Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Επικίνδυνα φουσκώνει ο πόλεμος ανακοινώσεων Κύπρου Τουρκίας

Η Λευκωσία απάντησε στις απειλητικές προειδοποιήσεις της Άγκυρας που εκμεταλλεύεται την οικονομική και πολιτική κρίση στην Κύπρο για να μπλοκάρει τις έρευνες.Στο παιχνίδι μπηκε και η Ελλάδα.
 

Ως απαράδεκτες και καταδικαστέες καταγγέλλει η Κυπριακή κυβέρνηση τις απειλές της Τουρκίας για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.
 
Η Τουρκία, σημειώνει, συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να απειλεί.
 
Το Κυπριακό όμως, επισημαίνει, δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές, αλλά με σεβασμό και εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
 
Είναι στο χέρι της Τουρκίας, αναφέρει ο κύριος Στεφάνου, το Κυπριακό σύντομα να επιλυθεί, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο του νησιού.
Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικόυ Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Η Τουρκία των «μηδενικών προβλημάτων», συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το στρατό κατοχής υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Περιθωριοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους εμποδίζει να απολαύσουν τα οφέλη της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμφωνιών και της διενέργειας θαλασσίων ερευνών, σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

 

Προηγουμένως ηΤουρκία απείλησε ανοιχτά την Κύπρο αν ξεκινήσει έρευνα για φυσικό αέριο.
 
Οι ενέργειες αναζήτησης πετρελαίου, ή φυσικού αερίου, στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου, που σχεδιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε με αφορμή «πληροφορίες και επίσημες ανακοινώσεις περί έναρξης τον ερχόμενο Οκτώβριο εργασιών γεώτρησης», καλεί τη διεθνή κοινότητα «να κινηθεί με υπευθυνότητα και να μην ενθαρρύνει τις ενέργειες αυτές της ελληνοκυπριακής πλευρας».
 
Το τουρκικό υπουργείο ζητεί από «τις εταιρείες και τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα». Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι σχετικές άδειες, που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν ισχύουν».
 
Διαβάστε επίσης :
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε