Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΜΠΑΜΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 15 Αθήνα Αναλυτικά

Ευρωπαϊκή αριστερά: Αφόρητοι οι ρυθμοί λιτότητας στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή αριστερά: Αφόρητοι οι ρυθμοί λιτότητας στην Ελλάδα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 14.02.2012 | 16:39
Πρώτη δημοσίευση: 14.02.2012 | 16:08

Οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου επέκριναν έντονα σήμερα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοπιστωτική στήριξη της χώρας. Επίσης έθεσαν ερωτήματα για τη νομιμότητα της "τρόικας" που τα αποφασίζει και δεσμεύονται να αποστείλουν μια “εναλλακτική τρόικα”.

Το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό επειδή «θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων», προέβλεψε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτό», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Συγκρίνοντας τα μέλη της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με αρπακτικές "ακρίδες" που ασκούν "εκβιασμό" για να χορηγήσουν τη βοήθειά τους, παρατήρησε πως αυτός ο θεσμός «ομιλεί στο όνομα της ΕΕ, όμως δεν έρχεται ποτέ να εμφανισθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η σοσιαλιστική ομάδα έχει σκοπό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες την αποστολή στην Αθήνα μιας "εναλλακτικής τρόικας" που θα αποτελείται από τρία μέλη της. Οι βουλευτές αυτοί θα προτείνουν στην Ελλάδα ένα "εναλλακτικό πρόγραμμα" για να μειώσει τα ελλείμματα, ευνοώντας παράλληλα την ανάπτυξη και την απασχόληση, δήλωσε ο Σβόμποντα.

Ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ δήλωσε επίσης πως «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια από-ανάπτυξη που κανένας δεν μπορεί να ζήσει». Στο θέμα αυτό, η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή που στο τέλος δεν θα λειτουργήσει και που είναι απαράδεκτη», τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής των φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ, δήλωσε επίσης πως «η συμφωνία με την τρόικα δεν θα επιτρέψει να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα», αναφέροντας, όμως, διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα λιτότητας «δεν επιτίθεται στα αληθινά προβλήματα», που είναι «ο πελατειακός χαρακτήρας του κράτους, η διαφθορά, ένας πληθωρικός δημόσιος τομέας και ένα τουλάχιστον πολύπλοκο φορολογικό σύστημα».

Ακόμη και ο επικεφαλής των συντηρητικών ευρωβουλευτών, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, συμφώνησε απρόθυμα πως «δεν μπορούμε να κόψουμε ακόμη 10% από τους (ελληνικούς) μισθούς, θα πρέπει να σκεφθούμε διαφορετικά, αλλιώς πάμε κατ' ευθείαν στον τοίχο».
Tags: ΒΕΛΓΙΟ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά
  2. Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα
  3. Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς! Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς!
  4. Προσφυγικό: Ο ακροδεξιός Φράνκεν αποσύρει από τα ελληνικά νησιά τους Βέλγους εμπειρογνώμονες! Προσφυγικό: Ο ακροδεξιός Φράνκεν αποσύρει από τα ελληνικά νησιά τους Βέλγους εμπειρογνώμονες!
  5. Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης: “Αλόγιστη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία” Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης: “Αλόγιστη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία”
  6. Συμφώνησε το Βέλγιο για τη CETA – Ικανοποίηση σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συμφώνησε το Βέλγιο για τη CETA – Ικανοποίηση σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook