Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Eurogroup – Τσακαλώτος: Ο προληπτικός μηχανισμός θα είναι σε ετήσια βάση – Ικανοποιημένο το ΔΝΤ

Eurogroup – Τσακαλώτος: Ο προληπτικός μηχανισμός θα είναι σε ετήσια βάση – Ικανοποιημένο το ΔΝΤ

Συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα υπήρξε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη Τύπου. “Μόλις έχουμε θεσμοθετημένα τα επιπλέον προληπτικά μέτρα θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης. Θα εργαστούμε για να είμαστε έτοιμοι στις 24 Μαΐου. Ο μηχανισμός έρχεται να καλύψει τις διαφορές που υπάρχουν για το πλεόνασμα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Το Eurogroup στις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξει σε συγκεκριμένες λύσεις. Έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση θα είναι η βάση για τη συζήτηση για τον προληπτικό μηχανισμό. Σε μία πρώτη συζήτηση που έγινε για το χρέος, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και υπήρξε ξεκάθαρα η αίσθηση πως οι δανειστές θέλουν να λύσουν το ζήτημα του χρέους. Θα είναι σε τρία πεδία η συζήτηση. Το πρώτο είναι το άμεσο επίπεδο λύσης, το δεύτερο το μεσοπρόθεσμο με μέτρα που θα μπορούν να εφαρμοστούν από το 2018 και το τρίτο επίπεδο μακροπρόθεσμα αφορά την ωριμότητα του ελληνικού χρέους σε βάθος 30 ετών. Νιώθω ανακούφιση γιατί αρχίσαμε να μιλάμε επιτέλους για τη διαχείριση του χρέους. Στις 24 Μαΐου στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία συγκεκριμένη για να ολοκληρώσουμε τα πάντα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

Και συνέχισε: “Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό θα είναι σε ετήσια βάση. Τον Μάιο θα έχουμε τα αποτελέσματα της Eurostat. Τον Απρίλιο του 2017 θα έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Εάν λοιπόν θα υπάρξει μία διαφορά τότε θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα και τότε θα υπάρξουν αυτόματες μειώσεις, αλλά όχι στην άμυνα και σε συγκεκριμένα κοινωνικές δομές. Θα υπάρχουν περικοπές δαπανών στο Δημόσιο”.

Για το ΔΝΤ επισήμανε: “Ήταν φανερά ικανοποιημένο που συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους. Ήταν επίσης σύμφωνο για τους τρεις χρονικούς ορίζοντες. Θεωρώ πως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για αυτά τα τρία επίπεδα. Όμως είπαν πως ήταν ευτυχείς και θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση έτσι ώστε στις 24 Μαΐου να υπάρξουν τελικές λύσεις”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως: “Θα ήθελα να πω ότι η απόφαση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτήν του Νοεμβρίου του 2012 που έλεγε ότι αν κρίνει η ευρωομάδα μπορεί να γίνει κάτι για το χρέος. Σήμερα έχουμε απόφαση που λέει ότι αν κριθεί απαραίτητο να υπάρξει συγκεκριμένη ρήτρα θα δούμε τι θα γίνει τότε. Άρα θα υπάρξει μια πιο αντικειμενική προσέγγιση του τι είναι απαραίτητο. Και νομίζω ότι αυτό θέλουν και οι αγορές. Δεν αφορά τους ΥΠΟΙΚ. Θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά κριτηρίων για το αν είναι βιώσιμο το χρέος και θα πρέπει τότε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Θα ήθελα να τονίσω πως η διαφορά σε σχέση με τους 3-4 προηγούμενους μήνες, είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιζητούν λύση. Έχουμε μέρες μέχρι τις 24 Μαΐου ώστε να επιλυθούν οι όποιες διαφωνίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος ως προς αυτό. Συμφωνούμε στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί. Αν σκεφτούμε που βρισκόμασταν πριν 3-4 μήνες, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική και αυτό είναι εμφανές”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε