Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Εργασιακά: Επίθεση σε τρία θέματα, άμυνα σε δύο από την ελληνική κυβέρνηση

Εργασιακά: Επίθεση σε τρία θέματα, άμυνα σε δύο από την ελληνική κυβέρνηση

Άμυνα σε δύο και επίθεση σε τρία θέματα είναι η τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει απ΄ όσα είπε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το διακύβευμα αυτής.

Ευθύς εξ’ αρχής επισημάνθηκε πως η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η πιο δύσκολη απ΄ όλες τις άλλες και για τον πρόσθετο λόγο πως είναι “εμβληματικά¨ ζητήματα για την κυβέρνηση. Στη συνέχεια διευκρινίστηκε πως στη συνάντηση που έγινε ως τώρα η ελληνική πλευρά εξέθεσε τις θέσεις και τις απόψεις και οι επικεφαλής των Θεσμών άκουγαν και ενίοτε έθεταν διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Το συμπέρασμα που έχει συνάγει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι πως η στάση αυτή οφείλεται στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους άλλους τρεις …Θεσμούς. Εξάλλου, το ΔΝΤ είναι, όλπως είπε ο υψηλόβαθμος παράγοντας, που θέτει επιτακτικά το θέμα της αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και στα ζητήματα που άπτονται του συνδικαλιστικού νόμου.

Οι ομαδικές απολύσεις εξάλλου και ο συνδικαλιστικός νόμος ο οποίος περιλαμβάνει και τη διαιτησία είναι τα δύο θέματα που έχουν θέσει στο τραπέζι οι Θεσμοί στη δεύτερη αξιολόγηση και η το υπουργείο Εργασίας κρατάει άμυνα, τονίζοντας πως:

– Δεν θα δεχθεί αύξηση των ομαδικών απολύσεων.
– Δεν συζητάει τη διαιτησία διότι επ΄ αυτής έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και επομένως τίθεται ζήτημα νομιμότητας.
– Δεν συζητάει το θέμα της κήρυξης της απεργίας και της ανταπεργίας, ενώ συζητά μικρές παρεμβάσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να αποφεύγονται οι διπλές ψήφοι.
Στην επίθεση βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας για:
– Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
– Την αλλαγή στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου που γίνεται με ηλικιακά κριτήρια και αφορά στους νέους κάτω των 25 ετών.

Η επίθεση έγκειται στο γεγονός πως αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και διεκδικεί αλλαγές, ώστε όπως είπε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας “να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις οι οποίες με τις προηγούμενες ρυθμίσεις έχουν καταρρεύσει¨.

Όσον αφορά στις προοπτικές διαπραγμάτευσης, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως δεν αναμένεται να κλείσουν ως τις 22 Νοεμβρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αναχωρήσουν οι επικεφαλής των Θεσμών. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις με στόχο να έχει υπάρξει συμφωνία ως τις 28 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το Euroworking Group.

Οσον αφορά στο ασφαλιστικό και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς η απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση είναι πως δεν έχει τεθεί θέμα προσωπικής διαφοράς στο τραπέζι των συζητήσεων και το μόνο ζήτημα που απασχολεί για το ασφαλιστικό είναι η πορεία της εφαρμογής και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και άλλων διοικητικών πράξεων.
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το newsit.gr απαιτούνται περίπου 200 υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για να τεθεί σε εφαρμογή ο ασφαλιστικός νόμος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε