Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ένας ένας οι γερμανοί ”τιμωροί” κάνουν φιλελληνική στροφή!

Ένας ένας οι γερμανοί ”τιμωροί” κάνουν φιλελληνική στροφή!

Μετά τα θετικά μηνύματα της Μέρκελ και του ήρθε η σειρά των Φιλελευθέρων να εγκαταλείψουν την άκαμπτη στάση τους στο ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου αυτή να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της.
«Φυσικα και κοστίζει χρήματα μια παράταση χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο φιλελεύθερος πολιτικός, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι έχει νόημα να εξετάσει κανείς το ζήτημα εφόσον μπορεί να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Και την απόδειξη για αυτό θα πρέπει να την δώσει η Αθήνα. Ο κ. Μπρούντερλε δεν απέκλεισε επίσης ρητά και ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι όλα τα ζητήματα θα πρέπει να μπορούν να εξετάζονται, χωρίς να δημιουργούνται εσφαλμένες προσδοκίες.

«Να συζητήσουμε εφόσον η Ελλάδα κρατήσει αυτή τη φορά το λόγο της»

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας επισήμανε ότι θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για την τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος «εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις» της χώρας και αυτό θα φανεί, όπως είπε, στην έκθεση της Τρόικας.
«Μπορούμε να συζητήσουμε γι’ αυτό, μόνον εφόσον η Ελλάδα κρατήσει αυτή τη φορά το λόγο της, ή τουλάχιστον τον κρατήσει σε μεγάλο βαθμό», είπε ο γερμανός πολιτικός.

Ο Ράινερ Μπρούντερλε επανέλαβε ότι δεν έχει νόημα «να βάζει κανείς λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε ότι «εάν η Ελλάδα δεν κάνει τίποτε και εμείς πληρώνουμε μόνο, τότε τα πράγματα δεν θα πάνε καλά».

Το Σαββατοκύριακο η γερμανίδα καγκελάριος με δύο παρεμβάσεις της παρείχε στήριξη στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι «θα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ευκαιρίες»αλλά και εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε τόσο μια χρεοκοπία της Ελλάδας όσο και την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η Γερμανία προκρίνει το σενάριο με τους μικρότερους κινδύνους

Αναλυτές εκτιμούν ότι προσωρινά τουλάχιστον ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει αποσοβηθεί.
«Με την ντε φάκτο δέσμευσή τους Μέρκελ και Σόιμπλε προκρίνουν το σενάριο με τους μικρότερους κινδύνους, καθώς ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε πιο απρόβλεπτες συνέπειες από το κόστος της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ».
Αλλά τα προβλήματα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχουν ακόμα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Stuttgarter Zeitung που επισημαίνει ότι μπορεί κανείς να επικρίνει την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Αθήνα, αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η μοναδική λύση.
Και αυτό φάνηκε και στην σύνοδο του ΔΝΤ στο Τόκιο, «όπου κατέστη για άλλη μια φορά σαφές ότι η Ευρώπη έχει γίνει το προβληματικό παιδί».

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης : Από οφειλές 13 δις ευρώ εισέπραξαν 19 εκατ.ευρώ!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε