Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Επανέρχεται το θρίλερ με τους δανειστές – Ο χρησμός στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού: “Πρώτα ο δράκος και μετά ο Άη Γιώργης”

Επανέρχεται το θρίλερ με τους δανειστές – Ο χρησμός στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού: “Πρώτα ο δράκος και μετά ο Άη Γιώργης”

– Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν και ένα έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα
– Πληροφορίες ότι ο κ. Κατρούγκαλος μετέβη στο Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα
– Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη σκληρή γραμμή κατά του ΔΝΤ κατηγορώντας το πως οι προβλέψεις τους έπεσαν έξω
– Το οικονομικό επιτελείο έχει υπογραμμίσει από την προηγούμενη εβδομάδα πως μέχρι αύριο θα υπάρξει το κείμενο της συμφωνίας

Η αισιοδοξία βλάπτει σοβαρά τη διαπραγμάτευση όταν μάλιστα δεν συνάδει με την πραγματικότητα, καθώς ελληνική κυβέρνηση και δανειστές και ιδίως οι προερχόμενοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Έτσι όσο πιθανό είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση πριν από το Πάσχα, άλλο τόσο πιθανό είναι να έχουμε μια “ενδιάμεση” συμφωνία ή ακόμη χειρότερο ένα ναυάγιο που θα βυθίσει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στο πηγάδι της πολύπλευρης κρίσης και της ύφεσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου πλέον αγωνιά για τις εξελίξεις και ειδικά για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να λέει ότι “η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε να καταλήξουμε” και όταν ρωτήθηκε “αν δεν καταλήξουμε;” να απαντά “να δούμε πρώτα τον δράκο και μετά τον Αη Γιώργη”!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάντως στο παρά ένα της νέας συμφωνίας επιλέγει τη σύγκρουση με το ΔΝΤ καθώς εκτός από τη διαρροή των WikiLeaks με τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, επιτίθεται στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή τα όσα είπε στο Bloomberg, όπου ανέφερε ότι η κρίση στην Ελλάδα παραμένει όχι εξαιτίας των λαθών του ΔΝΤ στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις.

“Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές. Είναι παράδοξο όσοι επέμειναν τότε στο λάθος να επιμένουν και τώρα στην εφαρμογή του λάθους και μετά να λένε ότι φταίτε εσείς που “δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση” σχολίασε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Α. Κόστα.

Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο από την περασμένη εβδομάδα λένε ότι το αργότερο ως την Τρίτη, αύριο δηλαδή, θα υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο με την απόσταση που υπάρχει στα “κόκκινα δάνεια”, τις επικουρικές συντάξεις και στα φορολογικά μέτρα η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε πριν από λίγο είναι εξαιρετικά κρίσιμη ενόψει και της εαρινής Σύνοδου του ΔΝΤ στις 14 και 15 Απριλίου.

Όσον αφορά το χρέος ο κ. Τσίπρας τονίζει “Η συμφωνία λέει ξεκάθαρα χωρίς όρους και προϋποθέσει ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Και όταν κάτι ξεκινάει, τελειώνει κιόλας. Ενδεχομένως κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, δεν θέλουν και να τελειώσει ποτέ η αξιολόγηση” στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ και όχι μόνο, καθώς μέσα στη κυβέρνηση θεωρούν ότι στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου θα κριθούν πολλά επί του θέματος από τη στιγμή που η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους παραμένει ανοιχτή με βάση και την πρόταση που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, παρά τις τις γερμανικές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις.

Εν κατακλείδι παράλληλα με τον Γολγοθά του Ιησού κατά το Ευαγγέλιο η κυβέρνηση Τσίπρα θα ανέβει τον δικό της Γολγοθά κατά…το ευαγγέλιο των δανειστών με κυβερνητικές πηγές να μη αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην προλάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να επισημοποιήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά να χρειαστεί νέα έκτακτη συνεδρίαση μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, διαφορετικά…”καήκαμε” με βάση την πρόσφατη ρήση του υπουργού Οικονομικών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε