Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Έθεσε θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής ο Γ. Παπανδρέου σε Σαρκοζί

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός σε μία τέτοια προοπτική.

Στο περιθώριο των συναντήσεών του στο Παρίσι και σε συνομιλία του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την ικανοποίησή του για την στάση που έχει επιδείξει έως τώρα η Γαλλία, «μια στάση που δεν την βρίσκεις σε άλλες ηγεσίες» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ανέφερε επίσης ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι θετικός στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της Τρόικας, γεγονός που αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

Σχετικά με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2009, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορούν να επηρεάσουν θετικά το θέμα της αποπληρωμής. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία 2009, αφορούν μια κατάσταση που άφησε πίσω της η ΝΔ και υποστήριξε ότι το φετινό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 6%.

Η σχετική συζήτηση για την αποπληρωμή, θα μπορούσε να γίνει σύντομα, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της συζήτησης για τη θεσμοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Πιθανή ένταξη και της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό αυτό, θα μπορούσε να δώσει μια νέα διάσταση που για την ώρα δεν ξέρουμε για το εάν θα επηρεάσει ή όχι την Ελλάδα.

Σχετικά με τα Ευρω-ομόλογα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Γαλλία συμφωνεί, διαφωνεί όμως η Γερμανία, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία δεν επιμένει ιδιαίτερα.

Σχετικά με την θέση που υποστηρίζει για τη θεσμοθέτηση φορολογίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος συμφωνεί με το μέτρο. «Μέσω μιας τέτοιας φορολογίας της τάξεως του 0,05% θα εξοικονομήσουμε παγκοσμίως γύρω στα 400 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. στην Ευρώπη» υποστήριξε.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε και μια σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας πως άνθρωποι σαν τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη, είναι κοινωνικές δυνάμεις έξω από τα κομματικά τείχη, προοδευτικές δυνάμεις ικανές να προσελκύσουν τους νέους και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν περιθωριοποιηθεί. Υποστηρίζονται από ένα κοινωνικό μείγμα και είναι ικανοί να εκφράσουν μια άλλη Ελλάδα.

Στο ερώτημα εάν μια τέτοια κοινωνική συμμαχία θα μπορούσε να μεταφρασθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ είμαι πάντα θετικός σε αυτά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε