Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Φεύγουν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση; Απίστευτο παρασκήνιο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, όπως λένε οι πληροφορίες, ότι δεν τίθεται θέμα αποπομπής του Γ. Μουζάλα, ενώ ο Πάνος Καμμένος λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγραψε ότι η παραίτηση του υπουργού παραμένει ως προϋπόθεση…

Οι πληροφορίες ωστόσο είναι αντικρουόμενες. Την ώρα που απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι μια αποπομπή Μουζάλα θα δημιουργούσε σοβαρότατο εσωκομματικό ζήτημα στον Αλέξη Τσίπρα, και στον Πάνο Καμμένο μια πιθανή αλλαγή πλεύσης το ίδιο, αργά τη νύχτα γινόταν λόγος για μια ανακωχή, τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ανακωχή τουλάχιστον εύθραυστη καθώς η συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ μέσα στις επόμενες ώρες (09:00) φαίνεται ότι δρομολογεί εξελίξεις.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση των ΑΝΕΛ, ειδικά μετά και την τελευταία ανάρτηση στο twitter του Πάνου Καμμένουν που αναφέρει “Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο η ΚΟ των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση”.
Προϋπόθεση γιατί; Για την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση;

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όταν ρωτήθηκε εξερχόμενος του Μ. Μαξίμου είπε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, όχι τον Υπουργό. Παρά το δείπνο, με τη συμμετοχή Ν. Παππά και Τ. Κουίκ στο σπίτι του Πάνου Καμμένου και παρά τις φήμες περί ανακωχής μέχρι την ολοκλήρωση της Συνόδου για το Προσφυγικό και την επιστροφή Καμμένου από τις ΗΠΑ, όλα δείχνουν ότι το ζήτημα μένει ανοιχτό.

Ο Πάνος Καμμένος εμμένει στην αποπομπή Μουζάλα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ο υπουργός έχει τη στήριξη κορυφαίων στελεχών. Εδώ μπαίνει το ερώτημα εάν οι δύο άνδρες θα επιλέξουν την κόντρα θυσιάζοντας την κυβερνητική σταθερότητα προς όφελος των εσωκομματικών ισορροπιών.

Το σενάριο που κυκλοφορεί πλέον αφορά στους ΑΝΕΛ και λέει ότι ο κ. Καμμένος θα επιλέξει τη ρήξη, ως ενός σημείου όμως. Θα επιλέξει δηλαδή την απόσυρση των υπουργών του από το κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ δηλαδή, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα συνεχίζουν να ψηφίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Μια τέτοια επιλογή ωστόσο φέρνει το κόμμα με το ένα πόδι εκτός κυβερνητικού σχήματος και σίγουρα προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση. Θα είναι λοιπόν αυτή η απόφαση των ΑΝΕΛ; Ειδικά σε μια περίοδο όπου η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κορύφωσή της και το ίδιο και το μεταναστευτικό πρόβλημα;

Πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα αυτού του σεναρίου μίλησαν για ηρωική έξοδο του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση με στόχο να μην χρεωθεί δύσκολες αποφάσεις όπως στο φορολογικό και κυρίως το ασφαλιστικό, ενώ το θέμα της στήριξης του κυβερνητικού έργου στο Κοινοβούλιο μεταφράζεται από πολλούς ως μια προσπάθεια να μην χρεωθεί ο ίδιος και το κόμμα του την κατάρρευση της κυβέρνησης που, όπως ειπώθηκε τις τελευταίες ώρες, οδήγησε όποιον το έκανε ως τώρα στο 1%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε