Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Έρχεται Προανακριτική για το Βατοπέδι

Η εξεταστική της Βουλής για το Βατοπέδι. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η εξεταστική της Βουλής για το Βατοπέδι. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, καθώς από τις 6 το απόγευμα συζητείται στη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, με τις 5 διαφορετικές πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων.

 Άγνωστο ωστόσο πότε η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς ακόμη δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από 30 βουλευτές, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Για να αποφασιστεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απαιτούνται 151 ψήφοι υπέρ, και ακολουθείται μυστική ονομαστική ψηφοφορία.

Σε χαμηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που ερεύνησε για 2η φορά το σκάνδαλο των ανταλλαγών των φιλέτων του δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. να αλληλοκατηγορούνται και το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτουν ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα και να καταλογίζουν κεντρικό σχεδιασμό στην Κυβέρνηση Καραμανλή.

«Προέκυψαν άνωθεν καθοδηγήσεις, με καταστρατήγηση νομικών κανόνων στις ανταλλαγές» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπεντενιώτης, το κόμμα του οποίου ζητά διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών μόνο για τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Θ. Ρουσσόπουλο, Αλ. Κοντό, Ευ. Μπασιάκο, Κ. Κιλτίδη, Π. Δούκα και Γ. Βουλγαράκη.

Διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μόνο πολιτικές ευθύνες στους υπουργούς της αλλά και στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη, ζητά η Ν.Δ..

«Δεν υπάρχει ούτε μία πράξη, ούτε μία λέξη που να συνιστά δόλο για τους υπουργούς της Ν.Δ.… Η Μονή Βατοπεδίου δεν εισέρχεται στα πολιτικά πράγματα το 2004. Η Ν.Δ. παρέλαβε τα θέματα της κυριότητας από το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε το μέλος της Ν.Δ. στην Εξεταστική, Νίκος Δένδιας, και εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για να επαναφέρει τα ακίνητα στο Δημόσιο. Παράλληλα άφησε αιχμές ότι η Εξεταστική «έκλεισε άρον – άρον τις εργασίες της» για να μην υπάρξουν αποκαλύψεις για τη σχέση της off-shore «Torcaso» με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο, όπως και η εμπλοκή Ξυνίδη στο θέμα του Πόρτο Λάγος! «Εξέτασαν μόνο ό,τι αφορά τη ΝΔ…» είπε.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής τάσσονται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να στοχοποιήσει τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αναφερόμενος στη διάταξη Καστανίδη περί ευνοϊκής μεταχείρισης μαρτύρων που βοηθούν στο έργο της δικαιοσύνης, τη χαρακτήρισε δώρο προς την πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη, η οποία στην κατάθεσή της είχε δείξει το Μαξίμου για τις παράνομες ανταλλαγές.

Πάντως ο ανεξάρτητος πλέον, βουλευτής κ. Κιλτίδης δεν παραβρέθηκε απόψε στη Βουλή, οπότε δεν αναμένεται απάντηση από εδράνων….! 

Υποβαθμισμένη χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «επέλεξα να έρθω για να καταδείξω ότι ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. που είπαν ότι είναι έτοιμοι να ματώσουν, «μας κοροϊδεύουν ψιλό γαζί». Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη από πόρισμα Εξεταστικής. Το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε μόνο πρόσωπα της Ν.Δ. και η Ν.Δ. το ίδιο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σκάνδαλο διαχρονικό και διακομματικό και συμπλήρωσε πως «με αίσθηση ευθύνης αποδώσαμε πολιτικές ευθύνες σε εμπλεκόμενους σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Για εμάς αυτά τα πρόσωπα μόνο παραπλανηθέντα δεν είναι. Η ευθύνη υπάρχει είναι πολιτική και κυβερνητική. Σειρά έχει τώρα η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ελπίδα να έρθουν στο φως όσα θέλουν να μείνουν στο ντουλάπι… Και η ανησυχία μας μεγαλώνει από την απουσία Πρωθυπουργού».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε