Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Φωτίου: Νέα εποχή στην απονομή των προνοιακών επιδομάτων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τέλος στην ταλαιπωρία της απονομής των προνοιακών επιδομάτων από διαφορετικούς φορείς επιχειρεί, μέσα στο επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στον πρώτο σχεδιασμό και τις ενέργειες για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης και απονομής προνοιακών επιδομάτων.

Η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων έχει στόχο να απονέμονται, πλέον, τα προνοιακά επιδόματα με τρόπο ενιαίο, απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό και να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ιδίου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και ει δυνατόν σε μηνιαία βάση, ώστε να πάψει επιτέλους η αγωνία και ταλαιπωρία του πολίτη για το πότε θα μπορέσει να πάρει το επίδομα που του έχει εγκριθεί. Στόχος είναι, επίσης, να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις σε υπηρεσίες και φορείς και βεβαίως να σταματήσει η ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, που αυτές συνεπάγονται.

Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από το τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαθέτει, πλέον, σημαντική εμπειρία στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων. Ήδη, ο ΟΓΑ βρίσκεται σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και επεξεργάζονται ένα πρώτο σχέδιο για την αναγκαία και εκ βάθρων αλλαγή της διαδικασίας έγκρισης και απονομής των προνοιακών επιδομάτων.

Θεμέλιος λίθος της όλης προσπάθειας για την αναμόρφωση του υφιστάμενου συστήματος είναι η εφαρμογή ενός πληροφοριακού συστήματος για την υποβολή και έγκριση των αιτήσεων, το οποίο θα αντικαταστήσει όλη την έντυπη γραφειοκρατία και θα έχει, μάλιστα, και τη δυνατότητα να έχει πολλά προσυμπληρωμένα στοιχεία, τα οποία δεν θα χρειάζεται να ξανασυμπληρώνει ο δικαιούχος. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της νέας πλατφόρμας θα είναι κοινά με την πλατφόρμα του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), σύστημα που διασυνδέει ηλεκτρονικά δημόσια αρχεία με στοιχεία για την κατάσταση του αιτούντος.

Επιγραμματικά, το σχέδιο για την ενιαία διαχείριση και απονομή προνοιακών επιδομάτων προβλέπει ότι κάθε πολίτης που θεωρεί ότι δικαιούται κάποιο προνοιακό επίδομα θα υποβάλλει την αίτηση σε αυτή την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί είτε από ένα PC στο σπίτι του αιτούντος ή από όπου αλλού ηλεκτρονικά, είτε στις 9 περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΓΑ, είτε στα 250 Κέντρα Κοινότητας που θα λειτουργούν, καθώς το μητρώο των ωφελουμένων θα είναι διασυνδεδεμένο με την πλατφόρμα της ενιαίας αρχής. Στην αίτηση του πολίτη θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα στοιχεία με βάση τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Ο αιτών θα μπορεί να λαμβάνει άμεσα απάντηση και να γνωρίζει το ύψος του προνοιακού επιδόματος που δικαιούται. Μόνο αν για το προνοιακό επίδομα απαιτείται εκτίμηση από κάποιον άλλο φορέα, η απάντηση δεν θα είναι άμεση, αλλά αμέσως μετά την εκτίμηση του δεύτερου φορέα θα μεταφέρεται στην πλατφόρμα της ενιαίας Αρχής.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας Ενιαίας Αρχής για τη Διαχείριση και Απονομή των Προνοιακών Επιδομάτων έγινε από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία και αυτό διότι, όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, «η ενιαία διαχείριση και απονομή των προνοιακών επιδομάτων είναι πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος». Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο διοικητής του ΟΓΑ, Στυλιανός Πλιάκης και η διευθύντρια Επιτελικής Δομής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου, Εύη Κάιλα. Για τα προβλήματα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία απονομής των προνοιακών επιδομάτων μίλησαν οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, οι οποίοι είχαν κληθεί.

Πολλοί από τους ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη θέσπισης συστήματος ενιαίας αρχής πληρωμών των επιδομάτων, θέτοντας ως προϋπόθεση την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την καταβολή των πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων σε σταθερή μηναία βάση. Τόνισαν, εξάλλου, με ιδιαίτερη έμφαση ότι η θεσμοθέτηση και η απονομή επιδομάτων από την ενιαία αρχή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνει και μείωση των επιδομάτων.

«Όποια κυβέρνηση θελήσει να κόψει τέτοια ευαίσθητα επιδόματα σημαίνει ότι θέλει να αυτοκτονήσει», ανέφερε η κ. Φωτίου που ξεκαθάρισε ότι ενιαία διαχείριση στην απονομή των προνοιακών επιδομάτων δεν σημαίνει ενοποίησή τους, υπογραμμίζοντας πως ούτε κόπηκαν, ούτε θα κοπούν προνοιακά επιδόματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε