Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Φωτιές” ανάβει η διακίνηση καπνικών προϊόντων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την Πέμπτη αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το νέο νομοθετικό πλαίσιο βάση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, που θα διέπει την κυκλοφορίας και διακίνηση των καπνικών προϊόντων, των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και των νέων προϊόντων καπνού.

Επί της αρχής θετικά για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο της οδηγία τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ενώ “παρόν” δήλωσαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ωστόσο παρά την ομοφωνία υπήρξαν ενστάσεις σε επί μέρους διατάξεις από την αντιπολίτευση κυρίως για κάποιες “οριζόντιες” περιοριστικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το κείμενο ρυθμίσεων, στην παρούσα μορφή του:

– απαγορεύει τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των προϊόντων καπνού σε δημόσιους χώρους,
– κάθε εμπορική επικοινωνία γύρω από αυτά,
– ορθώνει υπέρμετρα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αδειοδότηση των νέων προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτοί οι περιορισμοί, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αλλά και μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποβαίνουν τελικά εις βάρος των καπνιστών, της δημόσιας υγείας και της δημοσιονομικής ισορροπίας, αφού αποτρέπουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των νέων προϊόντων καπνού, των οποίων η συμβολή στον περιορισμό του καπνίσματος αναγνωρίζεται σε κάποια από τα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Βρετανία.

Στη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός αναφέρθηκε σε δύο επιστημονικές μελέτες της Μ. Βρετανίας όπου υποστηρίζεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και τα νέα προϊόντα καπνού διευκολύνουν τη μετάβαση από το κάπνισμα στην πλήρη διακοπή του.

Ωστόσο βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Τζούφη, Ελ. Σκούφα και Σ. Παπαδόπουλος) αλλά και Δ. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, όπως και ο Γ. Βαγιωνάς απο ΝΔ τάχθηκαν υπέρ ενός ιδιαίτερα αυστηρού πλαισίου για το ηλεκτρονικο τσιγάρο.

Πλέον τώρα στις εργασίες της Επιτροπής σήμερα, αλλά και στην Ολομέλεια, πέφτει το βάρος να διαμορφώσει στην τελική μορφή για ένα νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και απο την πλευρά των καπνοπαραγωγών αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας.

Μάλιστα οι καπνοπαραγωγοί έχουν καταθέσει ενστάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς αντιδρούν ειδικά στο πλαίσιο αδειοδότησης των νέων προϊόντων καπνού το οποίο χαρακτηρίζουν άκρως γραφειοκρατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΑΑΤ “ακούει” τις ενστάσεις αυτές καθώς η καπνοκαλλιέργεια αφορά ευαίσθητες κοινωνικά και εθνικά περιοχές όπως η Θράκη.

Παράλληλα και η βιομηχανία φαρμάκων παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς δεν είναι λίγα τα σκευάσματα που πλασάρονται ως υποκατάστατο του τσιγάρου ή παρουσιάζονται ως εναλλακτικά για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον καπνό. Είναι ενδεικτικό ότι αιχμές για συμφέροντα φαρμακευτικών πίσω από τις οριζόντιες απαγορεύσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα άφησε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) Δημήτρης Πετρόπουλος.

Ο κλάδος πάντως εκτιμά ότι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον εάν παρέχεται στους καπνιστές η δυνατότητα πρόσβασης σε όσες επιλογές είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές για τη διακοπή του καπνίσματος όπως λένε ότι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το κάπνισμα και οι σχετιζόμενες με αυτό ασθένειες προκαλούν 17% των θανάτων, με άμεσο υγειονομικό κόστος περίπου 1,76 δισ. ευρώ ετησίως.

Προσφέρεται συνεπώς λένε κύκλοι της αγοράς μία πρώτης τάξεως ευκαιρία με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για επανεξέταση και αναπροσαρμογή της αντικαπνιστικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και την ευρωπαϊκή πρακτική. Εν τέλει επαφίεται λοιπόν στη Βουλή να εκτιμήσει αν θα πάει σ΄ένα αυστηρό και ίσως ανεφάρμοστο πλαίσιο ή θα παραμείνει στο πνεύμα της υπό ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που αφήνει περιθώρια και χώρο σε νέα προϊόντα.

Εν τω μεταξύ αποσύρθηκε η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία προβλεπόταν η αποκλειστική δυνατότητα πώλησης τσιγάρων στα περίπτερα και αποκλειόταν από τα καταστήματα ψιλικών, γεγονός που παρ΄ολίγον να προκαλέσει σύρραξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευση.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε