Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Έβαλαν.. “φωτιά” στην Ολομέλεια οι Πυροσβέστες!

Έβαλαν.. “φωτιά” στην Ολομέλεια οι Πυροσβέστες!

Έξω από την Βουλή βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης (16.02.2017) δεκάδες Πυροσβέστες, εντός της Ολομέλειας έφτασε η υπουργική τροπολογία με την οποία δίνεται παράταση για τρία χρόνια της θητείας των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και προβλέπει στη συνέχεια και τη μονιμοποίησή τους. Η τροπολογία έβαλε… “φωτιά” στην αίθουσα της Ολομέλειας, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης.

Η τροπολογία των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις» που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή.

Οι διατάξεις της τροπολογίας θεσπίζουν μια τριετή παράταση για τους 2.091 πυροσβεστών πενταετούς θητείας και μετά ανοίγει ο δρόμος… για τη μονιμοποίησή τους με την ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και αφού θα έχουν συσταθεί οργανικές θέσει.

Τον μεταβατικό χαρακτήρα της ρύθμισης αναγνώρισε στην Βουλή και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας που παρουσιάζοντας και υποστηρίζοντας την τροπολογία απέδωσε την ανάγκη του τριετές «μπαι- μπας» για την μονιμοποίηση των πενταετών πυροσβεστών, στο γεγονός ότι είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς αλλά και τους περιορισμούς των προσλήψεων που υπάρχουν.

Οι διαδηλωτές πυροσβέστες που βρίσκονται από το πρωί έξω από την Βουλή, διαφωνούν με την εν λόγω τροπολογία και ζητούν την άμεση μονιμοποίησή τους. Αίτημα που στην Ολομέλεια της Βουλής στηρίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης και βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση μιλώντας για τροπολογία εμπαιγμού και κοροϊδίας των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης. Χαρακτηριστικά είπε «ποιόν κοροϊδεύετε; Γιατί τους εμπαίζετε; Με βάση της νομοθεσίας του 2012 οι εν λόγω πυροσβέστες θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν στις 10-2-2017 αφού αρκούσε για αυτό η έκδοση δύο Π.Δ για τον ορισμό των οργανικών θέσεων … Γιατί δεν έχουν εκδοθεί αυτά τα δύο ΠΔ μέχρι τώρα;».

Αναφερόμενος δε σε όσα ισχυρίσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός σχετικά με το εμπόδιο της ποσόστωσης ο Μάκης Βορίδης είπε πως «επικαλείστε δήθεν τεχνικούς λόγους για να κοροϊδέψετε του Πυροσβέστες και να τους θέσετε υπό πολιτική ομηρία… ».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιτάχθηκε και αυτός στην τριετή παράταση και ζήτησε την άμεση πρόσληψή τους ενώ εναλλακτικά έκανε και μια άλλη πρόταση ζητώντας να αλλάξει η τροπολογία και η ένταξη των πυροσβεστών 5ετούς θητείας να γίνει όχι μετά την τριετία αλλά μετά από ένα χρόνο.

Νωρίτερα η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου επιτέθηκε προσωπικά κατά του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα λέγοντας πως «δύο χρόνια τώρα γιατί η κυβέρνηση δεν έλυσε τα όποια προβλήματα και δεν σύστησε τις θέσεις; Αν ο κ. Τόσκας είχε τη θέληση, θα το είχε λύσει γιατί το 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος ήταν στο γραφείο του κ. Μπεγλίτη και γνωρίζει το θέμα πολύ καλά. Εμείς έστω και σήμερα μπορούμε να συμβάλλουμε για την επίλυση του θέματος. Φέρτε τις απαιτούμενες ρυθμίσεις γιατί πρόκειται για ένα λειτούργημα που είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους κοροϊδεύει άλλο!».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλη Συνταχάκη δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία ζητώντας την άμεση πρόσληψη των πυροσβεστών όπως άλλωστε προβλέπει η «παράλληλη» βουλευτική τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του και ο κ. Τόσκας είπε πως δεν την κάνει αποδεκτή.

H περίπτωση τη υπόθεσης των 5ετών πυροσβεστών αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα της παθογένειας του Δημοσίου και της αναγκαιότητας για καλύτερης κατανομή του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, σχολίασε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς χωρίς όμως να καταστεί σαφές εάν το κόμμα του ή όχι ψηφίσει τελικά το βράδυ την υπουργική τροπολογία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε