοινή γνώμη αγανακτεί με όσους συμμετείχαν και εκπροσώπησαν το σύστημα, ανεξάρτητα από το αν οι ευθύνες τους είναι πολιτικές και όχι ποινικές. 

Οι οργισμένες αντιδράσεις δεν θα κάνουν τόσο “λεπτομερείς” αξιολογήσεις. Η βουβή οργή για την “δυσκολία” που εμφανίζουν οι βουλευτές να αποδεχτούν δραστικές περικοπές στις αντιμισθίες του που σιγοντάρεται από μία μερίδα ΜΜΕ που ρέπουν προς τον λαϊκισμό μπορεί να πάρει αύριο – μεθαύριο ένα εκρηκτικό όσο και “τυφλό” χαρακτήρα. Η προειδοποίηση – προτροπή που απεύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δηλωτική της κατάστασης που διαμορφώνεται. 

Οσοι διαβεβαίωναν τους διαπραγματευτές της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ ότι τα μέτρα θα γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία ας το ξανασκεφτούν. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα μέτρα να γίνουν αποδεκτά αλλά να θεωρηθούν απαράδεκτα τα κόμματα που με τις πολιτικές και τη συμπεριφορά τους, οδήγησαν στην επιβολή τους. Τότε θα χρειαστούν πολλοί πάγκοι για να καθίσουν οι… κατεργάρηδες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε