Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Εντυπωσιακή η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια

Εντυπωσιακή η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια

“Συγκροτημένο και ρεαλιστικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση” είπε στην κεντρική προεκλογική ομιλία του στην Αθήνα.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια, ζήτησε την ψήφο των αναποφάσιστων, όσων οπαδών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν απογοητευθεί από τα κόμματά τους, αλλά και από όλο το φάσμα της αριστεράς.

Με μία έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία που αναφέρονταν συχνά στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της αριστεράς από την γενιά της Εθνικής Αντίστασης μέχρι σήμερα, τις επιθέσεις που, όπως είπε, δέχεται συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «κανένας και τίποτα πια, δεν μπορούν να σταματήσουν ένα λαό αποφασισμένο ν’ αλλάξει τη μοίρα του» και πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα μέλη και οι οπαδοί του κόμματος με τους αγώνες τους, έσπασαν το ανομολόγητο ταμπού της μεταπολίτευσης, ότι η Αριστερά υπάρχει μόνο για να διαμαρτύρεται και σήμερα, σημείωσε, για πρώτη φορά, διεκδικεί τα κλειδιά της κυβέρνησης. Αυτόν τον αγώνα ο κ. Τσίπρας τον περιέγραψε ως «ένα τεράστιο κύμα αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και ανατροπής, έχει ξεσηκωθεί από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, ξεχύνεται με ορμή και συμπαρασύρει το γερασμένο, διαπλεκόμενο και εξαρτημένο πολιτικό κατεστημένο».

Την Κυριακή, είπε ο κ. Τσίπρας δεν αναμετράται απλά και μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ με το πολιτικό κατεστημένο του Μνημονίου, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά αναμετράται ο λαός με τη ζωή του.

Μιλώντας για το κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία απέναντι στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κυβέρνηση της αριστεράς. Όλοι, οι δυνάμεις του πλούτου της διαπλοκής, της τραπεζοκρατίας ενώθηκαν και σήμερα έχουν ένα μόνο αντίπαλο: Τον ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο και έναν μόνο εφιάλτη: Τη κυβέρνηση της Αριστεράς, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επιθέσεις αυτές, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ήταν η σύγκρουση «με την παντοδύναμη εξουσία του τριγώνου της αμαρτίας, που στη μια κορυφή έχει το διεφθαρμένο δικομματικό πολιτικό σύστημα, στην άλλη την τραπεζοκρατία και στην τρίτη τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Ακόμα και με τους μεσάζοντες που στήνουν καρτέλ για να εκμεταλλεύονται την παραγωγή του πλούτου και τον μόχθο του λαού μας». Ποτέ άλλοτε, από την μεταπολίτευση και μετά, είπε ο κ. Τσίπρας, αυτές οι δυνάμεις δεν ήταν τόσο ενωμένες, εναντίον μιας παράταξης, όσο είναι σήμερα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασής μας για μια εναλλακτική κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι «όσο μας πολεμάνε τόσο μας ενισχύουν» γιατί εμείς έχουμε όραμα για την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχουμε όραμα τη δίκαιη διανομή του πλούτου και των αγαθών ώστε να μπορούν όλοι να έχουν εισοδήματα αρκετά, ώστε να τους εξασφαλίζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ψήφο των οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε δεν είναι αυτοί που εγκατέλειψαν τις αρχές και τις αξίες του κόμματός τους, ούτε δημιούργησαν το κόμμα του Μνημονίου. Απευθύνθηκε επίσης στους συντηρητικούς ψηφοφόρους τονίζοντας ότι είναι θύματα του Μνημονίου και ότι «είμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού», ενώ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι ενώ μιλά για εθνική ενότητα, ανασύρει τις διαχωριστικές γραμμές του εμφυλίου.

Στο κάλεσμά του προς τους αριστερούς ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι μόνο το κατεστημένο και οι τοκογλύφοι ωφελούνται από την διαίρεση της αριστεράς και κάλεσε «κάθε κομμουνιστή και κάθε κομμουνίστρια να δώσει τη μάχη της ενότητας. Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή».

Αντίπαλός μας δεν είναι το ΚΚΕ, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίπαλός μας είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος και για να τους ανατρέψουμε πρέπει να ενωθούμε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν κατανοεί την επιμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ στη πολεμική με το ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι στις εκλογές της Κυριακής κρίνεται το παρόν και το μέλλον του λαού μας και όχι το ποιος είχε δίκιο ή άδικο στις διασπάσεις του παρελθόντος. Για την ΔΗΜΑΡ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν κατανοεί επίσης την επιμονή του Φώτη Κουβέλη να αρνείται τη πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ εσχάτως μιλά για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι άραγε δυνατό σε αυτή τη κυβέρνηση να χωρά και το κόμμα του κου Βενιζέλου; είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός με τη ψήφο του τη Κυριακή θα επιβάλει την ενότητα και τη κυβερνητική συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, γιατί όπως είπε, από τη Δευτέρα το πρωί, η πρόταση για την ενότητα και τη κυβερνητική συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, δε θα είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η εντολή του λαού μας. Μιά εντολή του λαού μας κανείς δε θα μπορέσει να την αγνοήσει, είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανώς ικανοποιημένος από τον παλμό και τον όγκο της συγκέντρωσης ο κ. Τσίπρας κάλεσε στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα τους υποψηφίους με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Μ. Γλέζος ζήτησε από τους αριστερούς «να μην ξεχάσουμε όσους από τα κορφοβούνια της ιστορίας περιμένουν να δουν αν θα τα καταφέρουμε και αν θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας».

Ο κ. Γλέζος είπε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο περίεργες. Διλήμματα, ψευτοδιλήμματα, παραληρήματα, τα πάντα έχουν συσσωρευθεί για να θολώσουν το μυαλό των ανθρώπων γι αυτό υπάρχουν και αναποφάσιστοι και αγανακτισμένοι, είπε ο κ. Γλέζος και αφού απέρριψε το δίλημμα ότι αν δεν είναι ενισχυμένος ο δικομματισμός θα υπάρχει ακυβερνησία, σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την υπόθεση και να έρθει στην εξουσία.

Ο κ. Γλέζος κάλεσε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς να μην αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, καθώς όπως είπε όλες βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα, δεν είναι αντίπαλες δυνάμεις και ότι είναι η ώρα της ενότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε