Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Financial Times: Η Μέρκελ “την είπε” στον Τσίπρα για το προσφυγικό

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την επίπληξη της Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό και την αργή εξέταση αιτήσεων ασύλου δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη μίνι Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη Σύνοδο της Αυστρίας και σύμφωνα με αυτούς η καγκελάριος της Γερμανίας «έθεσε ωμά» στον Έλληνα πρωθυπουργό πως ανησυχεί για τη μη πρόοδο των αιτήσεων ασύλου που καταθέτουν οι πρόσφυγες και την κωλυσιεργία ως προς την επαναπροώθηση στην Τουρκία εκείνων που οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Σύμφωνα με τους Financial Times η επίπληξη της Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί αλλαγή τακτικής, η οποία αντανακλά τον αυξανόμενο εκνευρισμό του Βερολίνου με την Αθήνα. «Ήταν σκληρή. Δεν ανέχεται άλλες δικαιολογίες», είπε στην εφημερίδα διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο.

Η κριτική αυτή, σχολιάζει το δημοσίευμα, ενισχύθηκε με τη δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, την Τετάρτη, ότι η Ελλάδα «πρέπει να κάνει περισσότερα» για την επιστροφή στην Τουρκία των Σύρων που αποτυγχάνουν στην αίτηση ασύλου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αυστηρή συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς επί της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων ασύλου, κάτι που σημαίνει πως κάθε αιτών περνά από ακρόαση και έχει το δικαίωμα έφεσης. Οι επικριτές λένε ότι έτσι προκαλούνται απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με ειδικούς, είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για πρόσφυγες, γράφουν οι Financial Times. «Το γεγονός ότι δεν στέλνονται πίσω (στην Τουρκία) οι άνθρωποι αυτοί είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», δηλώνει ο Γκέραλντ Κνάους από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας.

Πηγή: mignatiou.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε