Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Επικίνδυνες απειλές για έξωση της χώρας από τη Σένγκεν – Πρόκληση Φερχόφστατ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν ελβετικό τυρί

Επικίνδυνες απειλές για έξωση της χώρας από τη Σένγκεν – Πρόκληση Φερχόφστατ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν ελβετικό τυρί

– Ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός, Γ. Μουζάλας αποκάλυψε πως η Ελλάδα δέχεται σοβαρές απειλές
– Οι Financial Times ανέφεραν πως η Ελλάδα δεν δέχεται τα μηχανήματα καταγραφής των στοιχείων των προσφύγων
– Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν
– Ακόμα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε το Μαξίμου να τηρήσει τα συμφωνηθέντα έως τις 17 Δεκεμβρίου

Φουντώνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν ευθέως για σκληρές πιέσεις προς την Ελλάα για να τεθεί εκτός συνθήκης Σένγκεν, κάτι που θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες στη ζωή των πολιτών, αλλά και στην οικονομία. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται πως πιέζουν την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα σχετικά με το προσφυγικό θέμα.

Σύμφωνα με το Reuters ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αποκάλυψε πως επίσημα δεν έχει τεθεί το θέμα από επίσημα ευρωπαϊκά χείλια, αλλά δεν δίστασε να μιλήσει για ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας διέψευσε τα περί αιτιάσεων από ευρωπαίους που καταγράφει δημοσίευμα των Financial Times και το οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα αρνήθηκε να δεχθεί μηχανήματα καταγραφής μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει στοιχεία προσφύγων και μεταναστών, σημειώντας πως το παιχνίδι των κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας είναι άδικο.

Χαρακτηριστικό της σοβαρής διάστασης του θέματος είναι η παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία δήλωσε πως ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα αναληθή.

Την ίδια ώρα, ο Φερχόφστατ σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα κατά της χώρας μας χαρακτηρίζει τα ελληνικά σύνορα σαν ελβετικό τυρί και καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τους εξηγήσει πως θα προστατεύσει τα σύνορα και γιατί δεν δέχεται τη βοήθεια των Ευρωπαίων. Μάλιστα, αναφέρει πως εάν η Ελλάδα δεν είναι ικανή να προστατεύσει τα σύνορά της τότε θα πρέπει να ζητήσει την ευρωπαϊκή βοήθεια.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, η οποία επικαλείται δήλση του Ευρωπαίου Επίτροπου, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εκείνος φαίνεται πως δεν είναι τόσο ήσυχος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Ο κ. Αβραμόπουλος σε μία αποκλειστική του δήλωση στην Καθημερινή αναφέρει πως το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι σαφές καθώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου η κατάσταση θα πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αλλιώς τι;

Ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτροπών έκανε μία δραματική παρέμβαση για το προσφυγικό θέμα όπου φαίνεται πως επικρατεί άσχημο κλίμα για την Ελλάδα, καθώς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα και καθυστερεί σημαντικά στην εφαρμογή τους.

Στην ερώτηση προς τον κ. Αβραμόπουλο κατά πόσο υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο ευρωπαίος επίτροπος δεν απάντησε ευθέως, αλλά σημείωσε πως “κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις.

Ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος πως μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στα σενάρια περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν ή της εξόδου της Ελλάδας από αυτή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε