Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Φαρμακερό σχόλιο Βαρουφάκη για Ντάισελμπλουμ: Χαμηλού επιπέδου…

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Eurokinissi)

Η “κόντρα” τους κρατάει από εκείνο το περίφημο απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου 2015, το περίφημο πια “ουάου” και το επίσης περίφημο “μόλις σκότωσες την τρόικα”. Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιμένει στη γωνία τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και δεν το κρύβει. Και οι αφορμές που του δίνει ο πρόεδρος του Eurogroup, δεν είναι λίγες.

Μετά το.. “γλέντι” της περασμένης εβδομάδας και τον καταποντισμό του κόμματος του Ντάισελμπλουμ στις ολλανδικές εκλογές, ο Ολλανδός έδωσε ξανά λαβή για σχόλια με την ατάκα πως οι Νότιοι της Ευρώπης σπατάλησαν τα λεφτά τους σε γυναίκες και ποτά και μετά “έτρεξαν” τους Βόρειους για βοήθεια.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup εκτός από οργή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσαν και το φαρμακερό σχόλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Που δεν “μάσησε” τα λόγια του και χαρακτήρισε τον Ντάισελμπλουμ, ουσιαστικά, ανήθικο!

«Ας γίνει κατανοητό: Η ανάληψη θέσεων “ισχύος” στο Eurogroup και στην τρόικα προϋποθέτει χαμηλό επίπεδο ήθους & τεχνογνωσίας» έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Το tweet του ήρθε λίγες ώρες αφού ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε στην επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κλήθηκε να απολογηθεί για τις απαράδεκτες δηλώσεις του. Μόνο που το… αυτί του δεν “ίδρωσε” γιατί τα όσα είπε εις βάρος των λαών του ευρωπαϊκού Νότου είναι η άποψή του για την… ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!

Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ στη FAZ; «Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση. Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη».

Τα video από τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο είναι χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αντέδρασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στην επίθεση που δέχτηκε από εξαγριωμένους ευρωβουλευτές, που τον άκουσαν να κατηγορεί τις χώρες τους και στη συνέχεια να αρνείται σαν κακομαθημένο να ζητήσει συγγνώμη.

«Θα απολογηθείτε γι’ αυτό;» τον ρώτησε ο Ισπανός, οικολόγος, ευρωβουλευτής Έρνεστ Ουρτασούν. «Όχι, σίγουρα όχι. Αυτό δεν είναι αυτό που είπα» του απάντησε ο Ντάισελμπλουμ και όταν ο Ισπανός τον ρώτησε αν ήθελε να διαβάσει αυτούσια τη δήλωσή του έκανε πως… δεν άκουσε και συνέχισε: «Μου είπαν ότι διαδόθηκε έτσι για κάποιο λόγο στον ισπανικό τύπο». Και συνέχισε την απάντηση του μιλώντας για την… αλληλεγγύη (!), η οποία έχει και ευθύνες που πρέπει να τηρούνται.

Παρά την άρνησή του, ο Ουρτασούν διάβασε αυτούσια τη δήλωση που έκανε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας για τις χώρες του Νότου που προτίμησαν να “φάνε” τα λεφτά τους σε γυναίκες και ποτά και μετά να ζητήσουν βοήθεια… Και τον ξαναρώτησε «θα ζητήσετε συγγνώμη;» και η απάντηση ήταν ίδια και αυτή τη φορά με περισσότερη αλαζονεία. «Σίγουρα όχι και δεν χρειάζεται να διαβάσετε τη δήλωσή μου, γιατί ξέρω τη δήλωσή μου. Βγήκε από αυτό το στόμα».

Δείτε το απόσπασμα

«Οι δηλώσεις αυτές είναι αξιοθρήνητες», του απάντησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής. «Ίσως είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είναι (αστείο)». «Αυτή η δήλωση είχε στόχο να ξεκαθαρίσει απολύτως τι σημαίνει αλληλεγγύη κατά τη γνώμη μου», επέμεινε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε