Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επιστολή δηλητήριο κατά του Ταγματάρχη της ΕΡΤ – ¨”Μην γίνεσαι τόοσο μικρός”

Επιστολή δηλητήριο κατά του Ταγματάρχη της ΕΡΤ – ¨”Μην γίνεσαι τόοσο μικρός”

Μία επιστολή απάντηση σε όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης έδωσε ο πρώην Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, Σταύρος Καπάκος, ο οποίος με μία μακροσκελή επιστολή εξαπολύει μύδρους κατά του κ. Ταγματάρχη.

Ο κ. Καπάκος για άλλη μία φορά αφήνει αιχμές για παρεμβάσεις στις ειδήσεις, λέγοντας πως τον κ. Ταγματάρχη πως στο εξώδικο που του επίδοσε με δικαστικό κλητήρα αναγράφει πως η κατηγορία ειναι η άρνηση συμμόρφωσης προς τις οδηγίες και επισημαίνει χαρακτηριστικά: “Την λησμονήσατε κιόλας; Εσείς γνωρίζετε τις “οδηγίες” και αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσατε να τις δημοσιοποιήσετε, προς τέρψη της κοινής γνώμης. Το δελτίο κύριε ταγματάρχη είναι δουλειά του επιτελείου της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης, όχι του διευθύνοντος συμβούλου και μάλιστα με φράσεις του τύπου: “ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις”. Το θυμάστε υποθέτω”.

Αναφέρει επίσης πως διαταγές εκβιαστικού τύπου “το κάνεις ή φεύγεις” δεν τις δέχεται, ενώ καλεί τον κ. Ταγματάρχη να αποχωρήσει από την ΕΡΤ για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Και συνεχίζει στην σκληρή του επιστολή “κατάλαβε λοιπόν οτι δεν είμαι του χεριού σου. Όπως λένε περιπαικτικά συνάδελφοι, που μας ξέρουν και τους δύο: είμαι “μυρμήγκι”, είσαι “τζίτζικας”.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την επιστολή του κ. Καπάκου προς τον κ. Ταγματάρχη

Κύριε Ταγματάρχη απορώ πως είδατε τον εαυτό σας πίσω απο την λέξη “δουλειές”. Πραγματικά δεν εννοούσα τίποτα επιλήψιμο. Απο την συνύπαρξή μας στην ΕΡΤ τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα δεν είχα την ευκαιρία να σας βλέπω συχνά, θα καταλάβατε οτι δεν επιδιώκω ούτε αρέσκομαι στις δημόσιες σχέσεις, τις φανφάρες προς υφισταμένους, τις λαιφστάιλ εμφανίσεις, την δημοσιότητα γενικώς. Φροντίζω δε να μην σηκώνω σκόνη στο πέρασμά μου. Προς τι λοιπόν η αχρείαστη επίκληση του εισαγγελέα; Το αχρείαστο “στάτους” της εξουσίας εννοούσα και φυσικά αναφερόμουν μόνο στον εαυτό μου. Εκτός κι αν εννοείτε τις δυο εκπομπές των οποίων το κόστος, με την έκφραση και μόνο της δικής μου διαφωνίας,μειώθηκε στο μισό! Δεν σας εγκαλώ γι αυτό απλώς το αναφέρω επειδή εμφανίζεστε θιγμένος. Υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρω και μου έχει διαφύγει;

Κύριε Ταγματάρχη γνωρίζετε καλώς οτι απεχθάνομαι τις υποβολιμαίες διαρροές-κτυπήματα κάτω απο τη μέση καθώς και τις “αποκλειστικές” δηλώσεις σε “πρόθυμους” συναδέλφους. Γνωρίζετε εσείς τι θέλω να πω. Είδαν όλοι τις απαξιωτικές σας διαρροές προς το πρόσωπό μου. Εύχομαι πάντα να έχετε την δύναμη για να βρίσκετε “πρόθυμους ” για να περνάτε τις απόψεις σας. Πόσοι σας πιστεύουν όμως δεν αναρωτιέστε;

Με ρωτήσατε για την τηλεθέαση των ειδήσεων και μετά χαράς σας απαντώ. Κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο τηλεθεατές συνολικά βλέπουν τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Πραγματικά είναι λίγοι για την ΕΡΤ, που ονειρευόμαστε όλοι. Το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Έχετε τις εισηγήσεις μου. Στη διάθεσή σας να το ξανασυζητήσουμε δημόσια αυτή τη φορά. Θα θυμάστε ελπίζω, πόσο ανέβηκε και η τηλεθέαση των δελτίων την περίοδο του Euro, όταν υπήρχε πρόγραμμα με αξιώσεις τηλεθέασης. Ελπίζω δε κάποτε να αλλάξει το “χειροκίνητο” σύστημα των δελτίων της ΕΡΤ. Απορώ γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Ελπίζω η αποπομπή μου να σας κάνει να το δείτε επιτέλους θετικά, όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό μάνατζερ, που ξέρει να βάζει προτεραιότητες. Αναρωτιέται όμως μήπως θυμάστε τους λιγοστούς τηλεθεατές που είδαν την δική σας εκπομπη; Αν σας απατά η μνήμη σας ανατρέξτε στην AGB για να θυμηθείτε. Ελπίζω πάντως το “βαρομετρικό χαμηλό” της τηλεθέασης να μην σας απέτρεψε, μέχρι σήμερα, απο μιά νέα απόπειρα. Αναλογίζομαι τι έχασαν οι δύσμοιροι τηλεθεατές. Ξαναπροσπαθείστε. “Πέτρα που κυλάει, μούχλα δεν πιάνει”.

Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB οτι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, εχει “βουνά” έστω χαμηλά, “λόφους” και “πεδιάδες”. Τα “βουνά” είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι “λόφοι” οι ενημερωτικές εκπομπές και οι “πεδιάδες” το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη. Το λησμονάτε διαπιστώνω μετά λύπης. Αντιθέτως εγώ δεν λησμονώ την συμβολή σας στις αθλητικές μεταδόσεις ούτε βεβαίως οτι διοικείτε ένα κανάλι, που δεν έχει καταφέρει, έξι μήνες μετά την παραγγελία, να διαθέτει “video wall” για την ιστορικότερη αθλητική εκπομπή, την “Αθλητική Κυριακή”. Πως το ανέχεστε αυτό εσείς ένας μάνατζερ τόσου μεγάλου διαμετρήματος; Αν επιθυμείτε μπορώ να σας θυμίσω και άλλες ολιγωρίες ορισμένων υπηρεσιών, που προίστανται ευνοούμενοί σας. Αναρωτιέμαι πως το ανέχεστε να πορεύονται με τον αραμπά και πόσο συνάδει αυτό με έναν μάνατζερ του επιπέδου σας; Αναρωτιέμαι ακόμη αν τους τραβήξαμε λίγο το αυτί έστω για το πετρέλαιο που δεν εχει προμηθευτεί η ΕΡΤ Ορεστιάδας αφού δεν σας συγκινεί το μείζον όπως η αργοπορία του επενδυτικού προγράμματος.
Με ρωτάτε ακόμη πόσες φορές κάνατε παρεμβάσεις στις ειδήσεις. Μα ο ίδιος αναφέρετε στο εξώδικο, που μου επιδόσατε με δικαστικό κλητήρα, την πρωτοφανή κατηγορία της “άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες”. (σς. αντιλαμβάνεσαι τι υπέγραψες;) Την λησμονήσατε κιόλας; Εσείς γνωρίζετε τις “οδηγίες” και αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσατε να τις δημοσιοποιήσετε, προς τέρψη της κοινής γνώμης. Το δελτίο κύριε ταγματάρχη είναι δουλειά του επιτελείου της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης, όχι του διευθύνοντος συμβούλου και μάλιστα με φράσεις του τύπου: “ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις”. Το θυμάστε υποθέτω.
Όσο για το ερώτημα που απευθύνετε εσείς στην μεγαλοπρέπειά σας αν μπορείτε δηλαδή να έχετε άποψη, σας απαντώ: μετά χαράς σας έλεγα πάντα “ναι” και ήμουν πρόθυμος να την ακούσω με προσοχή. Διαταγές εκβιαστικού τύπου “το κάνεις ή φεύγεις” δεν δέχομαι. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία πρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στην λήψη των αποφάσεων και όχι ενός ανδρός αρχή. Καταλαβαινόμαστε τώρα…

Όσο αφορά δε την υποτιθέμενη απόφαση του δύσμοιρου Διοικητικού Συμβουλίου θα σας συνιστούσα να μην την επικαλείστε. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε ένα γιώτα απο τις “εντολές” σας προς εμένα καθώς και το εκβιαστικό σας ύφος. Τους αποτρέψατε ακόμη και να τις αναφέρουν στην “ανάκριση”, που μου έκαναν. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος οτι έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι ευνοούμενοί σας. Απέπεμψαν τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης αρνούμενοι να του αναγνωρίσουν την ευθύνη για το δελτίο! Πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την χλεύη της ιστορίας καθώς θα μείνουν στην μαύρη λίστα ευτελισμού της δημοσιογραφίας ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση ο πρόεδρος Διονύσης Τσακνής(ευχαριστώ Διονύση), ο οποίος προσπάθησε, εις μάτην, να σας αποτρέψει απο την λήψη αυτής της απίστευτης απόφασης. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί βάλατε ως όρο τον απόλυτο έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβετε την ΕΡΤ. Όπως είδατε, ενίοτε συμβαίνουν και “ατυχήματα”, που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Δεν σας συγκινεί προφανώς η διαφοροποίηση του προέδρου.

Και κάτι ακομη να ξέρετε καλά κύριε Ταγματάρχη: “είναι στη φύση των ανθρώπων πιότερο να ποδοπατούν εκείνον που έπεσε”(Αισχύλος). Όσο είστε στην θέση σας πολλοί θα συνεχίσουν να σας φοβούνται. ´Οταν δεν θα είστε όμως;
Όσο για μένα και την συνείδησή μου μην ανησυχείτε και μην κουράζεστε.”Αδειο σακί όρθιο δεν στέκεται”. Μου αρκεί η αναγνώριση των συναδέλφων μου. Ελπίζω να ισχύει και για εσάς το ίδιο, ιδιαίτερα όταν δεν θα έχετε την θαλπωρή της εξουσιαστικής σας “αίγλης”.
Τα μεγαλεία σου Λάμπη μου οφείλονται στη θέση, όχι στο έργο σου.

Γι αυτό όσο ακόμη είναι καιρός, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα ήταν φρόνιμο αν δεν μπορείς να επανεξετάςεις τις αποφάσεις σου, να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής σου απο την ΕΡΤ. “Αζημίως”, όπως απαιτείς απο εμένα. Όσο για εμένα το ξαναλέω χαιρετώ, δεν αποχωρώ. Και πρέπει να ξέρεις οτι δεν με στηρίζουν “σκιές”.

Κατάλαβε λοιπόν οτι δεν είμαι του χεριού σου. Όπως λένε περιπαικτικά συνάδελφοι, που μας ξέρουν και τους δύο: είμαι “μυρμήγκι”, είσαι “τζίτζικας”.

ΥΓ
Για την ιστορία είχατε τις προτάσεις μου για την νέα τηλεοπτική σεζόν αναλυτικά απο τις 20 Ιουλίου. Με δική σας ευθύνη καταλήξαμε στις 7 Οκτωβρίου και ήρθατε δεκαπέντε μέρες μετά να τα τίναξετε όλα στον αέρα με την φράση “ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις”. Τι έπιδιώκετε κύριε ταγματάρχη;

ΥΓ2
Μη γίνεσαι τόοσο μικρός, μην ξεσπάς στους αθώους εργαζόμενους του γραφείο μου. Δεν σου φτάνει που μου έκοψες το email για να μην σταλεί η επιστολή μου προς τους εργαζόμενους;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε