Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Eurogroup: Τέλος οι μπλόφες – Οι διαφορές και οι συμβιβασμοί που αναζητούνται την τελευταία στιγμή

Eurogroup: Τέλος οι μπλόφες – Οι διαφορές και οι συμβιβασμοί που αναζητούνται την τελευταία στιγμή

Ο χρόνος της μπλόφας έληξε χθες. Επεσαν στο τραπέζι η ελληνική τοποθέτηση ότι βρισκόμαστε μακριά από λύση στο χρέος και η Ελλάδα θα ζητήσει σύνοδο κορυφής αν η πρόταση είναι ίδια με εκείνη του προηγούμενου Eurogroup, αφού η Γερμανία και ειδικότερα ο Σόιμπλε δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση.

Και ακολούθησε η προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες ότι αν δεν βρεθεί λύση σήμερα, η σύνοδος κορυφής είναι αναρμόδια να αποφασίσει και επομένως το θέμα θα παραπεμφθεί στο επόμενο Eurogroup στις 10 Ιουλίου, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί ένας ακόμα μήνα.

Σήμερα είναι η ώρα της αναζήτησης των συγκλίσεων και των συμβιβασμών που θα επιτρέψει σε όλους να φύγουν από το τραπέζι με τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι πέτυχαν τους στόχους.

Από την ελληνική πλευρά, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει:

-Να βρεθεί η φόρμουλα πολιτικού συμβιβασμού και διατύπωσης που θα δίνει τη δυνατότητα στο Μάριο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση., αφού είναι πλέον ο πρώτος στόχος, ύστερα από τον παραμερισμό της πλήρους διευκρίνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

-Τα μέτρα και οι ενισχύσεις που θα δοθούν στην Ελλάδα για την ανάπτυξη. Το αναπτυξιακό πακέτο θα λέγμαε ή όπως ήδη πρώτο έγραψε το newsit.gr τα ¨δώρα¨ που ετοίμασαν και ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες.

-Το ύψος της δόσης. Επιδίωξε είναι να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τα 10 δισ. Με το σκεπτικό ότι με την πρόσθετη ρευστότητα που θα πέσει στην αγορά με την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη.

-Το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022. Γίνεται προσπάθεια να πέσει στο 2% από 2,2%.

-Η διάρκεια των επιμηκύνσεων των δανείων. Οι Γερμανοί λένε 15 χρόνια, η Ελλάδα προτείνει 20 και η εκτίμηση είναι πως η λύσης θα βρεθεί κάπου στη μέση.

-Τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία φτάνουν περίπου στα 7 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι υπάρχει πάντα και η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης, για την οποία όπως ήδη έγραψε το newsit.gr, καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί ένας συμβιβασμός με την πρόταση Σόιμπλε, αφού το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι πως στέλνει στο μέλλον τη λήψη μέτρων και τεμαχίζει σε πεντάχρονα το χρόνο ως το 2060 και επομένως εξασφαλίζει ακριβέστερη στόχευση και πρόβλεψη για τα μέτρα που θα λαμβάνονται για το χρέος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε