Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Έρχεται η σωτηρία μέσω ευρωομολόγου όμως εθνική κυριαρχία ΤΕΛΟΣ

Όλα δείχνουν πως την Τετάρτη ο Μπαρόζο θα παρουσιάσει επισήμως την πρόταση της Κομισιόν για ευρωομόλογα ή ομόλογα σταθερότητας όπως θα αποκαλούνται, ως απάντηση στην εφιαλτική κρίση χρέους.

Τι θα είναι τα ευρωομόλογα – Γιατί χαρακτηρίζονται σωτήρια

Η αποκάλυψη αυτή ανήκει στους Financial Times που μάλιστα αναφέρονται και σε σχετική έκθεση της Κομισιόν.

Τα ευρωομόλογα, αν δεν είναι πια αργά, μπορούν να είναι μία πειστική και σοβαρή αντίδραση στην ύφεση πριν διαλυθεί η ευρωζώνη, αφού ήδη ”μολύνθηκαν” χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία ενώ ”δοκιμάζεται” η Γαλλία.

Οι ελπίδες πλέον των ευρωπαίων πολιτικών και τεχνοκρατών είναι πως με τα ευρωομόλογα θα σταματήσουν οι αγορές να στραγγαλίζουν την ευρωζώνη, αφού θα μπορούν να εξασφαλίσουν ΠΛΗΡΗ αναχρηματοδότηση όλα τα κράτη μέλη ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής τους κατάστασης.

Ουσιαστικά δηλαδή θα μπορεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να τυπώνει και να ρίχνει στην αγορά φρέσκο χρήμα, δημιουργώντας μία τεράστια αγορά ομολόγων, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και την αντίστοιχη αμερικανική αγορά.

Η Γερμανία απαιτεί:” Πραδώστε εθνική κυριαρχία για να εκδοθούν τα ευρωομόλογα”

Για να πάρουν όμως σάρκα και οστά τα ευρωομόλογα θα πρέπει προηγουμένως και απαραιτήτως να αλλάξουν οι συνθήκες της Ευρωπαικής Ένωσης και να πεισθεί η Γερμανία που ως τώρα αντιδράει πεισματικά στην έκδοση τους.

Και εδώ ακριβώς είναι το ”ζουμί” της υπόθεσης.
Υπάρχουν κάποιοι που δικαιολογημένα λένε πως οι ευρωπαίοι πολιτικοί συρόμενοι διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις καταφεύγουν στα ευρωομόλογα ως λύση απελπισίας πριν την καταστροφή του ευρώ.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι, που ως τώρα αντιμετωπίζονταν ως συνομωσιολόγοι, που λένε πως πρόκειται για την τελική φάση του μεγάλου γερμανικού σχεδίου.
Ότι δηλαδή οι Γερμανοί από την αρχή ήξεραν πως το ευρωομόλογο είναι το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο για την κρίση.Δεν ήθελαν όμως την άμεση ενεργοποίηση του, που θα σήμανε τη ”σωτηρία” για τις υπερχρεωμένες χώρες, αν προηγουμένως δεν έπαιρναν ως ”λάφυρο” την εθνική τους κυριαρχία.
Το σκεπτικό τους απλό, γιατί να τους σώσουμε πάλι και μετά να ξαναρχίσει ο χορός των ελλειμμάτων και των χρεών;
Αν όμως γονατίζει η μία μετά την άλλη ευρωπαική χώρα τότε πιο εύκολα παραχωρεί στις Βρυξέλλες την οικονομική της διαχείριση με αντάλλαγμα τη σωτηρία μέσω ευρωομολόγου.

Και έτσι το παιχνίδι θα κριθεί στις αλλαγές των Ευρωπαικών Συνθηκών που θα απαιτηθούν προτού εκδοθούν τα ”ομόλογα σταθερότητας”.
Αν η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει σιδηροδέσμιους κανόνες για τις δημόσιες δαπάνες που θα φτάνουν στο σημείο να προβλέπουν κοινοτική έγκριση στους εθνικούς προυπολογισμούς, αν αποτυπωθεί στο χαρτί διαδικασία αποβολής από την ευρωζώνη, τότε θα ξέρουμε πως το νέο ευρωπαικό κουστουμάκι θα είναι made in Germany.

Όλα δείχνουν πάντως πως έφτασε η ώρα για το ευρωομόλογο και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν:”Εάν η ΕΚΤ δεν τυπώσει σύντομα χρήμα, η κρίση θα πάρει ακραία έντονη μορφή”.

Κορυφώνεται η επικοινωνιακή προπαγάνδα και οι παρασκηνιακές τακτικές

Προσέξτε πως ”χοντραίνει” το παιχνίδι με το ευρωομόλογο.
Αφού ”σερβιρίστηκε” και ”χωνεύτηκε” στην Ευρώπη η είδηση της έκδοσης ευρωομολόγου ξεκίνησαν αμέσως τα διπλωματικά παιχνίδια.Έχει σημασία η χρονική σειρά.
Στις 12.35 διαρρέεται πως για την γερμανική κυβέρνηση δεν αποτελούν τα ευρωομόλογα τη λύση στην κρίση της ευρωζώνης.
Ένα λεπτό μετά ανακοινώνεται από τη Γερμανία πως μελετούν την πρόταση Μπαρόζο για το ευρωομόλογο και στις 12.37, δηλαδή μέσα σε μόλις 2 λεπτά της ώρας, εκπρόσωπος της Μέρκελ μιλάει για συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Σαρκοζί και τον Μόντι την προσεχή Πέμπτη!

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune, στην οποία σύμβουλος της Μέρκελ αποκαλύπτει πως εαν η Καγκελάριος εξασφαλίσει την συμφωνία των εταίρων στην Ε.Ε. για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συμφωνίες έτσι ώστε να περιλαμβάνουν το δικαίωμα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των «άτακτων» μελών, ενδεχομένως να αποδεχτεί το ευρωομόλογο.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε