Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μαξίμου για wikileaks: Το ΔΝΤ θέλει να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός! – Χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να εκβιάσουν τη Μέρκελ

Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: Reuters (ΑΡΧΕΙΟΥ)

– Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του ΔΝΤ μετά τις “εκρηκτικές” διαρροές του wikileaks για τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου
– Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για “επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη”
– Επιστολή Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ και επαφές με Παυλόπουλο, Βούτση, πολιτικούς αρχηγούς, ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
– “Απαιτούμε εξηγήσεις” η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης
– Συνομωσιολογίες για… ορθογραφικά λάθη και ορυμαγδός δημοσιευμάτων από διεθνή μέσα ενημέρωσης για μία υπίθεση που μοιάζει με πυρίτιδα στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που διέρρευσαν από το WikiLeaks, μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου, μοιάζουν ικανοί να τινάξουν στον αέρα την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές! Το Μαξίμου μοιάζει να βρίσκεται σε πόλεμο με το ΔΝΤ, απαιτώντας εξηγήσεις, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να στέλνει επιστολή στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, αφού οι διάλογοι που αποκαλύφθηκαν έχουν σοβαρότατες διαστάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη σειρά επικοινωνιών, μεταξύ αυτών και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με την γραμμή της Ελλάδας να έχει άρωμα πολέμου.

Τα σημεία – κλειδιά των διαλόγων για το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. τα κρίσιμα σημεία από τις συνομιλίες των στελεχών του Ταμείου που αποκαλύφθηκαν σήμερα είναι τα παρακάτω:

1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Οι επίμαχοι διάλογοι

Τα παρακάτω αποσπάσματα του διαλόγου Βελκουλέσκου – Τόμσεν είναι χαρακτηριστικά:

ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι… ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!

TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

Και παρακάτω:

ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να… Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο… γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.

ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.

Και τέλος,
ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού ήταν να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με υπουργούς και συνεργάτες του. “Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας“, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης με αφορμή τις διαρροές του wikileaks.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει σειρά επικοινωνιών στον απόηχο των εξελίξεων με αφορμή τα δημοσιεύματα που παραπέμπουν σε διαρροές από το Wikileaks σχετικά με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σήμερα εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επικοινώνησε και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από του αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε