Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

FT: Η Ελλάδα προσπαθεί, αλλά το ΔΝΤ βάζει εμπόδια

FT: Η Ελλάδα προσπαθεί, αλλά το ΔΝΤ βάζει εμπόδια

Για καλές και φιλότιμες προσπάθειες από μέρους της χώρας μας κάνει λόγο το δημοσίευμα των Financial Times, τονίζει όμως ότι οι διαφωνίες που προκύπτουν και τα προσκόμματα από το ΔΝΤ έχουν προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της τρόικας των διεθνών δανειστών.

Οι πιστωτές από την ΕΕ, σημειώνουν οι Financial Times, θεωρούν ότι η νέα ελληνική ομάδα, που περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έχει δείξει αξιόπιστη θέληση για να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα της χώρας. «Το ΔΝΤ δείχνει τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό για την ικανότητα των Ελλήνων να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχους της ΕΕ, προσθέτοντας: «Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας θέλουν να κάνουν τα σωστά, αλλά υποφέρουν από μία τρομακτική κληρονομιά και ένα πολύ κακό παρόν».

Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ έχει άμεση επίπτωση στην αναθεώρηση του προγράμματος (για την Ελλάδα), δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ. Αν δεν επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα του νέου γύρου των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να μειώσει αρκετά γρήγορα το επίπεδο του χρέους της για να καταστεί «βιώσιμο» μακροπρόθεσμα, χωρίς οι πιστωτές να πάρουν δραστικά μέτρα, όπως το να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνουν οι Financial Times, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 3,8% έως 4% το επόμενο έτος, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ύφεση θα είναι πιο κοντά στο 5%.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Στουρνάρας είχε απορρίψει έως την τρέχουσα εβδομάδα να συμπληρώσει το κενό (σ.σ.: που διαπίστωνε το ΔΝΤ) στο πακέτο των μέτρων ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ με μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη υποφέρει πολύ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν αρνηθεί έως τώρα άλλες «ήπιες» περικοπές στους προϋπολογισμούς για την υγεία, την άμυνα και την τοπική αυτοδιοίκηση, με το επιχείρημα ότι το υπουργείο του κ. Στουρνάρα δεν μπορεί να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τις δαπάνες των άλλων υπουργείων. Αντιμετωπίζοντας την αντίσταση του ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Στουρνάρας υποχωρεί και αναμένεται να συμφωνήσει στις επόμενες ημέρες σε περαιτέρω περικοπές – στις συντάξεις του ΟΓΑ, τα οικογενειακά επιδόματα και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα των δημοσίων υπαλλήλων – οι οποίες θα καλύψουν το κενό στην εξοικονόμηση πόρων, σύμφωνα με πρόσωπα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Μόλις, ωστόσο, εγκριθεί το πακέτο των μέτρων, η συζήτηση θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να βρουν έναν πολιτικά αποδεκτό τρόπο για να δώσουν περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και, δυνητικά, περισσότερα χρήματα. Οι δανειστές της Ευρωζώνης θα αναγκασθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους, όπως έναν ακόμη γύρο επιμήκυνσης της λήξης των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα ή μείωσης των επιτοκίων τους. Για να αντιμετωπίσουν τον σκεπτικισμό των κοινοβουλίων τους, αναφέρει το δημοσίευμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης ασκούν έντονη πίεση στην Αθήνα να παρουσιάσει αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο, εν όψει της αναμενόμενης λήψης απόφασης για το πρόγραμμα στις αρχές του επόμενου μήνα. «Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τώρα είναι η ώρα μεγάλων αποφάσεων», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι φωνές για «Grexit» (την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) έχουν εκλείψει από το καλοκαίρι. «Αν η Ελλάδα ξεκινήσει να παίζει τα παλιά της παιχνίδια, νομίζω ότι θα αρχίσετε να τις ακούτε (τις φωνές για Grexit) πιο δυνατά τις επόμενες δύο εβδομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Ψάχνουν εναγωνίως συμβιβασμό με τους δανειστές – Τα νεα μέτρα που μπαίνουν στο πακέτο

Σαμαράς: «Αν αποτύχει η κυβέρνηση μου, μας περιμένει χάος!»

Πληροφορίες για τραπεζικό deal Εθνικής Eurobank-Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών στο Χρηματιστήριο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε