Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

FINANCIAL TIMES:Η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη!

FINANCIAL TIMES:Η Ελλάδα δεν είναι ξεγραμμένη!

Οι Financial Times ”κρεμάνε” αυτόν τον αισιόδοξο για τη χώρα μας τίτλο, αναλύοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ Σαμαρά στο Βερολίνο.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα «όσο μπορούμε», όμως αρνήθηκε να στηρίξει το ελληνικό αίτημα για περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και την αποπληρωμή των δανείων από την ευρωζώνη.

Μετά από εβδομάδες έντονων συνομιλιών αναφορικά με το μέλλον της χώρας, η κ. Merkel προσπάθησε να τονίσει ότι το Βερολίνο δεν έχει «ξεγράψει» την συμμετοχή της Αθήνας στο ενιαίο νόμισμα, παρά την δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα, και την συνεπαγόμενη δημοσιονομική αστοχία στο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας.

«Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης», δήλωσε, υποσχόμενη ότι η Γερμανία «θα βοηθήσει όσο είναι δυνατόν», υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να εφαρμόσει σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για ανάσα», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο. «Είμαστε ένας υπερήφανος λαός και δεν μας αρέσει να πρέπει να εξαρτόμαστε από τα χρήματα άλλων».

Ο κ. Σαμαράς, που πραγματοποιεί το Σάββατο επίσκεψη στο Παρίσι, τόνισε την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έγιναν στις αρχές του έτους και δήλωσε πως οι όποιες εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «τοξικές».

Οι πολιτικοί ελιγμοί «έκλεισαν» μια εβδομάδα κατά την οποία άρχισε να «ξεφτίζει» το καλοκαιρινό ράλι στα χρηματιστήρια, το οποίο στηρίχθηκε στις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να αμβλύνει την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 αυξήθηκε λίγο την Παρασκευή, όμως έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα –αν και παραμένει σχεδόν 15% υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου. Στο «κλείσιμο» ο δείκτης FTSE 100 παρέμενε αμετάβλητος στις 5.776,6 μονάδες.

Η νευρικότητα των επενδυτών έχει ενταθεί εν όψει του Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το νέο ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, η Ολλανδία διεξάγει εκλογές και αναμένονται οι αποφάσεις για την Ελλάδα και την παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.

«Όλα πάνε προς την σωστή κατεύθυνση όμως με ρυθμό που είναι πολύ αργός για την αγορά», δήλωσε ο Stephane Deo, επικεφαλής του τμήματος asset allocation της UBS. «Το ράλι μπορεί να ήταν υπερβολικό και οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες».

Με την τρόικα να αναμένεται να ολοκληρώσει την έκθεσή της για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα, η κ. Merkel δήλωσε πως η κυβέρνησή της «δεν θα λάβει πρώιμες αποφάσεις». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η έκθεση προόδου της τρόικας θα δείξει πως η Ελλάδα «αποφέρει αποτελέσματα».

Η κ. Merkel είπε επίσης ότι οι συζητήσεις της με τον κ. Σαμαρά έδειξαν ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» σε αντάλλαγμα για ένα πακέτο διάσωσης ύψους 130 δις. ευρώ –το δεύτερο πακέτο διάσωσης- τον Φεβρουάριο. Υπό τους όρους της συμφωνίας, η Αθήνα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

Οι ελπίδες του κ. Σαμαρά να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να καθυστερήσει την επίτευξη του στόχου κατά δυο χρόνια έχουν θορυβήσει τους γερμανούς πολιτικούς, που φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Πολλοί από τους συμμάχους της κ. Merkel πιστεύουν πως ένα τέτοιο αίτημα δεν θα έχει την στήριξη της πλειοψηφίας στην γερμανική βουλή.

Ο κ. Volker Kauder, κοινοβουλευτικός ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel, δήλωσε πως τάσσεται κατά της αλλαγής «του χρονικού πλαισίου ή του περιεχομένου» της διάσωσης του Φεβρουαρίου. «Η φράση ‘ο χρόνος είναι χρήμα’ δεν θα μπορούσε να είναι πιο σχετικός απ’ ότι είναι σ’ αυτήν την περίπτωση», τόνισε, σημειώνοντας πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα ήταν πρόβλημα».

Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε επίθεση από τα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς μετά τη συνάντησή του με την κ. Merkel, κάτι που τονίζει το πολιτικό «ναρκοπέδιο» που θα πρέπει να ξεπεράσει στην προσπάθειά του να τηρήσει της δεσμεύσεις της Ελλάδας και να διατηρήσει τον εύθραυστο πολιτικό συνασπισμό της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως ο κ. Σαμαράς απέτυχε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης, δίνοντας αντιθέτως «όρκους πίστης» σε μια «αποτυχημένη και κοινωνικά καταστροφική» συμφωνία”.

Πηγή Euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή κλίματος; Πάνω από 3 ώρες έμεινε ο Α. Σαμαράς στην Καγκελαρία! – Μέρκελ: Σου δίνω χρόνο – Έχω πειστεί ότι προσπαθείτε!

Πυρετός στην Ευρώπη! Η Μέρκελ θα δει και τον Μόντι στις 29/8

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε