Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έτσι θέλει να αλλάξει την Ελλάδα ο Βαρουφάκης – “Ρήξη με Βερολίνο και ΔΝΤ – Η Βουλή εξευτελίστηκε” [pics, vids]

Έτσι θέλει να αλλάξει την Ελλάδα ο Βαρουφάκης – “Ρήξη με Βερολίνο και ΔΝΤ – Η Βουλή εξευτελίστηκε” [pics, vids]

Πριν την παρουσίαση του κόμματος του, DiEM25, το απόγευμα (19:30) στο Σπόρτινγκ, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου (στην ΕΣΗΕΑ) για να κάνει γνωστές τις τομές που προτείνει για να αλλάξει την Ελλάδα. Φυσικά, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή, να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να ζητήσει ρήξη με ΔΝΤ και Βερολίνο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης “επιστρέφει” στην πολιτική σκηνή της χώρας (όχι ότι έφυγε ποτέ, αλλά λέμε) για να παρουσιάσει το νέο του κόμμα. Τη μετατροπή του κινήματος Diem25 σε κόμμα. Η παρουσίαση, με θεατρικό δρώμενο και πολλά άλλα, θα γίνει στις 19:30 το απόγευμα της Παρασκευής (19.05.2017) στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ.

Πριν όμως από την επίσημη παρουσίαση, ήρθε το… pregame, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να δίνει συνέντευξη Τύπου το πρωί, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, πλαισιωμένος από τον συγγραφέα Γιώργο Μανιώτη, στο βιβλίο (“Το Δέντρο”) του οποίου βασίζεται η παράσταση που θα παρουσιαστεί απόψε και τα μέλη του πανευρωπαϊκού κινήματος Απόστολο Γωγάκο και Χρύσα Χουσελά.

Ο Γιάνης Βαρουφάλης μίλησε για εξευτελισμό της Βουλής, σχολιάζοντας την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, λέγοντας πως η μεν κυβέρνηση ψήφισε μέτρα που δεν πιστεύει και η δε αντιπολίτευση δεν ψήφισε μέτρα, τα οποία θα ψήφιζε αν βρίσκονταν στην κυβέρνηση.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι νομοτέλεια. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει θεραπευτικά ή μεταθάνατον. Η μεγάλη διαφωνία μεταξύ Δ.Ν.Τ και Βερολίνου είναι στο πότε θα γίνει αυτό. Και οι δυο θέλουν την ερημοποίηση της χώρας», είπε και πρότεινε ρήξη με Ταμείο και Γερμανία.

Μίλησε επίσης για τετραπλή πτώχευση: «πτωχευμένο κράτος, πτωχευμένες τράπεζες, πτωχευμένα νοικοκυριά, πτωχευμένοι επιχειρηματίες. Όλοι χρωστούν σε όλους και δεν μπορούν να ξεχρεώσουν».

«Η ευρωζώνη ή θα σοβαρευτεί ή θα καταρρεύσει Οι επτά τομές θα έχουν εξοπλίσει την Ελλάδα είτε καταρρεύσει η ευρωζώνη είτε όχι», είπε παρουσιάζοντας τις επτά προτάσεις του και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα επιβίωσης το 2015 δεν απέτυχε. Απλά δεν εφαρμόστηκε. Σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση να επιβιώσουμε. Σε μια ρήξη με την τρόικα εντός της ευρωζώνης. Όσο επαναλαμβάνουν τα παραμύθια εξόδου από την κρίση τόσο θα βαθαίνει. Θέλουμε να ενώσουμε τα χέρια ανεξάρτητα πολιτικών και κομματικών διαφόρων στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού προοδευτικού κινήματος».

Αναφορικά με τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2015 σημείωσε πως η τρόικα αποδέχτηκε για πρώτη φορά να γίνει επαναξιολόγηση της δανειακής συμφωνίας το 2015. «Όταν η κρίση είναι τόσο βαθιά όσο σήμερα η καπιταλιστική οικονομία έχει αποτύχει», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έθεσε τρεις στόχους με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να “συμφιλιωθούμε”:
α) αναδιάρθρωση όλων των χρεών ιδιωτικών και δημοσίων
β) δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας
γ) τερματισμός των αυτοτροφοδοτουμενων περικοπών συντάξεων επενδύσεων μισθών

Για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι στόχοι πρότεινε επτά τομές:
1) μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών- 18% ο μέγιστος ΦΠΑ, 20% ο μέγιστος φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισόδημα κάτω των 30000.
2) αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη
3) στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ

4) άμεση ίδρυση δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές και που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας
5) ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς
6) μετατροπή υπερταμείου ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία την οποία διαχειρίζεται με στόχο επενδυτικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία. Μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφαλαία.

7) σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα: Τέλος στο μπλοκάκι και το ΤΕΒΕ- ΕΦΚΑ για μισθωτούς οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ και για νέες επιχειρήσεις, start-ups, που απαλλάσσονται για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε