Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φλαμπουράρης: Να δώσουν χρήματα και για την πραγματική οικονομία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μια ομιλία για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο φόντο της διαπραγμάτευσης, έκανε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε πως “Η στρατηγική μας επιλογή είναι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση που παραλάβαμε, να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να το κάνουμε μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.”

Συνέχισε λέγοντας πως η απουσία κινημάτων κατά της λιτότητας στην Ευρώπη, δεν βοηθά την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. “Ο συσχετισμός δύναμης στην ΕΕ, δεν είναι υπέρ των φιλελεύθερων και κατά του κοινωνικού κράτους; Μπορεί σε ένα χρονικό διάστημα, να πετύχουμε στόχους και να μείνουμε όρθιοι μέχρι να αλλάξει; Και ο χρόνος που θα το πετύχουμε αυτό, είναι κρίσιμος. Άλλη αδυναμία είναι ότι ταυτόχρονα δεν έχουμε ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων, τα οποία θα επιδιώκουν με προμετωπίδα το “όχι στη λιτότητα” να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.

Μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη με τις επικείμενες εκλογές; Όταν η Γερμανία έχει 300 δις πλεόνασμα είναι κι αυτή μια δυσκολία για το πως μπορεί να αλλάξει ώστε να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα μπορεί να συμβάλλει. Είναι και θετικό ότι αυτή τη στιγμή στο Νότο υπάρχουν κάποιες αλλαγές που προβλέπονται και θα διαμορφώσουν διαφορετικά το κλίμα.”

Έκλεισε τονίζοντας πως δεν φτάνει οι δανειστές να δίνουν λεφτά, μόνο για να αποπληρώνονται τα δάνεια, αλλά να αφεθεί η ελληνική κοινωνία να επανεκκινήσει. “Υπάρχει περίπτωση να λυθεί το θέμα της ελληνικής κοινωνίας, το θέμα του ελληνικού κράτους, με τους ανθρώπους όρθιους όταν δεν μας επιτρέπουν να υπάρξει μια επανεκκίνηση της οικονομίας, παραγωγική ανασυγκρότηση, παραγωγικό σχέδιο, πως θα μειωθεί η ανεργία; Μαζί με όλα τ’ άλλα, με αυτό που ζητάνε για περικοπές και πλεονάσματα, πρέπει να τεθεί και από μας ότι είναι προϋπόθεση η επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση δεν γίνεται χωρίς χρήματα. Χρήματα πρέπει να δίνουν για να μπαίνουν και στην πραγματική οικονομία, όχι μόνο για να τους αποπληρώνουμε δάνεια.”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε