Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Eurogroup: Θετική απόφαση για το χρέος με άγνωστα όμως τα τιμήματα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Συμφωνήθηκαν βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά με τον αστερίσκο των πρωτογενών πλεονασμάτων!
– Στόχος είναι να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι το το 2060
– Παράταση του χρόνου αποπληρωμής σε 32 χρόνια
– Κυβερνητικές πηγές: “Πετύχαμε μείωση χρέους 45 δισ. και κλείδωμα επιτοκίων στο 1,5% – Αποτελεί εθνική επιτυχία”
– Βίντεο με όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου από Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ

Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους“, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι κύριοι Γ.Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί και Κλ. Ρένγκλινγκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Και αυτό μοιάζει θετικό, ωστόσο το ερώτημα που το συνοδεύει σχετίζεται με τα μέτρα αυτά που συμφωνήθηκαν. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα προβλέπουν συνεπώς καλό θα είναι να κρατήσουμε την αισιοδοξία από την απόφαση του Eurogroup και να περιμένουμε…

Μαξίμου: “Εθνική επιτυχία” η συμφωνία στο Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: “Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί”

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο γρήγορα επεσήμανε πως «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» αναφορικά με την β’ αξιολόγηση, την ολοκλήρωση της οποία χαρακτήρισε προαπαιτούμενο.

Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος και δέχθηκε “καταιγισμό” ερωτήσεων για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε για τα δύο σενάρια σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού σήμερα είδαν το “φως” της δημοσιότητας πληροφορίες πως ο κ. Σόιμπλε απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,% για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα, ενώ κάποιοι μιλούν για τον ίδιο στόχο αλλά με διάρκεια 4-5 χρόνια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε: “Μακάρι να ήταν τόσο απλό! Μακάρι να υπήρχαν μόνο δύο σενάρια! Υπάρχουν περίπου 19 στο τραπέζι! Μέχρι το 2019 παραμένει στο 3,5% και μετά είναι υπό συζήτηση. Θα επιστρέψουμε αργότερα…”.

Η συζήτηση για το χρέος

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτήθηκε το εξής: “Υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη χρονιά σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ; Και πως αποφασίστηκαν οι θέσεις για τα πλεονάσματα; Τώρα λέτε ότι δε χρειάζονται άλλα μέτρα για το χρέος”.

Για να απαντήσει και να κάνει ξεκάθαρο πως πριν το 2018 δεν θα γίνει καμία συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους: “Ελπίζαμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ πριν το τέλος της χρονιάς αλλά λένε ότι χρειάζονται την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Δεύτερον υπάρχει αποσαφήνιση για το χρέος.

Τα βραχυπρόθεσμα έχουν σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν σύντομα. Είχαμε πει ότι αν οι Έλληνες ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και αποδειχθεί ανάγκη για περισσότερα μέτρα για το χρέος θα το συζητούσαμε ξανά. Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος“.

Αισιόδοξος Μοσκοβισί – “Τεχνοκράτης” Ρέγκλινγκ

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρένγκλινγκ απορύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

*Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.

Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

*Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

*Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε