Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα για τον Αλέξη Τσίπρα

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα για τον Αλέξη Τσίπρα

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά από μια εβδομάδα εκτός Μαξίμου, λόγω παρουσίας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης για το προσφυγικό, καλείται να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει την καθιερωμένη εβδομαδιαία άτυπη σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις, για μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν:

– Με τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του τμήματος και εκκρεμούν οι δόσεις 2 υπερθεματιστών, του Θ. Κυριακού (ΑΝΤ1) και του Ι. Β. Καλογρίτσα, οι Γ. Αλαφούζος (SKAI) και Γ. Μαρινάκης τις έχουν καταθέσει από την Παρασκευή, ενώ την προσεχή Παρασκευή πραγματοποιείται μια κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για να κρίνει τη συνταγματικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η ΝΔ ασκεί δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και μιλά πλεόν για “τεράστιο σκάνδαλο” με κυβενρητικές πηγές να διαμηνύουν ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω”, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για “απόλυτη ταύτιση με τους νυν καναλάρχες”, σημειώνοντας παράλληλα ότι για “πρώτη φορά μπήκαν χρήματα στα ταμεία του κράτους”.

– Με το πολυνομοσχέδιο, που εισάγεται σήμερα στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές με τα προαπαιτούμενα-ουρές της πρώτης αξιολόγησης για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ για να ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεις, γεγονός που θα πυροδοτήσεις σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνο από τη μεταφορά των έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ) στην “Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών”, αλλά και για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που θα πλήξουν εκ νέου κατηγορίες συνταξιούχων, όπως του ΟΓΑ

– Με την αντιπαράθεση του υπουργείου Παιδείας με την ηγεσία της Εκκλησίας για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών και γενικότερα η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της σκληρής πολιτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση μετά από αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί η αντιπαράθεση για το μάθημα των θρησκευτικών “απειλεί” τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού οι ΑΝΕΛ δια του προέδρου Πάνου Καμμένου και του υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ δηλώνουν ότι βρίσκονται “δίπλα στο πλευρό της Εκκλησίας”

Παράλληλα τα μέτωπα του χρέους με τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, της Τράπεζας Αττικής (…το θέμα θα κυριαρχήσει στην αυριανή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ), της Υγείας, αλλά και της κόντρας του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και κυρίως η ίδια η διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς” ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ να εμμένει στις αξιώσεις του για νέες περικοπές στις συντάξεις προκαλούν… “βέρτικο” στην κυβέρνηση.

Και σε όλα αυτά πρέπει να προσμετρηθεί και το προσφυγικό, καθώς η Σύνοδος της Βιέννης διέψευσε τις προσδοκίες, ενώ παράλληλα η αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων ειδικών στα ελληνικά νησιά για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης και οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών παραμένουν ανοιχτά θέματα, την ώρα μάλιστα που η συμφωνία με την Τουρκία κινδυνεύει με κατάρρευση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε