Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ενας Παπανδρέου ξανασυναντά τον Καντάφι

Η προσωπική φρουρά του Καντάφι που αποτελείται μόνο από γυναίκες υποδέχεται τον έλληνα πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Η προσωπική φρουρά του Καντάφι που αποτελείται μόνο από γυναίκες υποδέχεται τον έλληνα πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Εικοσιέξι χρόνια μετά τον θερμό εναγκαλισμό του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Μουαμάρ Καντάφι, ο γιος του, Γιώργος

πέρασε σήμερα το κατώφλι της τέντας του λίβυου ηγέτη.

Δυο τέντες έχουν στηθεί η μια για τους δημοσιογράφους και η άλλη για την συνάντηση των δυο ηγετών.

Στην τέντα του Καντάφι κυριαρχεί το πράσινο χρώμα που είναι και το χρώμα της σημαίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανώς συγκινημένος μπήκε και ο εναγκαλισμός ήταν θερμός μεταξύ των 2 ηγετών.

Την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι στην διπλανή τέντα απολάμβαναν την λιβυκή φιλοξενία. Δυο ψυγεία με φαγητά. Πρώτο πιάτο μια πολύ ωραία σούπα με φιδέ, ρεβύθια και μπαχαρικά. Φρούτα παντού αλλά όχι αλκοόλ.

Οι συνθήκες της συνάντησης Παπανδρέου – Καντάφι, δεν είναι όπως το 1984. Τότε η επίσκεψη του Ανδρέα είχε αντιμετωπισθεί εχθρικά από την Δύση. Σήμερα ο Καντάφι είναι σύμμαχος και αυτή τη φορά το βλέμμα είναι στραμμένο σε επιχειρηματικές συμφωνίες.
Στην ατζέντα των συναντήσεων πιθανές επενδύσεις της Λιβύης στην Ελλάδα και ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Τον πρωθυπουργός συνοδεύουν οι κύριοι Παμπούκης, Δρούτσας, Πεταλωτής και ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας. 

Η πρώτη επίσημη επίσκεψή του Α. Παπανδρέου στη Λιβύη έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1984. «Σας εξετάσαμε, σας δοκιμάσαμε, σας εμπιστευόμαστε» του είπε κατά την υποδοχή του ο πρωθυπουργός Τζαλούντ και τον οδήγησε στη σκηνή του Καντάφι. Ο Παπανδρέου τού χάρισε μια αρχαία λήκυθο με την αφιέρωση: «Στον μεγάλο ηγέτη και ελευθερωτή, στη μεγάλη φυσιογνωμία της δύσκολης εποχής μας, με θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς». Ο Καντάφι ανταπέδωσε με το διάσημο «Πράσινο Βιβλίο», όπου ανέλυε το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας των μαζών. Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο Ανδρέας είχε δηλώσει ότι ταυτιζόταν με τη Λιβύη στο θέμα της απαλλαγής της Μεσογείου από ξένους στόλους και βάσεις, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση των Αμερικανών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε