Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ένοχος ο Τάσος Μαντέλης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Siemens

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης για σκέλος της υπόθεσης της Siemens από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας πριν από λίγο.

Ένοχοι κρίθηκαν και το πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου και ο συνεργάτης του Τάσου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς. Ο Ηλίας Γεωργίου κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ενώ ο Αριστείδης Μαντάς για απλή συνδρομή σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας λόγω παραγραφής.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε την Αντωνία Μάρκου, παρένθετο πρόσωπο και τον κουμπάρο του Τάσου Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη, λόγω έλλειψης δόλου.

Η υπόθεση αφορά σε δύο εμβάσματα ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων(200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Σημειώνεται πως με δήλωση του ο Τάσος Μαντέλης και ο κουμπάρος έχουν ήδη παραχωρήσει στο Δημόσιο 230.000 ευρώ, προσπαθώντας να μειώσουν τις ποινικές συνέπειες. Ποσό που αντιστοιχεί στα 450.000 γερμανικά μάρκα. Από αυτά οι 175.000 βρίσκονται δεσμευμένες σε λογαριασμό του Τσουγκρανη στην Ελβετία οι υπόλοιπες 55.000 έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Δικαστήριο αποφασίζει τώρα εάν στους 3 καταδικασθέντες θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά κι αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου τα 2 μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε